• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
четвртак, 18 април 2013
Демографска анализа узбуркала Трибунал Штампа Email
четвртак, 18 април 2013 21:16 Акценти са суђења

Снимак сведочења професора Стевана Пашалића

 

18.04.2013. Приредила: Вида НЕНАДОВИЋ | СРНА

Ако се експерт Тужилаштва у извјештају позива на податке пописа становништва у Сарајеву `92-94 година, у вихору рата, а ја доказујем да тај попис никада није био и никада није објављен, онда можете мислити какав је тај извјештај. И на суду сам показао аргументовано да тог пописа нема - истиче професор Стево Пашалић.

 

БИЈЕЉИНА, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Професор Стево Пашалић истиче да је Хашки трибунал "узбуркала" његова експертиза о томе да је на почетку рата из 109 општина у БиХ домове напустило два милиона људи, од којих чак 830.000 Срба, и да би овај документ, који је Трибунал прихватио као валидан, могао да представља прекретницу, али ће пресуде показати да ли се у том суду гледају чињенице или нешто друго.

Пашалић је током изношења исказа на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хагу побијао наводе експерата Тужилаштва, "јер су радили са дистанце и методолошки неприхватљиво".

Према његовим ријечима, докази Тужилаштва нису валидни и на климавим су ногама, нарочито када је ријеч о страдању цивила и војника. Пашалић тврди да се на основу критеријума које су хашки експерти узимали за експертизе добија крива историјска слика и погрешна статистика.

Опширније...

Др Радован Караџић: Захтев за издавање обавезног налога за сведочење генерала Младића Штампа Email
четвртак, 18 април 2013 20:03 Поднесци

[Ориганлни текст захтева]

ХAГ - Бивши председник Републике Српске (РС) Радован Kараџић поднео jе данас захтев за издавање обавезуjућег налога за сведочење генерала Ратка Mладића, пошто је одбио да добровољно сведочи.

У данас објављеном захтеву да судије обавежу Младића на сведочење посебним налогом, субпоеном, Караџић наводи да је Младић одбио његов позив да добровољно сведочи. Kараџић jе у поднеску затражио да се сведочење одржи 29. jула, у време када суђење у Mладићевом предмету буде на паузи.

Младићево сведочење, пише у захтеву, релевантно је за побијање свих навода оптужнице против Караџића.

Др Караџић очекује, да Младић посведочи да "удружени злочиначки подухват, како то наводи оптужница, никада није постојао; да никада није известио др Караџића, усмено или писмено, да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да се стрељају или да су стрељани, као и да никада није било Караџићевих наређења, планова или намере да се заробљеници погубе".

Опширније...

Генерал Галић: Нисмо гађали Маркале Штампа Email
четвртак, 18 април 2013 17:09 Вести

Бета - 18.04.2013 17:03

ХАГ - Свједочећи у одбрану Радована Караџића, генерал у пензији Војске Републике Српске Станислав Галић изјавио је данас пред Трибуналом у Хагу да фебруара 1995. није наредио испаљивање гранате на сарајевску пијацу Маркале.

Тадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС, генерала Галића (70), Трибунал је 2006. године правоснажно осудио на доживотни затвор због терорисања становништва Сарајева минобацачким и снајперским нападима.

Том пресудом Галић је проглашен кривим за напад на Маркале гдје је минобацачка граната 5. фебруара 1994. убила 66 грађана, а ранила више од 140.

 

Опширније...

Хаг: Одбијен Акашијев захтев да сведочи на затвореној седници Штампа Email
четвртак, 18 април 2013 12:54 Вести

Танјуг | 17. април 2013. 18:44 |

Претресно веће Хашког трибунала одбило је захтев бившег изасланика генералног секретара УН за Балкан Јасушија Акашија, да његово сведочење у доказном поступку одбране Радована Караџића буде на седници затвореној за јавност

ХАГ - Претресно веће Хашког трибунала одбило је у среду захтев бившег изасланика генералног секретара УН за Балкан Јасушија Акашија, да његово сведочење у доказном поступку одбране Радована Караџића, идуће среде, буде на седници затвореној за јавност.

Захтев Акашија, који је био изасланик генералног секретара УН за Балкан од јануара 1994. до новембра 1995. године, већу је пренео Караџић у писаном поднеску, а достављена је и преписка коју су чланови тима одбране имали са сведоком.

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску