• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ У Поточарима сахрањивали и Србе?
У Поточарима сахрањивали и Србе? Штампа Ел. пошта
Написао Блиц   
четвртак, 20 октобар 2011 00:00
Све израженије манипулације са несталим у БиХ

Вида Ђукић | 19. 10. 2011. - 02:02h | Фото: С. ПашалићБАЊАЛУКА - У Републици Српској појављују се сумње да су у Меморијалном центру “Поточари” код Сребренице сахрањивани Срби који су убијени током ратних дејстава у Босни и Херцеговини. На овакве наводе указивали су неколико пута у Општинској организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, који наводе и “да постоји велика вероватноћа да су Срби сахрањивани под бошњачким именима како би се доказао број од 8.000 убијених Бошњака у Сребреници”.

Тврдње да су под бошњачким именима у Поточарима сахрањивани и Срби
Да је то могуће, слаже се и шеф Оперативног тима за тражење несталих РС Горан Крчмар. Он сматра да је циљ да се докаже тачност сада већ спорних података Комисије за Сребреницу, коју је 2004. године основала Влада РС. Како је познато, власт РС сматра да је та Комисија радила под притиском ОХР-а због чега је Центар за истраживање ратних злочина РС прошле године од председника РС Милорада Додика добио наређење да направи ревизију извештаја Комисије и докаже тачан број страдалих у Сребреници.

 


Сумње породица и организација које се баве тражењем несталих особа, питање да ли су у Поточарима сахрањивани и Срби, директору Меморијалног центра у Поточарима Мерседу Смајловићу намамиле су осмех на лице. - На овакве тврдње могу се само насмејати, јер су то дезинформације. Тврдим да свака жртва која је сахрањена у Поточарима има потпуну документацију, од ДНК анализе до матичних бројева и у то се сви могу уверити - категоричан Смајловић.

 
Списак тражи и одбрана Ратка Младића

Велимировић поздравља одлуку Хашког трибунала да одбрана Ратка Младића тражи списак страдалих Сребреничана.

- Бошњаци ће морати да прихвате чињеницу да морају да предају списак. Једино још Хашки трибунал има моћ да може да нареди надлежним да им доставе те спискове, за разлику од локалних институција. Јако је упитно и шта ће послати и да ли ће ти спискови бити веродостојно састављени - истиче Велимировић.
 


Он додаје да Меморијални центар постоји као Фондација коју је основао ОХР и да су по статуту Фондације у Поточарима сахрањивани и они који нису убијени или страдали 1995. године.

Смајловић признаје да је сахрањено 75 особа који нису убијени у Сребреници, али истиче да су такви споменици обележени. Директор Истраживачко-докуменатционог центра (ИДЦ) из Сарајева Мирсад Токача рекао је да је ИДЦ током реализације пројеката „Људски губици у БиХ” први дошао до података да су у Поточарима сахрањени и они који нису убијени у Сребреници у јулу 1995.

- Пронашли смо и велики број особа који се налазе на списковима несталих особа а у ствари су живи. Неколико хиљада имена је пронађено из целе БиХ који су на разне начине одлазили из БиХ, а пријавили су их рођаци који нису знали да ли су те особе живе. Углавном данас живе у БиХ, САД, Аустралији, Шведској... Након њиховог проналаска скидани су са спискова несталих особа у БиХ - истиче Токача.

С друге стране, Крчмар тврди да је већи број од 75 сахрањених у Поточарима који нису страдали у јулу 1995. године у Сребреници.

- Појављује се око 500 живих људи који су проглашени као нестали у БиХ. За то је крив Институт за нестале особе БиХ који до данас није успоставио централну евиденцију несталих особа како би се отклониле све манипулације са бројем несталих у БиХ.

Овако је остављен простор да спекулише бројевима од 8.000 до 13.000 несталих, што тврде Бошњаци, а знају да не могу то доказати - тврди Крчмар.

Он наводи да су урађене многе манипулације Института, јер је недопустиво да се врше ексхумације Срба у Доњем Вакуфу и Високом, а да РС нема никакве информације где су и зашто ископавана тела која су сахрањена током рата.

- Питамо се чему та тела служе, јер је кривично дело да се краду тела из гробница, а највише је таквих из српских гробаља. За такве радње нема никакве исприке - категоричан је Крчмар.

До закључења овог броја “ЕуроБлица” нико од надлежних у Институту за нестале особе није нам одговорио на позиве. Истовремено, директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић рекао је да нема доказа да су Срби сахрањивани у Поточарима, али да се такве информације не смеју занемарити.

- Не бих се изненадио да дођемо до доказа да су сахрањивали Србе под бошњачким именима, али ако постоје такве индиције и сумње, надлежни органи, односно Тужилаштво БиХ, треба да покрену истрагу да би се то проверило - каже Велимировић.


Извор: http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/284075/U-Potocarima-sahranjivali-i-Srbe

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2011 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску