• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
субота, 20 октобар 2012
"Наша војска није терорисала Сарајево" Штампа Email
субота, 20 октобар 2012 02:40 Вести

18. 10. 2012. 20:00h | Срна

Двојица бивших официра Војске Републике Српске /ВРС/ Благоје Ковачевић и Душан Шкрба негирали су пред Хашким трибуналом, као сведоци одбране Радована Караџића, наводе оптужнице да је ВРС током рата у БиХ неселективним гранатирањем и снајперисањем терорисала становништво Сарајева.

 Армија БиХ је, ради изазивања међународне интервенције, ватром из околине заштићених цивилних објеката у Сарајеву провоцирала ВРС да узврати и проузрокује цивилне жртве : Благоје Ковачевић

Тадашњи пуковник и командант пешадијског батаљона размештеног око Сарајева Благоје Ковачевић рекао је да ни он ни други српски официри нису имали намеру, нити наређење да тероришу становништво Сарајева.

Ковачевић и други сведок Душан Шкрба, командант артиљерије Сарајевске бригаде ВРС, тврдили су да је ВРС само бранила своје положаје и спречавала пробој Армије БиХ из града, као и да је ватру отварала искључиво када су животи војника и цивила били угрожени.

Опширније...

"Муслимани схватају да су били жртва Изетбеговића" Штампа Email
субота, 20 октобар 2012 02:34 Ставови

18. 10. 2012. 13:57h | Срна


Одбрана Радована Караџића сматра да је судско веће Хашког трибунала могло да укине још две до три тачке оптужнице и да је све више Бошњака који почињу да схватају да су били жртве свог руководства.

Није Караџић крив за страдања у Сарајеву, већ бошњачки лидери, тврди Петронијевић
 
"Мислим да је судско веће било сувише стегнуто и у грчу. Комотно је могло да скине још две до три тачке оптужнице, међу којима и ону у вези са узимањем талаца војника НАТО", рекао је један од адвоката одбране Горан Петронијевић.

Он је истакао да у тренутку када НАТО бомбардује Републику Српску, војник НАТО-а не може да буде мировњак. Петронијевић тврди да одбрана има доказа о активном учешћу више официра НАТО-а, који су били у међународним снагама, у навођењу авиона на циљеве за бомбардовање.

Петронијевић је оценио да у првој фази поступка тужилаштво није доказало практично ништа до краја и да су сведочења првих сведока тек увод у оно што ће показати шта се дешавало око Сарајева, Маркала и свега осталог.

"Видећете да ће се тона докумената са најбољим експертским вештачењима извести и показати да су то биле једноставно њихове смицалице", рекао је Петронијевић.

Опширније...

Свједок: Маркале терористички акт, нису погођене гранатом Штампа Email
субота, 20 октобар 2012 02:14 Вести

19:23 | 16/10/2012 | Агенције

Први свједок одбране Андреј Демуренко изјавио је данас пред Хашким трибуналом на суђењу Радовану Караџићу, оптуженом за геноцид у БиХ, да минобацачка граната која је у августу 1995. испред сарајевске пијаце Маркале убила и ранила десетине и грађана није могла бити испаљена са положаја Војске Републике Српске.

"Маркале нису биле погођене минобацачком гранатом, то је био терористички акт на улицама Сарајева", рекао је руски пуковник Демуренко, који је учествовао у истрази као официр Унпрофора, сугеришући да је мина постављена на тлу могла имати исти ефекат и оставити исти кратер на тлу.

"Шанса да једна граната из минобацача погоди једну малу улицу је један у милион, нарочито ако је годину дана раније погодила исто тако малу улицу. То је потпуно немогуће", рекао је свједок, алудирајући на прву експлозију на Маркалама у фебруару 1994.

Караџић (67), тадашњи предсједник Републике Српске и врховни командант ВРС, оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима, 1992-95.

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску