• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
понедељак, 11 март 2013
Шта је то што Трибунал и ICMP крију? Штампа Email
понедељак, 11 март 2013 19:19 Ставови

Стефан Каргановић   
субота, 09. март 2013.

Када у вези са показивањем кључних доказа почну да се ређају процесни марифетлуци, то је непогрешиви знак да са доказним материјалом нешто није у реду. Илустративан и сасвим свеж пример који ћемо навести је из праксе Хашког трибунала. Односи се на доступност најважнијих материјалних доказа у вези са Сребреницом и на неостваривање права оптуженог да их независно тестира. Околности које ћемо изнети воде постављању оправданог питања да ли, пред Хашким трибуналом, између тужилаштва и одбране, странака у поступку, постоји нешто налик на институт једнакости по оружју. Међутим, то уједно покреће и питања много шире природе. На пример, да ли је Хашком трибуналу преостала трунка од професионалног интегритета? Између тужилаштва и судског већа, постоји ли функционална разлика или су та два  органа нераздвојно спојена и делују солидарно, малтене као удружени подухват за постизање истог циља, на штету оптуженог?

Да укратко одредимо оквир за разматрања које следе. Већ скоро три године, на суђењу Радовану Караџићу води се интензивна расправа око начина коришћења и могућности провере ДНК узорака у доказном поступку. Поред аутопсијских извештаја, ови узорци су најважнији форензички доказ Тужилаштва у последња три сребреничка предмета. Форензички материјал у неком виду главна је подлога за тврдњу тужилаштва да је преко 6.000 несталих лица из енклаве Сребреница успешно идентификовано. Документовање хиљада несталих, који су затим глатко проглашени за погубљене, чини материјалну основу за тврдњу да се у Сребреници догодио геноцид.

Опширније...

Свједок: Караџић налагао хумано поступање са заробљенима Штампа Email
понедељак, 11 март 2013 19:11 Вести

Бета - 11.03.2013 17:30

ХАГ - Свједочећи у одбрану Радована Караџића, бивши помоћник министра правде Републике Српске Слободан Авлијаш изјавио је данас пред Трибуналом у Хагу да је Караџић, током рата у БиХ, наређивао хумано поступање са заробљеницима, али да често локалне власти то нису поштовале.

Авлијаш је, као 100. свједок одбране, изјавио да Караџић, "усљед ратне ситуације", "објективно није могао да контролише активности кризних штабова на терену".

"Гдје је год могао, Караџић налагао да се безусловно ослободе цивили и обезбиједи човјечно поступање, у складу са међународним правом", рекао је свједок.

 

Опширније...

Жозе Кутиљеро на процесу Р. Караџићу Штампа Email
понедељак, 11 март 2013 16:03 Акценти са суђења

Александар МЕЗЈАЈЕВ | 11.03.2013 | 00:39
 
Име амбасадора Жозе Кутиљера, може бити, чешће се изговарало међу зидинама МТБЈ од имена других тзв. међународних посредника у југословенском конфликту. Међутим, истинским сведоком Кутиљеро је постао тек пре неколико дана на суђењу Радовану Караџићу. Бивши португалски дипаломата говорио је у својству сведока одбране у процесу против бившег председника Републике Српске. Истина, Кутиљера су приморали да сведочи – 19. децембра МТБЈ је издао проглас subpoena ad testificandum, по коме је он морао да дође у трибунал под претњом да ће у супротном одлежати казну од 7 година затвора или бити кажњен новчаном казном од 100 000 евра или са обе казне истовремено.[1]

Ипак, без обзира на помало необичне услове његовог доласка у Хаг, Жозе Кутиљеро је пружио веома важна сведочења у корист одбране Р. Караџића. Он је сведочио да је позиција Р. Караџића и босанских Срба на преговорима 1992. године, била на позицијама достизања мирног компромиса. Р. Караџић је не једном изражавао спремност на регулисање несугласица, између осталог показивао је спремност да врати територије босанским муслиманима. Неуспех преговора није уследио због позиције Срба него Хрвата, а посебно босанских муслимана. Као једно од најупечатљивијих сведочења Кутиљера, издвојили би следеће: “Истину није говорила ни једна страна, али од три стране, најмање су лагали Срби”. Кутиљеро је посведочио да је највећи лажљивац међу учесницима преговора био председник босанских муслимана Алија Изетбеговић, који је скоро увек лагао.

 

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску