• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
октобар 2012

среда, 31 октобар 2012

Дерек Алсоп: Није могуће утврдити одакле је испаљена граната на Маркале Штампа Email
среда, 31 октобар 2012 17:30 Вести

среда, 31. октобар 2012.

Хаг - Балистички вештак одбране Дерек Алсоп изјавио на суђењу Радовану Караџићу да није било могуће утврдити место одакле је испаљена граната на пијацу Маркале.

По оптужници која тадашњег председника Републике Српске терети, између осталог, за терор над цивилима у Сарајеву, у првој експлозији на Маркалама 5. фебруара 1994. погинуло је 66 , а рањено 140 грађана.

После проучавања налаза више истрага о тој експлозији, британски вештак дошао је до закључка да је на Маркалама остало "веома мало доказног материјала на којем би се могла засновати научна истрага о томе одакле је граната долетела".

"На основу доступних информација са попришта експлозије, није могуће утврдити са било каквом прецизношћу са које је удаљености граната била испаљена", посведочио је Алсоп.

Наглашавајући да је за утврђивање те удаљености кључно утврдити брзину и угао под којим је граната ударила о тло, вештак одбране је изјавио да је на основу репа гранате који је пронађен у кратеру на Маркалама "није могуће утврдити ни брзину, ни угао удара".

Опширније...


уторак, 30 октобар 2012

Официри Унпрофора бранили Караџића Штампа Email
уторак, 30 октобар 2012 23:59 Вести

30. 10. 2012. 19:14h измена вести 19:23h | Бета


Тројица официра из Канаде, бивших припадника Унпрофора, посведочила су данас на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да у зиму 1994. није могло бити утврђено ко је испалио минобацачку гранату која је на пијаци Маркале у Сарајеву убила и ранила око 200 грађана.

Пензионисани канадски пуковник Стивен Жудри, мајор Џон Расел и генерал Мајкл Готје сведпчили у Караџићеву одбрану

Према оптужници која тадашњег председника Републике Српске, између осталог, терети за терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима, граната је на Маркале била испаљена са положаја Војске РС изнад града. У првој експлозији на Маркалама, 5. фебруара 1994. погинуло је 66, а рањено 140 грађана.

"Експлозија на Маркалама била намештена"

Пензионисани канадски пуковник Стивен Жудри, мајор Џон Расел и генерал Мајкл Готје изјавили су, сведочећи у Караџићеву одбрану, да истраге које је спровео Унпрофор и у којима су они учествовали, нису могле утврдити тачан положај са којег је граната на Маркале била испаљена, нити која је страна за то била одговорна.

Опширније...

Стефан Жудри: Маркале намештене да би се окривили босански Срби Штампа Email
уторак, 30 октобар 2012 23:52 Вести

уторак, 30. октобар 2012.

ХАГ - Бивши посматрач УН Стефан Жудри навео је у Хашким трибуналом да је експлозија на сарајевској пијаци Маркале била намештена, како би се свалила кривица на снаге босанских Срба.

На суђењу бившем председнику РС Радовану Караџићу, сведок одбране Стефан Жудри, пуковник канадских снага, сведочио је у корист Караџићеве тезе да је експлозија на сарајевској пијаци Маркале била намештена како би се свалила кривица на снаге босанских Срба, пренео је Радио Слободна Европа (РСЕ).

"Пуковник Жудри је закључио да силазна путања минобацачког пројектила калибра 120 милиметара не би могла бити добро измерена јер је прва екипа УН наводно померила реп (пројектила) и тако помакла руб кратера", наведено је у Жудријевом исказу, који је прочитао Караџић.

Траг упаљача је, према речима сведока, такође био померен, што је значило да је промењено и место испаљења.

Опширније...


четвртак, 25 октобар 2012

Хаг: Папуљас не може да сведочи Штампа Email
четвртак, 25 октобар 2012 13:00 Вести

Танјуг | 23. октобар 2012. 19:15


Судско веће Хашког трибунала поново је одбацило захтев Радована Караџића да се у процесу који се против њега води као сведок појави председник Грчке


   ХАГ - Судско веће Хашког трибунала поново је данас одбацило захтев Радована Караџића да се у процесу који се против њега води као сведок појави председник Грчке Каролос Папуљас.

У образложењу одлуке наводи се да се не може рећи да би суштина Папуљасовог сведочења била од "материјалне помоћи", јер је његово сазнање ограничено на оно што му је сам Караџић током сусрета рекао, и зато што би информације које би он изнео могле да се добију на други начин.

Караџић се раније у више наврата обраћао грчким властима са захтевом да се Папуљас састане са његовим правним саветником, али се Грчка томе противила, а најнови захтев суду је поднео 17. августа.

Судско веће Хашког трибунала је у марту ове године одбило већ један овакав Караџићев захтев уз образложење да присуство Папуљаса није неопходно будући да Караџић већ има довољно информација о ономе о чему би грчки председник сведочио.

Опширније...

Страна 1 од 8
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску