• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства Расим Делић знао да Орић убија Бошњаке!
Расим Делић знао да Орић убија Бошњаке! Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
недеља, 24 фебруар 2013 11:06

22. 02. 2013 | Пресс РС

ДОКУМЕНТИ ТЗВ. АРМИЈЕ БИХ ПОТВРЂУЈУ НАВОДЕ

СВЕ НА ПАПИРУ... Факсимил извештаја Јусуфа Јашаревића генералу ДелићуВрх такозване Армије БиХ, на челу са командантом Расимом Делићем, био је упознат са ликвидацијама Бошњака које су у Сребреници починили Насер Орић и његови људи, сазнаје Пресс РС!

СВЕ НА ПАПИРУ... Факсимил извештаја Јусуфа Јашаревића генералу Делићу


ОН ЈЕ ОДЛУЧИВАО КО ЋЕ ЖИВЕТИ ИЛИ УМРЕТИ... Насер Орић из ратних дана

То доказује документ под ознаком "строго поверљиво", који је у поседу нашег листа и у којем начелник Управе службе војне безбедности тзв. Армије БиХ Јусуф Јашаревић обавештава тадашњег команданта те војске Расима Делића о узроцима пада Сребренице и Жепе у лето 1995. године.

Овај извештај практично потврђује све наводе једног од оснивача Странке деморатске акције Ибрана Мустафића, који је јуче у нашем листу посведочио о бруталним ликвидацијама Бошњака које су извршили Орић и, како је рекао, "његови изроди".

 

Сукоб ставова

Између осталог, Јашаревић пише и о случају ликвидације Нурифа Ризвановића, некадашњег команданта Дринске дивизије тзв. Армије БиХ.

Подсетимо, Мустафић је Прессу РС рекао да су Орић и његови људи 1992. године у Коњевић Пољу организовали јавно суђење "у стилу оних из партизанских филмова". Он нам је рекао да су Ризвановића Насерови људи скинули голог до гаћа и извели пред руљу која га је осудила на смрт, након чега је убијен.

- У другој половини 1992. године, Валид Шабић, близак пријатељ Насера Орића, подстиче сукоб између Орића и Ризвановића. Под оптужбом да је сарадник КОС-а, да је продао Церску и Каменицу и да намерава побећи у Тузлу, Насер Орић и Зулфо Турсуновић хапсе Ризвановића са још 30 њему блиских војника. Три дана касније, "преки суд" у присуству 1.000 мештана Коњевић Поља Ризвановића проглашава кривим, након чега га Турсуновић у пратњи 30 војника одводи према Сребреници, где је и стрељан. Одмах затим на дужност команданта постављен је Орић - наводи се у извештају.

Подсетимо, Зулфо Турсуновић доводио се у везу са бројним злочинима над Србима у Подрињу, али против њега није покренут никакав поступак. Умро је средином новембра 2010. године.

Јусуф Јашаревић у свом извештају указује и на жесток сукоб између Орића и тадашњег шефа сребреничке полиције Хакије Мехољића.

- Нарочито је био изражен дуго присутан сукоб ставова које је, с једне стране, заступао Хакија Мехољић, а с друге стране, Насер Орић.

Догађаји који су уследили, као што су покушај убиства Мехољића од стране НН извршиоца, убиство Салиховић Хамеда, бившег председника СДА и начелника СЈБ Сребреница, и тешко рањавање Мустафић Ибрана, што се десило 19. маја 1995. године под неразјашњеним околностима те посебно неефикасне мере војне полиције на проналажењу извршилаца ових кривичних дела, довели су до немира и ширења гласина међу становништвом Сребренице о могућим извршиоцима убиства и о "следећој жртви" - пише у извештају.

 

Побећи из Сребренице

Јашаревић даље наводи да су сви ови догађаји изазвали несигурност, забринутост и немир у грађанству, али и међу припадницима Армије, који након тога све чешће покушавају да пронђу начин како да изађу из Сребренице у било ком правцу. Посебан део извештаја посвећен је деловању Насера Орића. За њега се наводи да је био окружен углавном криминогеним личностима као што су Ејуб Голић, командант једног батаљона, Ибрахим Манџић звани Мрки, Хусеин Аљукић звани Бехаија, извесни Ћело, који је био његов пратилац и многи други.

- О безакоњу у Сребреници илустративно говоре и сазнања о покушају Ејуба Голића, команданта самосталног брдског батаљона, који је почетком марта прошле године (1994. оп. а) извршио оружани напад на општински затвор у Сребреници и омогућио бекство Незиру Мерџићу и Садику Бегићу. Први је био оптужен за покушај убиства, а други за убиство - наводи се у извештају.

 

Каргановић: Треба зауставити манипулације!

Председник невладине организације "Историјски пројекат Сребреница" Стефан Каргановић каже за Пресс РС да овакви документи и последња сведочења о догађајима у Сребреници, као што је оно Ибрана Мустафића, бацају друго светло на све што се десило у том граду за време рата.

- Сваким даном је све више јасно да је списак сребреничких жртава, који се узима као валидан, чиста манипулација. Зато највиши ауторитети у Српској треба да размисле и покрену причу о оснивању нове комисије која би сада, на основу нових информација, сачинила потпуно нови извештај - каже Каргановић.

 

Жарко Марковић

 

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/33296/Rasim+Deli%C4%87+znao+da+Ori%C4%87+ubija+Bo%C5%A1njake!.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску