• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
уторак, 26 март 2013
Сведоци негирали прогон муслимана Штампа Email
уторак, 26 март 2013 19:08 Вести

уторак, 26. мар 2013, 16:53 -> 17:44

Сведоци одбране Драгомир Обрадовић и Вујадин Стевић, у наставку суђења Радовану Караџићу, негирали оптужбу да су српске снаге, којима су припадали, 1992-95, насилно протерале муслимане из општина Соколац и Братунац.

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом сведоци одбране Драгомир Обрадовић и Вујадин Стевић негирали су оптужбу да су српске снаге, којима су припадали, 1992-95, насилно протерале Муслимане из општина Соколац и Братунац.

Не оповргавајући да су се у тим општинама догодила масовна убиства Муслимана, сведоци су сугерисали да за то нису биле одговорне локалне власти.

Опширније...

Генерал Живановић одбио да сведочи у одбрану Караџића Штампа Email
уторак, 26 март 2013 18:46 Вести

26. март 2013, 15:52

ХАГ – Оптужени бивши председник Републике Српске (РС) Радован Караџић затражио је данас да Хашки трибунал изда обавезујући налог на основу којег би генерал Миленко Живановић, који одбија да сведочи, морао да се појави као сведок његове одбране 8. маја ове године, објављено је у овом суду.

Генерал Живановић одбио да сведочи у одбрану Караџића. Караџић је у захтеву навео да су чланови тима његове одбране од почетка године у више наврата покушали да контрактирају Живановића, али да се он „никада није јавио на телефон“.

„Када је главни истражитељ тима, Миломир Савчих, на крају отпутовао у место боравка генерала, он је у више наврата одбио да буде сведок одбране“, наводи се у Караџићевом поднеску.

Опширније...

Самоубиство Милана Бабића под лупом Трибунала Штампа Email
уторак, 26 март 2013 17:07 Акценти са суђења

Суд треба да утврди да ли је тачна информација да је бивши лидер Срба из РСК патио од поремећаја личности, што би могло да утиче на кредибилност његовог сведочења

Претресно веће у процесу против Радована Караџића упознаће се на затвореној седници, без тужиоца и оптуженог, с медицинском документацијом о психичком стању Милана Бабића пре него што је у марту 2006. године извршио самоубиство у притвору Трибунала. Веће, како сазнајемо у Трибуналу, треба да утврди, да ли у тој документацији има информација које могу бити релевантне за Караџића.

Бивши председник РС тражио је раније на суђењу да се обелодане процене психолошког стања Милана Бабића, како би доказао да је патио од поремећаја личности и тиме оспорио исказ бившег лидера Срба из РСК, чији су делови усвојени у доказе у његовом предмету.

Бабић се добровољно предао Трибуналу 2003. године, непосредно после подизања оптужнице. Он је признао кривицу за злочин прогона и осуђен је на 13 година затвора. Сведочио је на суђењима Слободану Милошевићу, Момчилу Крајишнику и Милану Мартићу. У време док је давао исказ на суђењу Мартићу, у марту 2006. године, извршио је самоубиство у хашком притвору.

Опширније...

“Процес” Караџићу у контексту међународне дипломатије деведесетих година Штампа Email
уторак, 26 март 2013 16:57 Ставови

Александар МЕЗЈАЈЕВ | 26.03.2013 | 00:03
 
Део суђења са излагањем одбране у процесу против Радована Караџића пред МТБЈ још није завршен, а већ се може са сигурношћу рећи да је бивши Министар иностраних послова Југославије Владислав Јовановић постао један од најважнијих сведока. Владислав Јовановић је сведочио о улози страних држава у рушењу Југославије, кардинално изменивши ток и ниво доказа у поступку.

Владислав Јовановић је сведочио да је још у време Титове владавине, обавештајна служба добила податке о покушајима западних влада “да провере чврстину Југославије” и путем саботажа ослабе земљу, попут убацивања усташа у Босну 1960. године, ради почетка подривачке делатности.[1] После бунта косметских Албанаца 1981. године, Запад је од власти Југославије затражио да се Косову и Метохији додели статус Републике.[2] Постојале су информације о томе, да немачке специјалне службе покушавају да уједине све различите групације косметских Албанаца (и десних и левих) са циљем њиховог отцепљења од Југославије и присаједињења Албанији.[3] В. Јовановић је такође сведочио и о улози Ватикана у припремању планова за черечење Југославије. Тако је он сведочио да му је лично амбасадор САД у Ватикану предао мемоаре у којима се изражава изненађење о томе, како је кардинал Содано отворено позвао на отцепљење Хрватске и Словеније.[4]

Опширније...

Страна 1 од 2
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску