• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ У Сребреници није било геноцида
У Сребреници није било геноцида Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
недеља, 14 април 2019 21:47

13/04/2019 |  РТРС

У Бањалуци је завршена међународна научна конференција ,"Сребреница – стварност и манипулације", на којој су представљени реферати бројних аутора из Србије, Русије, Аустрије, Холандије и САД.

Као један од закључака наведено је, да се злочин у Сребреници не може сматрати геноцидом, у складу са дефиницијом, коју је утврдила међународна конвенција о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је, да је истину о страдањима у Сребреници потребно утврдити само на основу чињеница, а не на основу интерпретације догађаја, како је то до сада рађено.

Користећи жртве сукоба у источном дијелу БиХ, као крајњи циљ борбе против српског народа, смишљен је, кажу, и уз пропагандне агенције Запада, вјешто лансиран појам геноцид. На подручју Сребренице, ту улогу преузели су радио-аматери у јануару '93.године, кажу публицисти.

- Финансирани од стране Сороша, они су огласили читавом свету да је извршен геноцид над муслиманским народом и да треба помоћ света. То је време кад у Сребреници већ није било Срба, кад су их протерали, кад су извршили све те невоље. Значи, тад је кренуло - рекла је Љиљана Булатовић Медић, публициста из Београда.

Један од реферата на конфренецији имао је и Ибран Мустафић, аутор књиге "Планирани хаос у Сребреници", који је навео да је у Сарајеву испланиран сценарио за Сребреницу, а реализован од оперативаца страних служби. Додајао је да је број страдалих Бошњака драстично увећан, јер су на списак убијених додати многи који су на било који начин страдали и прије операције у Сребреници, у јулу 1995.године.

- Евидентно је да је тешки ратни злочин у заштићеној и демилитаризованој зони Сребреница добро испланиран, те реализован од оперативаца страних служби, финансијски и медијски подржаних од војних и политичких моћника, углавном западних земаља. Циљ је био прибављање алибија за бомбардовање положаја Војске Републике Српске и слабљења позиције Републике Српске на предстојећој Мировној конференцији у Дејтону - напомиње Мустафић.

За аустријског историчара и публицисту Ханеса Хофбауера, који се већ двије деценије бави Балканом са историјског, али и економског аспекта, овакве конференције имају велики значај, истичући да свијет недовољно зна о дешавањима у Сребреници. Хофбауер је у својој књизи "Наручена истина – купљена правда" анализирао догађаје '90-их.

- Ако кажете да је само једна страна демонизована, као што је српски народ представљен, мислим да то није прави став заочетак. И ако још негирање геноцида буде кажњиво, зауставиће се свака дискусија. Мислим да то није добро. Морате се борити за истину - истакао је Хофенбауер.

А до те истине о страдањима мора се доћи искључиво на основу чињеница, не интерпретације догађаја, као што је то до сада рађено, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Неопходно је, истиче, утврдити све догађаје, не бјежећи и од чињенице која ће показати да је тамо почињен злочин и над муслиманима.

- Али то мора бити документовано на озбиљан начин, онако како то раде људи из науке на свим просторима бавећи се оваквим темама. Тек када дођемо до истине, али цијеле истине, која ће почивати на чињеницама, доћи ће тренутак да се сви суочимо са злочином у Сребреници и над Бошњацима, али и над Србима. Док се то не деси, Сребреница ће и даље бити предмет бројних манипулација, које на крају изнова понижавају жртве, ма из ког народа долазиле - поручио је Додик.

У закључцима конференције, наводи се да не постоји довољно научних и правно верификованих доказа да је на српској страни постојао удружени злочиначки подухват о присилном уклањању муслиманског становништва, као ни научно потврђених доказа о тачном броју страдалих у борбеним дејствима на подручју Сребренице 1995.године.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=333799

 

 

 

 

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2019 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску