• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Страдања Др СТАНКОВИЋ: Насер Орић је одговоран за многе злочине над Србима
Др СТАНКОВИЋ: Насер Орић је одговоран за многе злочине над Србима Штампа Ел. пошта
Написао Интермагазин   
субота, 08 фебруар 2014 22:34

Објављено: 02/02/2014

Патолог Зоран Станковић очекује да ће Насер Орић одговарати за српске жртве, које су убијане на монструозан начин – клане и сакаћене, и открива да је добио захтев да поново достави своју документацију правосуђу за нека места и људе, што ће учинити наредних дана.

Станковић, који је радио обдукције убијених Срба, истиче да је дошло време да се о свему проговори те да, на основу свих доказа и обдукционих налаза, буде подигнута квалитетна оптужница, јер су Орић и његова јединица одговорни за многе српске жртве на подручјима општина Сребреница и Зворник.

“Углавном се говорило о жртвама Насера Орића и јединица које су биле на том простору под његовим руководством и његовом командом. То су године 1992, 1993. и 1994. када је он био на том подручју”, појашњава Станковић, који је тренутно шеф Координационог тела за југ Србије.

Станковић је тих година вршио обдукције лешева српских жртава из села Каменица, Факовићи, Ратковићи, Скелани, Залазје, Кравица и других места уз Дрину, што је документовано видео-записима и фотографијама и предато Хагу и правосуђу БиХ и Републике Српске.

Жртве су убијане на више начина, оштрицама сечива, ножем, тупим предметима, пројектилима, минско-ксплозивним средствима, а карактеристичне повреде су од замаха оштрице, као што су одсецање делова тела, главе, ушију, удова, прстију

Станковић појашњава да су Срби убијани на свиреп начин и подсећа на пример Миладина Ашчерића, чије тело је пронађено у Каменици у једној јами, а била му је одсечена глава, која је касније пронађена.

Патолог Станковић сећа се и случаја свирепо убијене жене која с презивала Ковачевић, старе више од 70 година, за коју се знало да је непокретна, а која је пронађена у војничкој униформи код Скелана са више убода у телу и на врату, мада ни на који начин није могла бити војник.

Станковић подсећа и на пример жене која се презивала Ристић, која је имала одсечене прсте и велику повреду од ножа на врату.

Посебно тежак злочин извршен је над једанаестогодишњим дечаком који се презивао Стојановић, који је монструозно убијен када се вратио по свог пса. Изрезан му је крст на стомаку и убијен је метком у главу.

Станковић наводи да су нека тела српских жртава била оштећена ватром и подсећа на оца и двојицу синова Ранкића, од којих су прнађени само делови костура, без меког ткива и делови лобање.

Познат је и случај двоје деце Димитријевића, од пет и седам година, која су упуцани на мосту код Скелана, када је једно одмах умрло, док је друго касније подлегло ранама.

Станковић је своју документацију, видео и фото записе о обдукцијама, предао Хашком трибуналу у време када се судило Орићу, али је тај суд, из неког разлога, одустао од намере да га позове да сведочи, а Орић је чак ослобођен.

Патолог Зоран Станковић није рекао ко му је тачно тражио документацију, наводећи да је српско тужилаштво замољено да прикупи податке да би били достављени поново надлежним органима, а он претпоставља да је реч о, вероватно, органима БиХ или Републике Српске.


http://www.intermagazin.rs/dr-stankovic-naser-oric-je-odgovoran-za-mnoge-zlocine-nad-srbima/

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску