• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства Орићев полицајац: Алија жртвовао Сребреничане за НАТО агресију
Орићев полицајац: Алија жртвовао Сребреничане за НАТО агресију Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
субота, 01 фебруар 2014 23:33

В. Митрић | 29. јануар 2014. 08:47 > 21:20

Хакија Мехољић о злочинима над Србима у Подрињу. Са Насером сам се разишао одавно. Нећу да идем пред правосуђе у Београду

Правосудни органи Србије расписују међународну потерницу за ратним командантом из Сребренице Насером Орићем, затим за Хакијом Мехољићем и још тројицом Бошњака из Сребренице, које истражни органи у Београду сумњиче за ратне злочине над Србима у Подрињу 1992. године, потврђено је из Дирекције за координацију полицијских тела БиХ.

Дирекција за координацију полицијских тела БиХ је путем Интерполовог међународног канала за размену информација примила захтев Интерпола Београд у вези са провером пет лица из Босне и Херцеговине међу којим се налазе Орић и Мехољић. У складу са важећим процедурама, захтев Интерпола Београд прослеђен је надлежној агенцији за спровођење закона у БиХ на даље поступање, наводи се у допису из Дирекције.

Хакија Мехољић, један од оних које потражује српско тужилаштво за ратне злочине, ексклузивно за „Новости“, говори о том захтеву, својим односима са Орићем, али и на шта је све упозоравао Алију Изетбеговића, који је, како каже „жртвовао Сребреницу да би изазвао НАТО агресију“.

- Али, без обзира на све, нећу ићи пред правосуђе Србије. Што бих ишао тамо кад живим у Сребреници, у Републици Српској, у Босни и Херцеговини. Нигде нисам побегао, мада сам, још давно имао понуде да то учиним. Зна се чија је месна надлежност за поступање што се тиче спорних догађаја, који се односе на овај део РС и БиХ - каже ратни начелник полиције у Сребреници, када су је контролисале муслиманске снаге, на чијем је челу био Насер Орић.

Подсећа да је испитиван у Хагу и Бијељини, по пријавама које су против њега подношене за ратни период, „па је њима и данас на располагању“.

- Да је било основа за моју кривицу, одавно бих био иза решетака - наставља наш саговорник. - Вест да се за мене занима Специјално тужилаштво за ратне злочине Србије мирно сам примио. Нека свако ради свој посао. У Сребреници сам и муче ме друге муке, што мој родни град умире. Одлазе и Срби и Муслимани.

Мехољић каже да се давно разишао са Насером Орићем и да нису у добрим односима. За разлику од Орића, који је, како каже, „отишао из Сребренице у јануару или фебруару 1995. године, ја сам остао све време овде“. Сада је директор Комуналног предузећа, чији је оснивач Скупштина општине Сребреница:

- Јавност добро зна мој став о Сребреници и о злочинима који су се догодили мојим сународницима. О томе сам сведочио више пута, без намере да и за длаку амнестирам злочинце. Међутим, уверио сам се, после посете наше делегације Алији Изетбеговићу, тадашњем председнику РБиХ, да је званично Сарајево жртвовало Сребреничане, како би изазвало НАТО агресију - прича Мехољић. - Имао сам храбрости и одважности, иако суочен са свим ризицима, да и тада „скрешем у брк“ Алији шта мислим о тако сулудим, а испоставило се до неба болним одлукама. Зато сада не може ништа да ме уплаши или избаци из колосека, укључујући и вести које стижу из Београда.

ЈОВИЧИЋ: ПОСТУПИЋЕМО ПО ПОТЕРНИЦИ

МИНИСТАР унутрашњих послова РС Радислав Јовичић рекао је да ће МУП Српске у вези са потерницом Интерпола Београд за Насером Орићем, Хакијом Мехољићем и још тројицом Бошњака из Сребренице поступати као и по свим другим Интерполовим потерницама.

- Ако Интерполова потерница буде достављена МУП Српске, ми ћемо поступати у складу са нашим законским овлашћењима и по захтеву Интерпола - рекао је Јовичић у Бањалуци. С. М.

ТУЖИЛАШТВО: ОЧЕКУЈЕМО ПОТЕРНИЦУ

ТУЖИЛАШТВО за ратне злочине води истрагу против Насера Орића и још четири осумњичена да су 12. јула 1992. године починили ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје, Доњи Поточари, у општини Сребреница, саопштено је у среду из Тужилаштва.

Орићу и осталима ставља се на терет да су том приликом убили девет цивила српске националности. С обзиром на то да је Орић недоступан правосудним органима Србије, очекује се да ће за њим бити расписана потерница - каже се у саопштењу и указује да је тужилаштво 4. августа 2011. године, на основу кривичне пријаве МУП-а Србије, поднело Одељењу за ратне злочине захтев за спровођење истраге, а да је истрага покренута 9. децембра 2011. године. Е. Р.

 

 

http://novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:475638-Oricev-policajac-Alija-zrtvovao-Srebrenicane-za-NATO-agresiju

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
           
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску