• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства Kовач: Британци тражили да издам Караџића
Kовач: Британци тражили да издам Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
субота, 11 октобар 2014 01:49

10.10.2014 13:33 | Срна

Београд - Некадашњи министар унутрашњих послова Републике Српске Томо Ковач изјавио је да је британска обавјештајна служба тражила од њега да изда Радована Караџића.

Ковач је рекао да је са бившим високим представником међународне заједнице Педијем Ешдауном, који је "дошао за апсолутног господара", у БиХ стигла и британска обавјештајна служба.

Гостујући у емисији "Голи живот" на београдској телевизији "Хепи", Ковач је навео да је Ешдаун у потрази за Караџићем и Младићем "одредио ударне људе, шта да се ради према одређеним људима, као и оперативу са којом су ишли". Он је оцијенио да је "Ешдаун веома добро знао како се ломе људи... и они су те људе ломили".

"Тамо су имали Андана, Матијашевића, Чавића... ишли су на њих, тамо су их препарирали, радили са њима задатке, највише према Младићу, а дијелом и према осталима. Мени су дошли у Београд", рекао је Ковач.

Он је навео да је њега лично покушао да заврбује човјек који се представио као четврти секретар британске Амбасаде у Београду, који је користио тактику наговарања, док су британски обавјештајци у БиХ, који су му касније прилазили, користили пријетње.

"Они су били толико директни и арогантни, само што још нису махали пиштољима. Говорили су да не смијем да нападам њихове кадрове, а када сам питао ко су ваши кадрови, одговорили су ми да не смијем да нападам Матијашевића, Чавића... То је био стални притисак све до момента када су се укључили хашки истражиоци", рекао је Ковач.

Он је нагласио да је "у операцију која је ишла према Младићу, нажалост, био укључен МУП".

"Матијашевићи су свакако били инкорпорирани у том правцу. Они су имали и обавезе, додуше, да сарађују са Хашким трибуналом, али питање је да ли је требало да иду у том правцу, толико агресивно према Младићевој фамилији, и неким другима као што су то радили овде према оном несретном Ђоги и што су његову кћерку малтретирали и затварали...", рекао је Ковач.

Најтежа ствар која се десила у том времену, каже Ковач, јесте што су "Матијашевић, Чавић... у извјештај који је Влада направила за Сребреницу, ставили да је 24.000 људи било укључено у операцију у вези са Сребреницом".

"И то почевши од моје кафе-куварице у Зворнику... И како тај списак иде, ови не стоје - дошли су сада до 50, 60. човјека по реду и они по том списку и оптужују за Сребреницу", истакао је Ковач.

 


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Kovac-Britanci-trazili-da-izdam-Karadzica/164994.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску