• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Комисије траже помоћ од Мекензија
Комисије траже помоћ од Мекензија Штампа Ел. пошта
Написао Дарко Момић | Глас Српске   
уторак, 12 март 2019 05:18

12.03.2019 12:43 | Дарко Момић | Глас Српске

Бањалука - Бивши командант УНПРОФОР-а у БиХ и пензионисани канадски генерал Луис Мекензи биће ангажован у раду Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992 - 1995. година, као и Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама једног од блиских сарадника предсједавајућег ове комисије и израелског експерта за Аушвиц Гидеона Грајфа, готово је сигурно да ће Мекензи бити позван да, у најмању руку, изнесе своја сазнања о дешавањима у сребреничкој регији, али и у цијелој БиХ, са акцентом на Сарајево, зато што има неспоран кредибилитет да о томе говори.

- Ако командант УНПРОФОР-а из тог периода није мјеродаван и кредибилан да говори о ономе што се дешавало, онда не знам ко јесте. Да Мекензи није неколико пута изразио сумњу у “званичну” верзију дешавања у Сребреници, вјероватно би био миљеник бошњачке политике, али пошто је износио супротан став и тврдио да тамо није почињен геноцид, онда је његов кредибилитет споран - каже наш саговорник.

Он истиче да је увјерен да ће канадски генерал готово сигурно бити позван да изнесе своја сазнања о дешавањима у сребреничкој регији, али и о страдањима у Сарајеву.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да су међународне комисије за Сребреницу и Сарајево потпуно независне у свом раду и да не зна ко ће осим именованих чланова учествовати у њиховом раду, али поздравља намјеру да појединци као што је генерал Мекензи бар у својству свједока изнесу своја запажања из спорног периода.

- Комисије имају потпуну слободу у свом раду и могу да ангажују експерте из разних области, међу које свакако спада и бивши командант УНПРОФОР-а. Што се тиче јавних ставова генерала Мекензија, врло је значајно да човјек који је боравио овдје и био директан учесник неких догађаја износи мишљење које одговара намјери да буде преиспитано шта се заиста дешавало и у сребреничкој регији и на подручју Сарајева - каже Којић.

Подсјећамо, генерал Луис Мекензи прије неколико дана је београдским медијима изјавио да 1995. године у Сребреници није почињен геноцид већ ратни злочин, а да су претходно злочин над Србима у сребреничким селима починиле јединице Насера Орића, чије ослобађање у Хагу сматра срамотним.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић оцијенио је јуче да је бивши командант УНПРОФОР-а у БиХ у праву када каже да у Сребреници није почињен геноцид, јер су у јулу 1995. године из ове енклаве евакуисани цивили. - Изјави Мекензија о догађајима у Сребреници мора бити посвећена посебна пажња. То би требало да ураде и они који су у неким фазама рата били жртве, односно да покажу жељу за објективним разговором о сваком проблему, догађају и злочину на овим просторима - рекао је Савчић.

Генерал је у праву

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић истакао је да би отворена расправа могла водити ка доношењу објективног суда о догађајима у Сребреници. - Генерал Луис Мекензи је у праву када прича о Сребреници, барем са становишта војника. Дужност војника је да из зоне борбених дејстава евакуише цивиле, што је у Сребреници и урађено. Нажалост, на овом простору константно желимо да увеличавамо догађаје - оцијенио је Савчић.

 


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Komisije-traze-pomoc-od-Mekenzija/280311.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску