• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
субота, 16 фебруар 2013
Генерал Милошевић и генерал Крстић Две различите историје сведочења Штампа Email
субота, 16 фебруар 2013 04:24 Ставови

Александар МЕЗЈАЈЕВ | 12.02.2013.
 

На прошлонедeљном процесу против бившег председника Републике Српске Радована Караџића, појавила су се два генерала. Драгомир Милошевић и Радислав Крстић. Њихове судбине су веома сличне. Оба су командовали великим корпусима армије босанско-херцеговачких Срба. Обојицу је ухапсио Хашки трибунал, обојица су проглашена кривим и осуђена на дугогодишње затворске казне (добили су 29 и 35 година затвора).[1] Обојица су тренутно на издржавању затворских казни (В. Британија и Естонија). Међутим, на једном те истом суђењу, њихова сведочења су била дијаметрално супротна!

Када се Радован Караџић обратио генералу Д. Милошевићу са молбом да се појави као сведок одбране, генерал је одговорио да ће то учинити са задовољством. Он је навео неколико разлога за то, али се главни разлог огледа у томе што је у процесу против њега суд донео решење које није одражавало оно што је било предочено за време процеса.[2] Чак и на самом процесу није било дозвољено презентовање важних чињеница. Генерал Милошевић је изјавио да његовом браниоцу није било омогућено да адекватно презентује доказе. Д. Милошевић је приметио да су његови адвокати оспоравали сваки појединачни инцидент али им је било онемогућено да пруже кључне доказе. А кључни доказ по мишљењу генерала, јесте успостављање јасног појма ко је са ким ратовао и у чему се огледала суштина сваке војне операције, какви су били циљеви зараћених страна. Некада је било манипулација, некада исценираних инцидената. Главно што није било предочено – јесте то што се сукобљене стране нису налазиле у равноправном положају.[3]

Опширније...

Сведок окривио Муслимане за рат Штампа Email
субота, 16 фебруар 2013 04:05 Вести

петак, 15. феб 2013, 16:54 -> 17:07

Још један сведок Радована Караџићев окривио Муслимане за рат. Томислав Савкић поновио исказе претходних сведока одбране да су Муслимани почели да се наоружавају и престали да се одазивају на позиве за мобилизацију у ЈНА.

У наставку одбране Радована Караџића од оптужби за прогон несрба широм БиХ, сведок Томислав Савкић изјавио је пред Хашким трибуналом да је муслиманска страна изазвала сукобе у општини Власеница.

Сведок Савкић, који је био председник српске општине Милићи и члан локалног кризног штаба, поновио је исказ многих сведока Караџићеве одбране да су Муслимани почели да се наоружавају 1991. и да формирају паравојне формације. Истовремено су, по налогу Странке демократске акције, престали да се одазивају на позиве за мобилизацију у ЈНА.

Те паравојске, по сведоку, упадале су у српска села и злостављале становништво, те заустављале возила на друмским барикадама.

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску