• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
понедељак, 05 новембар 2012
Суђење Радовану Караџићу: Официр српске ТО изјавио да није пуцано на цивилне циљеве у Сарајеву Штампа Email
понедељак, 05 новембар 2012 23:32 Вести

понедељак, 05. новембар 2012.

Сведок одбране Момир Гарић изјавио је данас на суђењу Радовану Караџић пред Хашким трибуналом да снаге босанских Срба 1992. нису гађале цивилне циљеве у Сарајеву, нити терорисале цивиле артиљеријом и снајперима како тврде тужиоци, него само браниле српска насеља.

Поред геноцида у Сребреници, оптужница тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њене војске терети и за терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада, од 1992. до 1995. године.

Гарић, који је тада био официр у резерви, посведочио је да је стратегија и циљ Војске Републике Српске био да не дозволи Армији БиХ да се пробије из Сарајева и пређе на подручја где су живели Срби.

 

Опширније...

Дискриминација српских жртава на суђењима у БиХ Штампа Email
понедељак, 05 новембар 2012 18:54 Ставови

Слободан Дурмановић 
петак, 02. новембар 2012.

 

У последње време судови у БиХ изрекли су више пресуда за ратне злочине над Србима, али то није много умањило незадовољство удружења српских жртава. У удружењима су понекад још више огорчени, сматрајући да су затворске казне починиоцима веома мале. Осим тога, у српским удружењима се питају како то да, поред починиоца злочина, не одговарају њихови команданти. Истина, они поздрављају пресуде, али истичу да се веома споро приводе правди одговорни за страдање Срба, те да су српске жртве дискриминисане у односу на жртве друга два народа.

 

Команданте Армије РБиХ (не) чекају оптужнице          

Удружења су посебно кивна што још нема оптужнице против бошњачког генерала Атифа Дудаковића, тим пре што је неколико Дудаковићу подређених команаданата и војника што осуђено, што осумњичено, а међу њима и он сам. Тужилаштво БиХ већ дуго води предмет под називом „Атиф  Дудаковић и други“, али до сада су осуђени и хапшени само ови „други“. А тужилачка одлука је, наводно, пролонгирана за следећу годину, иако није најјасније шта се још чека.

Прошле седмице ухапшен је 39-годишњи Сафет Ковачевић, осумњичен за злочине нас над српским становништвом на подручју Бихаћа и Цазина. Током ове године, тројица Дудаковићу подређених добили су укупно 25 година затвора на истом подручју: официри “безбедњаци” при Дудаковићевом Петом корпусу АРБиХ, Мехура Селимовић и Адил Ружнић, добили су по осам година, а војни полицајац Емир Мустафић осуђен је на девет година затвора. И то су, до сада, “најозбиљније” пресуде за ратне злочине у БиХ.

 

Опширније...

Радован Караџић тражио саслушање сведока који су оптужени пред Судом БиХ Штампа Email
понедељак, 05 новембар 2012 18:21 Вести

понедељак, 05. новембар 2012.

Некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од председника Суда БиХ Медџиде Кресо да одобри саслушање неких од оптужених пред Судом БиХ, а који су на његовој листи сведока одбране.

Караџић је затражио да његов правни савјетник Питер Робинсон испита ове сведоке у затворима у којима се налазе, саопштено је данас из Хашког трибунала.

На листи сведока су Александар Радовановић, Франц Кос, Васо Тодоровић, Менделев Дурић и Станко Којић.

Караџић је затражио да интервјуи буду одржани у седмици од 7. јануара 2013. уз напомену да нема ништа против да разговору присуствују и њихови адвокати.

(Бета)

http://www.nspm.rs/hronika/radovan-karadzic-trazio-saslusanje-nekih-od-optuzenih-pred-sudom-bih-u-svojstvu-svedoka-odbrane-pred-haskim-tribunalom.html

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску