• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Анализе п. пресуде Представљена „Политичка анатомија једне пресуде“
Представљена „Политичка анатомија једне пресуде“ Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
четвртак, 20 октобар 2016 07:46

БАЊАЛУКА, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Kњигa Милана Благојевића "Политичка анатомија једне пресуде", са поднасловом "Ментална десупстанцијализација Републике Српске", промовисана је вечерас у Бањалуци.

Аутор, који је судија бањалучког Окружног суда, рекао је на промоцији да књига има за предмет пресуду Претресног вијећа Хашког трибунала у предмету против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и да је у њој анализирао све главне тачке оптужнице и те пресуде и све оно што се правно неосновано ставља Караџићу на терет.

"У књизи сам посебно апострофирао чињеницу да је, у ствари, кроз суђење Караџићу суђено не само њему, него прије свега Републици Српској. Овом пресудом, која није прва, али је једна од најважнијих, жели се пресудити Српској у периоду од њеног стварања, 9. јануара 1992. године па до завршетка рата", навео је Благојевић.

Он је истакао да се то чини путем противправне конструкције "удружени злочиначки подухват", коју не познаје ни међународно јавно право нити међународно кривично право.

"Та конструкција је створена у пракси Хашког трибунала и у књизи је указано да је креирана због тога да би се у тој конструкцији, као својеврсној платформи могла пројектовати истина која се жели наметнути пресудама тог трибунала да је Република Српска наводно злочиначка творевина", нагласио је Благојевић.

Он је додао да је указао не само на противправност "удруженог злочиначког подухвата", него и на неодрживост теза од којих полази Хашки трибунал с циљем да се утиче на свијест овдашњег човјека да се индоктринише и да почне размишљати о Српској на начин на који је жели представити Хашки трибунал.

Вршилац дужности замјеника директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Невенко Врањеш рекао је да се Центар одлучио за издавање ове књиге због темељне анализе првостепене пресуде Хашког трибунала изречене првом предсједнику Српске Радовану Караџићу.

"Аутор је ушао у суштину те пресуде објективним и правно перфектним језиком и стилом на начин да посебно анализира синтагме које је извео Трибунал и упркос чињеници да је ријеч о индивидуалној кривичној одговорности једном лицу, тај суд је употријебио конотацију која може отежати положај Српске на домаћем и међународном плану", навео је Врањеш.

Према његовим ријечима, у пресуди се помињу тешка кривична дјела, а институције Републике Српске и њена регуларна војска помињу се у јако лошем смислу.

"Зато смо се одлучили да дамо свој поглед и то није коментар пресуде, него коментар стања какво је садржано у тој пресуди", нагласио је Врањеш.


 
http://www.srna.rs/novosti/443684/predstavljena-politicka-anatomija-jedne-presude.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2016 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску