• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
април 2012

субота, 28 април 2012

Зашто су 8.000 стрељаних Аргентинаца жртве другог реда које се не квалификују за геноцид Штампа Email
субота, 28 април 2012 13:09 Ставови

 

Сензационална недавна открића у вези са злочинима које су починили бивши шеф аргентинске војне хунте, генерал Хорхе Рафаел Видела, и његови сарадници пружају нам увид у двојне аршине који важе у примењивању такозване „међународне правде“.

Буеносаирески дневник “La Nacion” [1] наводи изјаву генерала Виделе где он признаје да је током своје седмогодишње владавине у Аргентини, од 1976. до 1981, „око 7000 до 8000 хиљада људи који су требали да буду убијени“ једноставно „нестало“, т.ј. да су били погубљени од стране власти на чијем се челу он налазио. У исто време, неколико хиљада деце присилно је одузето од родитеља за које се сумљало да су били „левичарски побуњеници“, да би били предати на одгајање „добрим породицама“ које су уживале поверење државних власти.

Сличности између онога што се наводно догодило у Аргентини (и што главни актер тих догађаја сада признаје) и наводних догађаја у Сребреници упадљиве су. У оба случаја, нанета је насилна смрт (левичарским  „побуњеницима“ у Аргентини, војноспособним мушкарцима у Сребреници) сегменту становништва који је био предодређен за погубљење. Наводна бројка жртава такође се у оба случаја подудара и износи око 8000. Међутим, за разлику од генерала Младића, генерал Видела није био оптужен за геноцид. Злочини за које се терети овај последњи, мада су сличних размера и такође усмерени на специфичан део становништва, тр    етирају се као обично убиство. Поставља се очигледно питање: зашто погубљења аргентинских жртава представљају убиство, док се погубљења сличног броја босанских Муслимана дефинише као „геноцид“?

 

Опширније...


четвртак, 26 април 2012

Суђење Медуњанину за покушај бомбашког напада у САД Штампа Email
четвртак, 26 април 2012 21:40 Муџахедини у БиХ

08:55 | 26/04/2012 | РТРС

Очекује се како ће на суђењу босанскохерцеговачком држављанину Адису Медуњанину, оптуженом за терористички напад у САД-у, данас бити изнесене завршне ријечи, преноси Си-Ен-Ен. Медуњанина суд терети да је 2009. године покушао да изврши бомбашки напад у подземној жељезници у Њујорку.
    
Уз њега су оптужени још двојица терориста, Зареин Ахмеџај и Наџибулах Зази, с којима је 2008. године Медуњанин био у једном од Ал Каидиних кампова за обуку терориста. Наџибулах Зази рођен у Авганистану, свједочио је током суђења на Бруклинским судом против Медуњанина, с којим је ишао у средњу школу . Он је рекао да је Медуњанин прихватио да за Ал Каиду изврши самоубилачки напад у Њујорку, а свједочење је прихватио у замјену за смањење затворске казне.

Опширније...

Тек после 11. јуна ће се знати хоће ли Додик бити Караџићев сведок Штампа Email
четвртак, 26 април 2012 00:00 Вести
21:11 24.04.2012.

ПРВО У БАЊАЛУКУ ТРЕБА ДА ДОЂЕ АДВОКАТ ПИТЕР РОБИНСОН И ДА СЕ СРЕТНЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ РС

* Околности о којима би требало да сведочи господин Додик су уствари околности на којима се брани Република Српска, то јест показује се да Република Српска није настала ни на геноциду ни на заједничком злочиначком подухвату, објасио је за Срну Караџићев правни саветник Горан Петронијевић

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да још није добио позив који му је упутио бивши председник РС Радован Караџић да сведочи у Хашком трибуналу.

„Још нисам добио позив, осим тих спекулација о којима сам читао у медијима. Морам видети о чему је реч“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.
Опширније...

Свједок: Караџић не би могао да нареди стријељање заробљеника Штампа Email
четвртак, 26 април 2012 00:00 Вести
17:14 |    25/04/2012 | СРНА

Заштићени свједок тужилаштва КДЗ-320 изјавио је данас пред Хашким трибуналом да никада није вјеровао да би оптужени бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић могао да нареди стријељање заробљеника.

У унакрсном испитивању Караџић је најприје констатовао да су се он и свједок "видјели на више од 20 састанака и сусрета". Караџић је потом упитао: "Знајући мене, да ли бих ја одобрио, а камоли наредио стријељање заробљеника?", на шта је свједок одговорио да ни у једном тренутку није вјеровао да би Караџић то могао да уради.

Свједок је потврдио да се са бившим предсједником састајао и након сребреничких догађаја.

Он је рекао да је на великом митингу у спортској хали у Зворнику био у обезбјеђењу скупа на коме су говорили Караџић и Адил Зулфикарпашић. Навео је да је скуп сматран "историјским, а народ био одушевљен, јер се нашао заједнички језик са муслиманима".
Опширније...

Страна 1 од 7
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску