• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства Алија и врх СДА наређивали и заташкавали злочине!
Алија и врх СДА наређивали и заташкавали злочине! Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
среда, 20 фебруар 2013 14:26

Сарајево 20. 02. 2013 | Пресс РС

Мунир Алибабић и Сефер Халиловић изнели истину о "Шевама"

Алија Изетбеговић и његови најближи политички, војни и полицијски сарадници лојални СДА током рата у Сарајеву организовали су и директно контролисали паравојне и параполицијске јединице типа "Шева", чији је основни задатак био да за бошњачки врх обављају најпрљавије послове у распону од злочина над немуслиманским становништвом до терорисања сопствених грађана и уклањања кључних политичких противника власти!

Ово су у понедељак увече, гостујући на програму ФТВ-а, на најдиректнији могући начин потврдили ратни командант тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић и ратни шеф сарајевског ЦСБ-а Мунир Алибабић Муња, полицајац који се сматра једним од најобавештенијих људи о збивањима у Сарајеву за време и након рата.

 

У шокантном сведочењу Алибабић и Халиловић изнели су низ непознатих детаља који Алију Изетбеговића, полицајце Асима Даутбашића (умро природном смрћу), Бакира Алиспахића, Јусуфа Пушину, команданта "Шева" Неџада Угљена (убијен у атентату 1996. године) и првог ликвидатора "Шева" Неџада Херенду, као и војне безбедњаке Фикрета Муслимовића и Енвера Мујезиновића, означавају као директно одговорне или као саучеснике у злочину и заташкавању злочина стрељања осморице заробљених припадника ЈНА у сарајевском Великом парку у априлу 1992. Истовремено, Алибабић и Халиловић тврде да су "Шеве" и друге злочиначке групе под контролом Муслиманске обавештајне службе, којом је командовао Алија Изетбеговић, починиле бројне нерасветљене ратне злочине у Сарајеву и ван територије тог града, укључујући и злочин у Добровољачкој, као и неуспешни атентат на Сефера Халиловића у јуну 1993. у коме су убијени Халиловићева супруга и њен брат.

Расветљавајући потпуно злочин у Великом парку, Алибабић је испричао да је у априлу 1992. од Алије Изетбеговића лично добио задатак да хитно прибави информацију о осморици заробљених војника ЈНА. Изетбеговићу се журило јер је, према Алибабићу, Радован Караџић том информацијом условљавао наставак преговора са муслиманском страном.

- Треба ми информација, било да су мртви или живи - рекао је Изетбеговић Алибабићу.

Истог дана Алибабић је, како тврди, од тадашњег првог човека муслиманског СДБ-а Асима Даутбашића добио информацију да је војнике стрељала "специјална група". Када је такву информацију пренео Изетбеговићу, Ејупу Ганићу и Фикрету Абдићу, Изетбеговић је, премаАлибабићу, дословце рекао: "То су ови наши горе из специјалне групе".

Претходно, Алибабић је, како је испричао, почетком априла 1992. одбио налог Асима Даутбашића и тадашњег првог човека муслиманског МУП-а Алије Делимустафића да се при сарајевском ЦСБ-у формира параполицијска група која ће ствари решавати "по кратком поступку". Према Алибабићевим речима, Даутбашић му је преносио наређење ШУРА", посебног тела које су чинили челници СДА и које је било надређено полицијским и војним челницима.

- "ШУРА" је била налогодавно веће МОС-а, параслужбе на чијем је челу био Алија Изетбеговић, као шеф државе и владајуће странке. Испод "ШУРА" били су координациони тимови, чији су руководиоци били непосредни шефови и налогодавци групама попут "Шева" - навео је Алибабић.


Информацију да је Изетбеговић знао за "Шеве" и њихове злочине потврдио је и Сефер Халиловић. Он је испричао да га је Изетбеговић у јуну 1992. питао шта мисли о формирању "специјалне јединице која би ствари решавала по кратком поступку". Када је Халиловић одбацио такву идеју, Изетбеговић му је дословце рекао: "Ниси ти за ове прљаве послове. Заборави да смо причали о овоме!"

Халиловића, међутим, на овај разговор грубо подсећа експлозивна направа, коју су припадници "Шева" у јулу 1993. поставили на његов балкон и од које гину његова супруга и шурак. Ратни командант Армије БиХ присетио се и разговора са Изетбеговићем непосредно пре атентата, када му је, након смене с армијског врха, понуђена позиција војног аташеа у Турској.

- Одбио сам ту понуду, након чега ми је Изетбеговић рекао да не може да гарантује за моју безбедност и живот. Чврсто сам уверен да су атентат на моју породицу извршиле "Шеве" по наређењу војних безбедњака, који су и данас у структурама СДА.

- Нека се поштено истражи злочин у Великом парку јер ће тај случај дати одговоре на многа питања. Нека на моју терасу дође поштен балистичар и све ће бити завршено за 15 минута. Ко год је био у "Шевама", брзо је напредовао, а ко год је о овоме проговорио и реч, тај је доживео моју судбину. Све док се ово не разјасни и док се питају људи о којима смо говорили, ова земља неће кренути ни милиметар напред - поручио је Халиловић.


Тужилаштво БиХ зна где је Херенда!

И Халиловић и Алибабић изразили су озбиљну сумњу да ће злочини "Шева" икада бити процесуирани.

- На шефовским местима у министарствима још седе људи који су продукт управе МОС-а - упозорио је Алибабић.

У прилог овој тврдњи иду и тврдње из извора блиских Тужилаштву БиХ, који наглашавају да у тој институцији крију исказ којег је Неџад Херенда, убица из Великог парка, пре три године дао тужиоцу Филипу Алкоку.

- Тај исказ постоји, узет је на територији БиХ и на енглеском је језику. То је и један од кључних доказа да Тужилаштво БиХ зна где се сада налази Херенда - рекао нам је тај извор и додао да верује да Херенда живи у Холандији под лажним именом, односно под заштићеним идентитетом.

З. Жужа

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/33141/Alija+i+vrh+SDA+nare%C4%91ivali+i+zata%C5%A1kavali+zlo%C4%8Dine!.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску