• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
понедељак, 25 фебруар 2013
Karadzic Seeks One-Month Trial Suspension Штампа Email
понедељак, 25 фебруар 2013 13:05 Вести

Defendant argues for more time to check for information possibly not disclosed by prosecution.

By Rachel Irwin - International Justice - ICTY |22 Feb 13

Wartime Bosnian Serb president Radovan Karadzic has asked for a one month suspension of his trial in The Hague on the grounds that the prosecution’s methods for disclosing evidence are “unreliable and unsafe”.

The February 20 request stems from the late disclosure of information relating to General Aleksandar Vasiljevic, a former officer in the Yugoslav People’s Army, JNA.

 

Опширније...

Злогласне "Шеве" преко Загреба на обуци у Ирану Штампа Email
понедељак, 25 фебруар 2013 12:34 Сведочанства

Владимир МИТРИЋ | 24. фебруар 2013. 20:58

Ексклузивно: Како су припадници злогласних "Шева" преко Загреба ишли на обуку у Иран. Обука се односила на специјалне операције у градским акцијама, услови на највишем нивоу

САРАЈЕВО - Сведочење Едина Гараплије, ратног припадника Службе државне безбедности МУП БиХ, на суђењу Радовану Караџићу у Хагу, о деловању злогласне муслиманске јединице "Шеве", које су "потписале" не само мноштво злочина над Србима, већ по потреби и над Бошњацима, а да своје злочине припишу Војсци Републике Српске.

Отварање прича о "Шевама", које су основане у мају 1992, кључ је за расветљавања многих поручених убистава у БиХ и ван ње. "Новости" су ових дана, ексклузивно, дошле у посед документа у ком припадник те јединице Един Пашић, 14. септембра 1994, писаним путем, извештава команданта "Шева", Неџеда Угљена, о обуци у Ирану.

 

Опширније...

Шеве: Истрага о злочину над резервистима ЈНА и цивилима у Великом парку у Сарајеву Штампа Email
понедељак, 25 фебруар 2013 12:24 Страдања

24.02.2013 10:45|СРНА

САРАЈЕВО - Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ потврдила је да води истрагу о злочину у Великом парку у Сарајеву гдје је убијено осам резервиста ЈНА и четворо цивила, а за који постоје индиције да га је починио припадник јединице "Шеве" Неџад Херенда.

"Дневни аваз" пише како би управо истрага о злочину у Великом парку, која је у поодмаклој фази, могла бити иницијална каписла која ће интензивирати истраге у бројним злочинима "Шева".

Истрагу воде полицијски службеници Центра за истраживање ратних злочина Сипе који су "Авазу" испричали да у истрази користе и информације изнесене у медијима који су у посљедње вријеме изнијели бројна сазнања појединаца о злочинима "Шева".

 

Опширније...

СДА се дуго спремала за рат Штампа Email
понедељак, 25 фебруар 2013 11:34 Ставови

23. 02. 2013. 13:02h | Ђ. Баровић - Вести

Муслимани у Босни припремали су се за рат много пре него што су избили сукоби у овој републици, па чак и у Хрватској. Војне обавештајне службе тадашње ЈНА су имале конкретне податке о формирању војне структуре, регрутовању, обуци и наоружавању СДА преко организација Патриотска лига и добровољне организације Мерхамет.

Доказе за ове тврдње ускоро би пред Хашким трибуналом као сведок Радована Караџића требало да презентује некадашњи начелник службе безбедности ЈНА, генерал Александар Васиљевић.

Васиљевић важи за једног од најупућенијих југословенских генерала о догађајима уочи распада СФРЈ и током њега, а многи га означавају и као кључну фигуру у бројним и даље спорним догађајима, попут убиства војних заробљеника на Овчари или у Сребреници.

Међутим, Караџића ће највише занимати сазнања која су војне службе безбедности ЈНА држале као "класификоване", а говоре о периоду непосредно пред распад СФРЈ.

 

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску