• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
јул 2012

четвртак, 26 јул 2012

Александар ПАВИЋ: Информативна одбрана Русије – истина о Сребреници као део стратегије Штампа Email
четвртак, 26 јул 2012 16:12 Ставови
Фонд Стратешке Културе | Александар ПАВИЋ
srb.fondsk.ru

23.07.2012 | 00:01

Недавни чланци Игора Панарина[1] и Виктора Бурбакија[2] указују да су одређени највиши руски академски, војно-обавештајни и владајући кругови коначно спремни да одлучније ступе на бојно поље информативног ратовања, на којем су западне силе, са јасним америчким вођством, досад биле неприкосновене. Панарин конкретно предлаже да један од пунктова за вођење тог глобалног конфликта буде и Србија. И сасвим је у праву. Због својих искустава са западном ратном пропагандом и ефектима које је она произвела не само на сопственом терену, већ и на перцепције глобалног, односно глобализованог јавног мњења, Србија има много тога да понуди, укључујући и „интелектуалне снаге“ о којима говори Бурбаки, као кључним за вођење „ратова треће генерације“. А, заједничким напорима, има се много тога понудити и остатку глобалног аудиторијума, тј. оном његовом делу који није под потпуном доминацијом делимичне или тоталне западне информационе контроле.

Данашњи западни интервенционизам, који се тренутно најконкретније испољава у Сирији, са јасним тенденцијама даљег ширења на исток, није заснован само на већ отрцаној идеологији „ширења демократије“. Да јесте, његов кредибилитет би био превише исцрпљен чак и за пропагандно-убеђивачке моћи западних медија, с обзиром на резултате претходних кампања вођених под том заставом. Ствар је сад много шире и дубље постављена: данашњи западни, тј. глобалистички интервенционизам своје идеолошке темеље гради на доктрини „Одговорности за заштиту“ (Responsibility to Protect или, скраћено, R2P), тј. наводне обавезе „међународне заједнице“ да „заштити“ народе од непочинстава режима или влада које њима управљају. Сажето речено, према тој доктрини, национални суверенитет више није привилегија већ „обавеза“ – чије испуњавање је ствар процене неизбежне, апстрактно дефинисане „међународне заједнице“, која затим преузима на себе „обавезу“ да интервенише против, тј. унутар суверених држава у којима је „оцењено“ да власт на неки начин угрожава грађане. Или, како се то дефинише на веб-страници УН-овог Специјалног саветника за спречавање геноцида, у делу посвећеном „Одговорности за заштиту“: „Суверенитет више не пружа Државама ексклузивну заштиту од страног уплитања; он представља обавезу која чини Државе одговорним за заштиту сопствених грађана.“[3]
Опширније...


уторак, 24 јул 2012

ХАРЛАНД: Србе би НАТО бомбардовао и да није било Маркала-2 Штампа Email
уторак, 24 јул 2012 11:12 Случај „Маркале“

18:32 16. 07. 2012.

НА СУЂЕЊУ РАТКУ МЛАДИЋУ СВЕДОЧИО ДЕЈВИД ХАРЛАНД, ПОЛИТИЧКИ САВЕТНИК КОМАНДАНТА СНАГА УН У БИХ РУПЕРТА СМИТА

Срби нису могли да избегну НАТО ударе. Не, осим да су престали да се боре, посведочио је

Потврдио је да су Иран, Турска и неке западне силе 1995. слале наоружање босанским Муслиманима уз прећутно одобрење САД

Харланд открио да му је Алија Изетбеговић лично рекао да „жали“ што, пре избијања рата у фебруару 1992, није потписао Кутиљеров мировни споразум који је био „дарежљив према Муслиманима“

ДРУГА експлозија на пијаци Маркале у Сарајеву у августу 1995. била је „одабрана“ као „окидач“ ваздушних удара на положаје Војске Републике Српске- рекао је сведок хашке оптужбе Дејвид Харланд у наставку суђења Ратку Младићу.

Харланд, који је у периоду 1993-95 био цивилни званичник Унпрофора и политички саветник команданта снага УН Руперта Смита који је наредио нападе авиона НАТО на ВРС, при том признао: до удара НАТО на РС би свеједно дошло касније и да није било те друге експлозије.

 

Опширније...


понедељак, 23 јул 2012

Караџић у Хаг "доводи" Клинтона Штампа Email
понедељак, 23 јул 2012 13:23 Вести
22. 07. 2012. 12:02h | Ђ. Баровић - Вести

Некадашњи председник САД Бил Клинтон могао би бити приведен због непоштовања Хашког трибунала уколико америчка администрација у року од 14 дана не одговори на поднесак којим је некадашњи председник РС Радован Караџић захтевао издавање обавезујућег налога за обављање интервјуа са Билом Клинтоном, који је био председник САД у време сукоба у бившој Југославији.

Караџић је већ два пута тражио издавање субпоене (обавезујућег налога), с којим би се Клинтон обавезао да се састане са његовим главним правним саветником Питером Робинсоном.

- Заиста не видимо ни један једини проблем због чега Бил Клинтон не би у првој фази разговарао са Робинсоном, а у другој и сведочио у Хашком трибуналу. У крајњем случају, он није једини бивши председник од кога је то тражено и сви до сада су нам излазили у сусрет - каже за "Вести" Горан Петронијевић, Караџићев шеф правног тима, и додаје:
Опширније...


субота, 21 јул 2012

Трибунал позвао Aмерику да одговори на Караџићев захтјев Штампа Email
субота, 21 јул 2012 00:00 Вести

16:48  | 20/07/2012 | СРНА

Претресно вијеће Хашког трибунала позвало је данас америчку администрацију да у року од 14 дана од пријема судског дописа одговори на поднесак којим је некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић захтијевао издавање обавезујућег налога за обављање интервјуа са Билом Клинтоном, који је био предсједник САД у вријеме сукоба у бившој Југославији.

Караџић је, како се прецизира, два пута тражио субпоену којом би се Клинтон обавезао да се састане са његовим главним правним савјетником Питером Робинсоном.

Караџић се почетком маја ове године обратио америчкој амбасади у Хагу, одакле му је одговорено да је захтјев "недовољно детаљан", те да су у њему „поновљени ранији захтјеви који су, или већ одобрени, или се по њима тек рјешава“.

Опширније...


Страна 1 од 5
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску