• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства ЕДИН ГАРАПЛИЈА: Нисам био припадник 'Шева'!
ЕДИН ГАРАПЛИЈА: Нисам био припадник 'Шева'! Штампа Ел. пошта
Написао ФЕНА   
петак, 21 децембар 2012 21:43

Сриједа | 19.12.2012.

Един Гараплија демантирао је у писаној изјави наводе појединих медија који тврде да је Гараплија био припадник групе "Шеве"

Ови наводи изречени су у контексту субпоене коју је издао Хашки трибунал, а која га обавезује да се у својству свједока у случају Радована Караџића појави у Трибуналу.

Гараплија је навео да се увидом у велики број видеоприлога и текстова које свако, у интересу истине и правде, може пронаћи google претрагом, а посебно анализирајући званичне извјештаје Amnesty Internationala, видљиво да је као припадник Службе државне безбједности БиХ (која је трансформирана у АИД Агенцију за истраживање и документацију), а у складу са својим овлаштењима и писменом наредбом претпостављених учествовао у документирању постојању групе "Шеве".

 

 - Самим тим нисам могао бити њен припадник. Такођер, истина је да сам руководио оперативним тимом који је ухапсио Неџада Херенду у складу са Законом о кривичном поступку и Законом о раду Агенције за истраживање и документацију, а за којег се испоставило да је припадник групе "Шеве" те је у исказу признао да је извршио убиства испред "Дома милиције" у Великом парку у Сарајеву - написао је Гараплија.

Додао је и да су због тих открића и хапшења Херенде "одређене структуре у тадашњем врху власти монтирале политички мотивиран случај" у којем су, тврди, неправедно осудили и њега и његове колеге уључене у документирање  злочина "Шева", а све ради прикривања истине о постојању те терористичке групе.

- Истина је, такођер, и да је након вишегодишње правне битке и доказивања невиности, Дом за људска права БиХ, предвођен часним суцем Giovannijem Grassom наредио понављање мог случаја пред Врховним судом, омогућавајући мом тиму одбране да изнесе непобитне доказе који су допринијели преиначавању пресуда у овом монтираном процесу - подсјетио је Гараплија.

У писменом обраћању медијима Гараплија је устврдио да данас ради и привређује не само у БиХ већ и у земљама региона.

- Нити једним својим поступком нисам допринио међунационалној мржњи нити било ком злочину, већ напротив, један сам од ријетких који су имали снаге да се суоче с документирањем кривичних дјела почињених од појединаца и група на страни свог народа, а на шта сам посебно поносан - написао је Гараплија.

(ФЕНА/дг)


http://www.banjalukain.com/front/nisam-bio-pripadnik-seva

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску