• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
среда, 17 јун 2009
РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [III] Штампа Email
среда, 17 јун 2009 19:52 Позадина догађаја

 

 

III РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

1. Посљедице признања Босне и Херцеговине од стране Европске заједнице и њеног пријема у Уједињене нације –

Антагонизми међу народима и религијама у Босни и херцеговини су нарастали како се примицао дан међународног признања ове републике. Европска заједница је започела процес политичких разговора између три стране у Босни и Херцеговини. Конференција под покровитељством Лорда Карингтона и амбасадора Кутиљера готово је била постигла успјех. У Сарајеву, главног граду Босне и Херцеговине постигнут је 18. марта 1992. године консензус три народа о будућем уставном уређењу Босне и Херцеговине. Према том, такозваном Лисабонском папиру, будућа Босна и Херцеговина би се састојала од три конститутивне државе Муслимана, Срба и Хрвата, са гарантованим правима мањина. Изгледало је да ће споразум да се одржи и да ће Босна и Херцеговина проћи без грађанског, и.е. међуетничког и међувјерског рата, који је у Хрватској већ био оставио страховите посљедице.

Опширније...

РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [II] Штампа Email
среда, 17 јун 2009 18:31 Позадина догађаја


II РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ

1.    Почетак процеса распада -

Распад Југославије имао је своје спољне и унутрашње узорке. О унутрашњим узорцима речено је у претходним поглављима. Треба додати да су националистичке и сецесионистичке владе у Словенији и у Хрватској одмах послије избора кренуле у остваривње сецесије, коју су биле обећале својим бирачима. На основу тога обећања, као и на израженом антикомунизму, ове владе су и дошле на власт.

Треба рећи да југословенски устав није довоњно давао основа за легалну сецесију. Због тога је предложено да се изврши допуна уставног система, доношењем правног акта уставног значаја који би регулисао услове и поступак издвајања из федерације. Предложено је да се, након спроведеног референдума, републике обрате федералном парламенту са захтјевом з аиздвајање из Југославије.

Опширније...

РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [I] Штампа Email
среда, 17 јун 2009 18:05 Позадина догађаја


I.    ИСТОРИЈСКИ БЕКГРАУНД

1.    Стање прије стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца -
Територија бивше СФРЈ Југославије је прије стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца била подијељена на четири дијела.

Два од њих представљале су независне, самосталне и на Балканском конгресу међународно признате државе- Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора.

Западни дијелови бивше СФРЈ ( данашња Република Словенија, Република Хрватска и Босна и Херцеговина ) били су у саставу и под влашћу Аустро-Угарске монархије. Територије данашње Републике Словеније и Републике Хрватске биле су под вишевијековном влашћу било Аустрије или Угарске, однсно, касније, Аустро-Угарске, док је територија бивше СР Босне и Херцеговине, окупирана од стране Аустроугарске, на основу одлука Берлнског конгреса 1878. године, анкетирана тек 1908. године. На овим територијама су живјели Словенци, Хрвати, Срби као и етнички Срби и много мање етнички Хрвати муслиманске вјероисповијести.
Опширније...

ОПШТЕ ПРИЛИКЕ У БиХ Штампа Email
среда, 17 јун 2009 17:54 БиХ
•  Други светски рат је окончан са између 800.000 и милион Срба изгинулих и побијених на просторима НДХ (Независне државе Хрватске) од чега је велики број са простора данашње БиХ (Босне и Херцеговине).

• Тај податак није статистички  тако видљив зато што се велики број муслимана у тим годинама декларисао као Срби,али историјографија и, посебно, породице жртава знају истину.

•  Све до почетка '60-тих  година владало је тзв. “братство и јединство“, али у БиХ оно и није било толико “ такозвано“, већ више суштинско. Владао је мир и пропорционална заступљеност у јавним пословима, иако су српски идентитети и култура и тада били под строжијом пажњом него остали. Али је било подношљиво. Срби у БиХ су,што добровољно, што под притиском одустајали од свог идентитета и културе.
Опширније...

Страна 1 од 2
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2009 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску