• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства Свједочење о свирепим злочинима над Србима
Свједочење о свирепим злочинима над Србима Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
недеља, 05 јул 2015 17:44

БАЊАЛУКА, 5. ЈУЛА /СРНА/ - Ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић је чинио свирепе злочине над Србима у Подрињу, а убио је и око хиљаду сународника, оптужујући српску страну за те злочине, тврди припадник његове јединице Самир Авдић.

Авдић каже да је о свирепим злочинима Орића и других кољача српског цивилног становништва писао и Хашком трибуналу, те да је три сата о томе причао хашком истражиоцу Збигњеву Војдлу, који му је рекао да о Орићевим злочинима треба да ћути и да му каже ако зна нешто о злочинима Срба према муслиманима.

У изјави Авдића на више од 130 страна, која је у посједу листа "Прес Република Српска", наводи се, између осталог, да је Орић у нападу на Лозничку ријеку у љето 1992. године једну заробљену Српкињу, која је била у поодмаклој трудноћи, распорио ножем и живој јој извадио дијете из стомака.

Авдић из Глогове код Братунца, који је од 1992. до 1995. године био припадник муслиманске војне јединице која се налазила под Орићевом командом, пише да је Орић на исти начин убио и заробљену Српкињу из Кравице, а једној заробљеној у Факовићима је прије убиства ножем одсјекао прст, да би са њега узео златан прстен.

Приликом муслиманског напада на Кравицу и околна села 7. јануара 1993. године, Авдић каже да су он и његови саборци под Орићевом командом убили 44 лица српске националности, попалили неколико стотина кућа, а сву стоку и живину из тих села отјерали у Сребреницу.

"Знам лично да су Орић и један по надимку Кезо из Глогове, тај је био замјеник Ејуба Голића, сада живи у Тузли, тада заклали пет заробљених Срба. Од одсјечених глава направили су два гола, а онда су петом и главом играли фудбал. Била је маса наших војника који су то видјели", пише у свом свједочењу Авдић.

Према његовим ријечима, у нападу на село Вољавицу, Орићева јединица заробила је десетак дјевојака, старости до 25 година, које су прво цијелу ноћ силоване, а затим убијене.

Авдић је описао и напад хиљаду муслимана из Сребренице на Факовиће 1. октобра 1991. године, када је убијено 19 српских цивила, а да се Орић поново ножем иживљавао над заробљеним Српкињама.

Самир Авдић тврди да су Орић, Зулфо Турсуновић и остали команданти муслиманске војске у Сребреници, али и команданти полиције и политичке вође, ликвидирали најмање 800, а вјероватно и свих 1.200 муслимана из тог и околних мјеста, прије јула 1995. године и заузимања сребреничке енклаве од Војске Републике Српске.

Након ових убистава својих сународника, Орић би, како је навео, у радио-програму давао изјаве да су његове жртве страдале у српским засједама и нападима.

Авдић је испричао и да је "од Алије Изетбеговића у априлу 1995. године стигла наредба да неки посао буде одрађен како би дошао НАТО", те да је тада Орић издао наредбу Муји Манџићу, који сада живи у Санском Мосту, да минобацачем 120 милиметара гађа игралиште средњошколског центра у Сребреници у моменту када су дјеца одржавала турнир у фудбалу.

Гранате су тада убиле око 80 дјеце, а за тај злочин Орићевих војника, оптужени су поново Срби.


 

http://www.srna.rs/novosti/318963/svjedocenje-o-svirepim-zlocinima-nasera-orica-nad-srbima.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2015 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску