• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
уторак, 26 октобар 2010
Радован Јовић: Смрт прије пресуде Штампа Email
уторак, 26 октобар 2010 23:54 Ставови


уторак, 26 октобар 2010 18:15

Све упућује на закључак да је др Радовану Караџићу, бившем предсједнику Републике Српске, и др Војиславу Шешељу, лидеру Српске радикалне странке, намијењена иста судбина као седморици хашких оптуженика, који су под врло чудним и тајанственим околностима преминили у ћелијама притворске јединице Схевенинген у Хагу или су отпуштани на такозвану привремену слободу када је било јасно да је њихова болест дошла у такав стадијум да им више никакав лијек не може помоћи.

Још од 1993. године, када је одлуком Савјета безбједности УН као посљедице бјесомучне медијске и ратне пропаганде успостављен овај адхок суд, било је јасно да се ради о класичној политичкој машинерији, а не правосудној међународној институцији. Да није тако онда не бисмо имали толико лажних оптужница и стално дефиловање лажних свједока у судницама Хашког трибунала. Један од таквих је и Мухарем Мурселовић, који се недавно појавио на суђењу Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину и говорио такве гадости какве здрав људски разум не може појмити.

Опширније...

Караџић поново у судници Штампа Email
уторак, 26 октобар 2010 23:48 Вести

09:03 |    26/10/2010 |РТРС

Некадашњи предсједник Републике Српске, Радован Караџић, преживио је тешку здравствену кризу у притвору Хашког трибунала, сазнаје Срна из поузданих извора. Караџић, који се у Хагу сам брани од оптужби за ратни злочин, имао је проблема са нервима, вратом и леђима.

Његова кћерка, Соња Караџић-Јовичевић, у петак, хитно је отпутовала у Хаг, али породица није жељела да коментарише Караџићево здравствено стање. Правила Трибунала не дозвољавају члановима породице да дају било какве изјаве новинарима у вези са оптуженим и процесом који се против њега води. Срна сазнаје да се Караџић опоравио и да ће се данас прије подне појавити у наставку процеса против њега, након четвородневне паузе у Трибуналу, због празника УН.

С.В.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 26. октзобар 2010, интернет издање

Опширније...

Љиљана Булатовић-Медић: Подаци из књижевне биографије Радованове Штампа Email
уторак, 26 октобар 2010 03:43 Реч о Радовану

ЕСЕЈ О КЊИЖЕВНОЈ БИОГРАФИЈИ РАДОВАНА КАРАЏИЋА [4]

 

Песништво Радована Караџића сложено је у невелики опус: он је до 1990. године  у Сарајеву објавио четири збирке песама. Али је, ипак,  био велики ауторитет у његовој генерацији, а нарочито међу млађим писцима. Био је активан у раду Удружења књижевника, имао је врло упечатљиве наступе и, кажу учесници таквих догађаја, да је тада долазила до изражаја његова способност изазивања доброг расположења међу људима. Осим тога, он је и у неком ''технолошком'' смислу био упућенији од других. Тада су ушле у оптицај видео-траке, аудио-траке, почели да се уводе сателитски програми. Он је први међу писцима набавио компјутер и заразно деловао на остале, сведочи Мирослав Тохољ.


Најпре је  из раскошне ризнице Радованових талената 1968. године изронило ЛУДО КОПЉЕ, његова прва збирка песама, за коју је одмах добио једну посебно пожељну песничку награду – ''Јован Дучић''. Мада је било и оних књижевних критичара који су ову збирку оцењивали да тек ''наговештава истински таленат, да делује ''доста неиспеглано у младалачкој журби да се што пре прочује! Стигле су оцене да ова збирка ''без двојбе одређује Радована као песника неоромантичарског израза''; да је то ''поезија наде и пркоса, каткад поезија клонућа и разнежене тугованке. Она непосредно изражава стање елементарне, чулне опијености  и заљубљености у живот, али и бол и меланхолију. Но, и поред тамнијих тонова, којима је књига бременита, видно је песниково настојање да превазиђе трагично поимање света''.

Опширније...

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску