• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Страдања Срби плански убијани и прогоњени!
Срби плански убијани и прогоњени! Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
недеља, 24 фебруар 2013 10:52

22. 02. 2013 | СРНА

Све је очитије, и 20 година после рата у БиХ, да су над Србима у Сарајеву почињени плански и системски организовани ратни злочини - убијања, злостављања, силовања и прогон, изјавио је председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

"Ти злочини још су и већи ако се зна да су тела мртвих Срба сакривана од породица, а прикривани су и узроци и начин смрти жртава. Тим системским и планским прикривањем злочина омогућено је, не само склањање злочинаца испред лица правде, него и непрекидно застрашивање, протеривање и етничко чишћење српског становништва из Сарајева", истиче Митровић.

Он наводи да због вишегодишње пасивности надлежних кантоналних, федералних и органа на нивоу БиХ представнике удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата из Републике Српске више ништа не може да изненади, па чак ни чињеница да од рата федералне власти, као ни Тужилаштво БиХ, нису процесуирали ратне злочине над сарајевским Србима.

 

"Скоро да смо се навикли на опструкције надлежних власти у Федерацији БиХ, али и на индолентност и незаинтересованост одређених међународних кругова, па и страних амбасада у БиХ према утврђивању истине о ратним страдањима сарајевских Срба", навео је Митровић.

Он је подсетио и на "фијаско" рада "Комисије за Сарајево". "С тим у вези охрабрује ме, а надам се да ће и све друге добронамјерне и правдољубиве људе обрадовати најава директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) Горана Зупца да ће формирати радну групу за истраживање страдања свих, а Срба приоритетно, током рата у Сарајеву", нагласио је Митровић.

Према његовим речима, други апспект овог проблема лежи у узалудним покушајима српске стране да утврди неспојивост функција Амора Машовића који је истовремено био и посланик и члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ.

"Српски представници у институцијама БиХ, посебно ту мислим на Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ, били су прегласавани када се о томе одлучивало, тако да нису то могли да потврде, мада је то јасно видљиво у Закону о несталим лицима БиХ", прецизирао је Митровић.

Он подсећа да је ЦИК БиХ ту проблематику "пребацио" на Уставноправну комисију Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, чији је председавајући Шефик Џаферовић из СДА БиХ, и у чијој ладици овај захтјев стоји већ неколико месеци.

"Суштина је у Машовићевој позицији. Сетите се његовог утицаја и улоге у ратним и послератним дешавањима. Немогуће је да он не зна шта се десило са убијеним Србима, који су после закопавани у сарајевским насељима Алипашино поље, Дарива, Добриња, у Великом парку, итд.", констатовао је Митровић.

Он је подсетио да је ових дана актуелизована прича и о ратним злочинима које су над Србима у Сарајеву извршили припадници злогласне терористичке јединице "Шеве", под директном командом Алије Изетбеговића и његових најближих сарадника.

"Очито да је и ту реч о планираним злочинима, и то не само над Србима него и над припадницима других народа који су живели у Сарајеву, а које је тадашња муслиманска власт означила као политичке противнике које треба елиминисати по кратком поступку, а за те злочине оптужити српску страну", закључио је Митровић.

 


http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/33304/Srbi+planski+ubijani+i+progonjeni!+.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску