• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
уторак, 13 новембар 2012
Хашки трибунал: Караџић жели Насера Орића за сведока одбране Штампа Email
уторак, 13 новембар 2012 14:06 Вести

уторак, 13. новембар 2012.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид у Сребреници, затражио је данас од Хашког триубнала да наложи ратном команданту Армије БиХ у тој енклави Насеру Орићу да се пред судом појави као сведок његове одбране.

У поднеску упућеном расправном већу, Караџић захтева да Трибунал обавеже Орића на сведочење посебним налогом, зато што је Орић одбио његов позив да добровољно сведочи.

У поднеску је наведено да је Орић, преко адвоката, одбио Караџићев позив уз образложење да би његов исказ пред Трибуналом могао бити самооптужујући, односно да би га власти Републике Српске могле искористити у истрази коју воде против Орића због сумње да је починио ратне злочине.

Опширније...

Томић: Муслимани отварали ватру по цивилним циљевима Штампа Email
уторак, 13 новембар 2012 13:50 Вести

Хаг 13. 11. 2012 | Срна

Сведок одбране, некадашњи припадник Другог батаљона Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске Божидар Томић изјавио је данас у наставку суђења бившем председнику Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да су српске снаге у Сарајеву деловале дефанзивно и да су муслимани отварали ватру по цивилиним циљевима.

Према сажетку изјаве који је прочитао Караџић, сведок је у марту 1992. године, након што је на Башчаршији убијен српски сват, а у граду постављене барикаде, утврдио да су многи муслимани били позивани на војне вежбе и да су на Игману постојали њихови кампови за обуку.

"Настала је потреба да се људи самоорганизују, са главним циљем да заштите своје куће и имовину", рекао је Томић и додао да су муслимани отварали ватру по цивилиним циљевима.

Опширније...

Симић: Није било намјере да се нападају и тероришу цивили Штампа Email
уторак, 13 новембар 2012 01:52 Вести

12/11/2012 | 14:42  | СРНА   

Свједок одбране Радована Караџића у Хашком трибуналу, некадашњи начелник артиљерије Прве сарајевске моторизоване бригаде пуковник Саво Симић, изјавио је данас да Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске није имао за циљ нападе на цивиле, нити је постојала намјера да се они тероришу.

Симић је ову изјаву дао у четвртак, 8. новембра, у главном испитивању, а поновио ју је и данас током унакрсног испитивања од стране заступника оптужбе Алена Тигера.

"Циљ Сарајевско-романијског корпуса је био да се одбрамбеном операцијом заустави напредак муслиманских снага, да се спријечи деблокада Сарајева и да се овај корпус споји са Херцеговачким корпусом, како би се обезбиједило снабдијевање и омогућиле комуникације између територија на којима су живјели Срби“, рекао је Симић.

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску