• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
среда, 28 новембар 2012
Суђење Радовану Караџићу: Сведоци изјавили да је војска РС у Сарајеву само одговарала на ватру Штампа Email
среда, 28 новембар 2012 18:07 Вести

среда, 28. новембар 2012.

У наставку одбране Радована Караџића, двојица бивших официра сведочила су да војска РС у Сарајеву није циљала цивиле, већ само узвраћала на ватру Армије БиХ.

Сведоци Миле Сладоје и Зоран Ковачевић дозволили су, међутим, могућност да је било "колатералних" цивилних жртава, зато што су муслиманске снаге пуцале из цивилних подручја, а ВРС је одговарала на ту ватру.

Караџић, бивши председник РС и врховни командант њене војске, оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95.

 

Опширније...

Хаг: Дукићево свједочење нерелевантно?! Штампа Email
среда, 28 новембар 2012 14:16 Вести

28/11/2012 | 12:04 | СРНА

Претресно вијеће Хашког трибунала данас је потпуно искључило исказ бившег логораша Бранислава Дукића, кога је бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић намјеравао да ове седмице позове за свједока одбране.

Вијеће је закључило да Дукићево свједочење "није релевантно за тачке које се налазе у оптужници".

Истовремено, Вијеће је дјелимично искључило и исказ Радојке Пандуревић, јер је пронашло да су "неки дијелови изјаве релеватни за тачке оптужнице".

Одлука је донесена на захтјев тужилаштва да се "искључе одређени дијелови исказа, јер нису релевантни за оптужницу и говоре о злочинима против Срба".

Караџић је указивао да материјали које је понудио "доказују зашто је Војска Републике Српске гађала циљеве Армије БиХ и објашњавају зашто су неки Срби, можда, починили кривична дјела".

Опширније...

Соња Караџић: Мог оца треба да бране и Србија и РС Штампа Email
среда, 28 новембар 2012 10:27 Ставови

среда, 28. новембар 2012.

Породица Радована Караџића не очекује да ће он бити ослобођен попут хрватских генерала, али верује да ће у његовом случају у Трибуналу превагнути докази а не политичке игре.

У интервјуу за "Вести", кћерка бившег председника РС, Соња Караџић-Јовичевић каже да је суђење њеном оцу прилика да се владе у Београду и Бањалуци уједине и помогну да се сазна права истина о догађајима у Сребреници.

Да ли очекујете да би и ваш отац могао да буде ослобођен попут хрватских генерала?

- Могу само да се надам да ће снага доказа и истине превагнути над политичким играма и притисцима.

Хрватску је ослобађајућа пресуда генералима коштала 32 милиона евра. Да ли је касно за сличан ангажман РС када је реч о Караџићу?

- То би било контрапродуктивно. Трибунал би одмах укинуо плаћање одбране, а Српска то не може да преузме на себе. Али има много других начина на које може и мора да помогне. Новац није пресудан. Сада је јасно да свака индивидуална пресуда има велике и дугорочне колективне последице. Зато држава мора стајати иза тима одбране.

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30  

Помоћ за Републику Српску