• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Сведочанства Бивши агент АИД: “Шеве” убиле сарајевског Ромеа и Јулију
Бивши агент АИД: “Шеве” убиле сарајевског Ромеа и Јулију Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
среда, 28 март 2012 23:15

А. МАЦАНОВИЋ | 28. март 2012. 22:10

Един Гараплија објаснио улогу Бошњака у светски познатом случају: На Врбања мосту “Шеве” ликвидирале Бошка Бркића и Адмиру Исмић

БАЊАЛУКА - Припадници тајне бошњачке терористичке групе “Шеве” починили су бројне злочине током рата у Сарајеву, а на видело изашло и да су одговорни за убиство сарајевског Ромеа и Јулије на Врбања мосту, што је приписивано Србима.

Бивши оперативац бошњачке тајне службе АИД Един Гараплија рекао је то још је 23. априла 2002. тужиоцима Кантона Сарајево, а исказе сада објављује сарајевски “Дневни аваз”. Гараплија је сведочио како су “Шеве”, односно Неџад Херенда, који је неко време био и вођа групе, са припадником “Шева” Драганом Шошићем на Врбања мосту ликвидирао млади пар Бошка Бркића и Адмиру Исмић, што су медији прогласили за смрт сарајевског Ромеа и Јулије.

 - Медијима је пласирано да су убијени са српске стране. Херенда је био прецизан и рекао да су се он и Драган налазили на простору бивше зграде “Стелекса”, односно Електротехничког факултета. Замаскирани, са те позиције гађали су их на мосту кад су младић и девојка покушали да пређу на страну Републике Српске - навео је Гараплија.

 

ПОДМЕТАЊЕ ГРБАВИЦЕ Херенда је признао да је било и “снајперисања” по снагама француског Унпрофора, те да је француског војника гађао са зграде Извршног већа.

- Пуцао је кроз пролаз између Музеја и зграде Извршног вијећа, стварајући привид да је пуцано из окупиране Грбавице - казао је Гараплија.

Српски медији су тада јављали да су Адмира и Бошко убијени из снајпера са некадашње зграде Извршног већа, али истина није интересовала сарајевске и светске медије којима је требало да оптуже Војску РС.

 

 За злочин нико никад није одговарао.

 У мају 1992. ликвидирано је и 12 затвореника који су доведени у Дом милиције, а међу којима је било и осам резервиста ЈНА.

- Херенда је рекао да је добио налог да ликвидира ту групу. На моје питање зашто је то урадио, он је рекао: “Па шта, то су били четници.” Онда ми је прецизирао да је тај дан ликвидирано укупно 12 људи, осам резервних припадника ЈНА и четири цивила, међу којима је била и једна жена. Рекао је да их је постројио испред Дома милиције и пуцао из пушкомитраљеза. Херенда је затим сваком од њих испалио метак у главу. По налогу шефова, други припадници који су се ту нашли одвукли су лешеве на Дариву и спалили их - рекао је Гараплија.

Према његовим речима, “Шеве” су поред селективних мета, вежбале и пуцајући са сарајевских зграда и кота по Грбавици, делу града који су у рату контролисали Срби.

- Херенда је признао да је гађао “бабе у црнини”, јер је знао да се тако не носе Бошњакиње. Тада сам га питао ко је стајао иза тих наредби, он је увек на првом месту наводио другог човека АИД-а Неџада Угљена. Затим ми је рекао да су с активностима “Шева” били упознати високи полицијски званичници Бакир Алиспахић, Асим Даутбашић, Енвер Мујезиновић, па чак и војна структура, односно генерали Фикрет Муслимовић и Јусуф Јашаревић, као шеф војне безбедности - истакао је Гараплија.

 

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:372922-Bivsi-agent-AID-Seve-ubile-sarajevskog-Romea-i-Juliju

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Помоћ за Републику Српску