• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства Нема невиних у рату у БиХ
Нема невиних у рату у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
субота, 07 фебруар 2015 08:29

Пандорина кутија коју је отворио потпредседник ФБиХ Мирсад Кебо могла би злочинце довести пред лице правде, а на рат бацити сасвим друго светло

Од нашег дописника

Бањалука – Десетак хиљада страница са доказима које је Мирсад Кебо, потпредседник Федерације БиХ, доставио Тужилаштву БиХ, махом у вези са злочинима муџахедина и Армије БиХ над српским становништвом од 1992. до 1995. године, могло би – у случају да не буде опструкција правосуђа – умногоме променити до сада исконструисану слику рата у БиХ.

Од завршетка рата у БиХ кривица за злочине, од стране правосудних институција у Хагу и Сарајеву, али и бошњачког политичког врха, до сада је по правилу фактурисана Србима, али Кебо је сада уперио прст и у кадрове СДА, партије коју је основао Алија Изетбеговић. И то најпре у Шефика Џаферовића, који је до прошлогодишњих избора био посланик у парламенту БиХ, али је након поновног избора у посланичке клупе напредовао па је изабран за председавајућег Представничког дома парламента БиХ, али и Бакира Изетбеговића, бошњачког члана Председништва БиХ.

Кебо је, тренутно нестраначка личност, некада високи функционер СДА, на адресу Тужилаштва БиХ у неколико наврата последњег месеца достављао документацију која може помоћи у утврђивању евентуалне одговорности Сакиба Махмуљина и Шефика Џаферовића, али и многих других лица због ратних злочина над Србима почињених на озренском ратишту, у Возући, али и Зеници, Завидовићима и другим местима централне БиХ.

„Реакције врха СДА показују да сам убо у око оне који су давали политичку, финансијску, моралну и сваку другу подршку. Ратни злочини су жива рана у БиХ. Неко је морао први кренути. Држава је једина која то може повести. Ако ћемо живети у БиХ, онда морамо разговарати о заједничком проблему. Сакрити злочин значи учинити злочин”, рекао је Кебо.

Он је поновио да је Бакир Изетбеговић вођа радикала, а остали, који су наведени у овој документацији, треба да изађу пред лице правде и положе рачун за оно што су радили.

„Људи који су чинили злочине живе у кругу од око 350 метара око мене у самом Сарајеву. Много питања се поставља, рецимо, шта у БиХ ради иранска обавештајна служба! Ко је довео муџахедине и командовао њима? Рецимо, на једном од неколико хиљада докумената је списак са именима 1.774 муџахедина који су овде дошли. Неко им је дао држављанство БиХ. Ко је то урадио? Подсећам вас да Сарајевски кантон није достављао податке за 1996. када је најмање 100 муџахедина добило име и презиме, да би потом отишли негде даље, вероватно на разна ратишта по свету”, упозорио је Кебо.

Потпредседник ФБиХ образлаже како овај процес не може да се заврши за 15 дана.

„Они који причају да нема Кебиног центра Идила у Великој Кладуши признали су да је купљено 500 дунума земље за насеље селафија, слично као у Маочи”, рекао је Кебо.

Како су медији раније писали, Шемсудину Мехмедовићу су као ратном начелнику муслиманске полиције у Тешњу, у септембру 1992. године муџахедини на поклон у станицу полиције донели четири одсечене главе српских војника заробљених у борбама око коте Црни врх између општина Теслић и Тешањ.У шокантном исказу заштићеног сведока тврди се да је Мехмедовић муџахедину који му је донео одсечене српске главе заузврат поклонио никловани пиштољ и обећао да ће га похвалити код вође злогласног одреда „Ел муџахид”, с којим је начелник тешањске полиције током рата блиско сарађивао.

У истом сведочењу Мехмедовић се тешко оптужује и за ратне злочине, који укључују убиства, мучења и малтретирања заробљених српских цивила из Тешња и околине, који су држани заточени у логору у кругу полицијске станице у том граду.

Интелектуалци у Сарајеву, међутим, тврде како су једине инстанце које могу и треба да процене евентуалну истинитост било какве документације хашки суд или Суд БиХ.

----------------------------------------------------

Бојним отровима по Србима

Осим тога, документација која је однедавно пред тужиоцима потврђује да су у борби против Срба, осим радикалних исламиста, коришћени и бојни отрови, од којих су неки за потребе Армије БиХ набављени у хрватској рафинерији „Ини”.

„Гарантовано ће производи бити употребљени само за борбу против четничког агресора”, наводи се у допису Председништва Скупштине општине Тузла који је упућен хрватском министарству одбране у склопу преписке о набавци хемикалија. Наиме, Председништво СО Тузла набавило је 1993. хемикалије за производњу хемијског оружја за борбу против српских снага од фирме „Ина Петрохемија” из Кутине у Хрватској, а одобрење су добили од Министарства обране Хрватске, показују документи које је Кебо предао Тужилаштву БиХ.

Такође, наводи се да су ратни бошњачки функционери почетком лета 1993. године преко исламске мреже од арапских земаља набавили тридесетак авионских бомби пуњених непознатом врстом нервних бојних отрова, од чега су произвели хемијско оружје које су припадници Армије БиХ у више наврата употребили на ратишту. То је наведено у извештају једне стране обавештајно-безбедносне службе од 1. октобра 1993. године, што је такође у саставу докумената које је Кебо предао Тужилаштву БиХ.

----------------------------------------------------

Нема Срба у ФБиХ

Сви ови и многи други злочини над српским народом о којима се до данас практично ћутало или се о њима говорило само у Бањалуци, за резултат имају поражавајући слику о етничкој структури у ФБиХ, ентитету готово у потпуности очишћеном од Срба. То показују прелиминарни резултати последњег пописа становништва, према којима од предратних 500.000 Срба или 17,6 одсто, данас у том ентитету живи тек нешто више од 90.000, или свега око четири одсто.

Да је Срба у ФБиХ све мање показује и немогућност конституисања власти у том ентитету, јер све партије заједно не могу да обезбеде 17 Срба, колико је потребно да би се попунио Дом народа Федерације БиХ.

„Упркос свему томе, већ две деценије слушамо о Србима као агресорима и етничком чишћењу Републике Српске, где тренутно живи преко десет одсто Бошњака”, закључују аналитичари.

 

М. Кременовић
објављено: 05.02.2015.

 


http://www.politika.rs/rubrike/region/Nema-nevinih-u-ratu-u-BiH.sr.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2015 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Помоћ за Републику Српску