• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ У Поточарима сахрањени и војници БиХ
У Поточарима сахрањени и војници БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
уторак, 14 децембар 2010 00:00

Аутор: Слађана Гајић
понедјељак, 13 децембар 2010 19:24


У Меморијалном центру Поточари нису сахрањени цивили, страдали током јула 1995. године у окршајима на подручју Сребренице, већ и бошњачки војници, који су погинули у борбама с припадницима Војске РС.

На овај закључак упућују подаци до којих су дошли представници Центра за истраживање ратних злочина РС током протекла три мјесеца рада на терену. Директор Центра, Јанко Велимировић, "Фокусу" је рекао да је на основу расположивих података јасно да је већи број припадника 28. дивизије Армије РБиХ погинуо у пробоју, а да су касније сахрањени у Поточарима, међу цивилима.

 

Ове податке Центар је навео и у тромјесечном извјештају у раду на пројекту Сребреница, који је недавно усвојила Влада Републике Српске. Он је рекао да је Центар задужен да утврди тачан списак страдалих у Сребреници и око Сребренице од 1991. до 1995. године.

- Наш циљ јесте да се тачно утврди број страдалих, али да се и разграниче они који су живот изгубили у борбама, од оних који су као цивили настрадали заробљени - рекао је Велимировић.

Према његовим ријечима, тежиште рада у протеклом периоду било је на прикупљању података за реализацију дијела пројекта "Злочини муслиманских снага над српским становништвом" и евидентирању погинулих, убијених или несталих припадника српске националности на простору средњег Подриња.

- Ових дана упоређујемо спискове жртава бошњачке националности у Сребреници у јулу 1995. године са стварним подацима о страдалим. Добили смо скениране матичне књиге умрлих за општину Братунац од 1992. године до 2000. године. Сада анализирамо податаке из ових матичних књига како бисмо установили вјеродостојност података о погинулим и умрлим Бошњацима као и њиховој повезаност са учесницима у Сребреници јула 1995. године - рекао је Велимировић.

Он је рекао да се Центар обратио Секретаријату МКСЈ у Хагу да им доставе осам докумената, који се односе на ДНК анализе сахрањених Бошњака у Поточарима, али да до сада нису добили податке ни од МКСЈ ни од Меморијалног центра Поточари.

- Настављемо рад на терену, јер је опредјељење и Владе РС да се кроз истраживање истине о догађајима у сребреничком региону постигне објективно и истинито тумачење догађаја, јача међусобно повјерење у БиХ и региону и елиминишу манипулације о овим догађајима - рекао је Велимировић.

Сташа Кошарац, руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС рекао је да је важно да се утврди истина о догађајима у Сребреници и око Сребренице током ратних година.

Он је казао да постоје необориви докази о томе да су у Меморијалном центру Поточари сахрањени и припадници 28. дивизије Армије РБиХ, за коју постоји основа сумње да су чинили ратни злочин у том региону.

- Према садашњим подацима, тамо су сахрањени и други војници, који су припадали Армији РБиХ, а били су на простору Власенице и Шековића. Имамо низ доказа да се манипулише бројем страдалих у Сребреници, тако да је неопходно то питање ријешити - нагласио је Кошарац, те додао да је у сребреничком крају страдало више од 3.299 цивила српске националности, а око 600 дјеце остало без једног или оба родитеља.

Како је нагласио, у Сребреници није било геноцида, него злочина и над Србима и над Бошњацима.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/103767/U-Srebrenici-sahranjeni-i-vojnici-BiH

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2010 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску