• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ У енклаву стизало најсавременије ратно оружје
У енклаву стизало најсавременије ратно оружје Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
уторак, 07 јул 2015 11:37

БЕОГРАД, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Најсавременије ракетно наоружање стизало је у Сребреницу у вријеме док је била заштићена зона, пишу "Вечерње новости".

У документацији, која је доступна "Новостима", наводи се да је више свједока потврдило да је наоружање стизало у ову енклаву, али да није било стручног кадра који би знао да га употријеби.

Лист пише да су Сребреницом, под командом Насера Орића, господарили необразовани и неуки.

"Исход сребреничке трагедије и није могао бити другачији када су њом управљали Шупљара, Миш, Ћело, Аркан и други. Све што је вриједило уклоњено је када је Орић у мају 1992. године преузео територијалну одбрану и убрзо по том уз помоћ својих Поточараца и криминалаца из Сућеске постављен на чело 8. оперативне, а потом и 28. дивизије", наведено је у једном од свједочења, које преносе "Новости".

Београдски лист пише да многи Бошњаци, који ових дана чине све да увећају број својих жртава, знају колики је допринос Орића и њихових сународника у оном што се десило у Сребреници.

У прилог томе, лист наводи фрагменте разговора из емисије телевизије Тузла из 1996. године гдје обични грађани - Сребреничани питају Орића за кога је ратовао, за кога је жртвовао народ, за чије су рачуне завађени Бошњаци и Срби из Подриња, као и међусобно сами Бошњаци.

Прво питање упућено Орићу било је у вези са убиством мајора Нурифа Ризвановића, који је дезертирао из ЈНА са још 500 Бошњака да би се прикључио одбрани Сребренице, а затим је ликвидиран као Орићев неистомишљеник.

Грађани су, између осталог, питали Орића шта зна о убиству Хамеда Салиховића и рањавању Ибрана Мустафића 19. маја 1995. године, као и зашто је омогућио убицама, какав је Кемо Мехмедовић, да слободно пребјегну у Аустрију.

Међу питањима била су и она о Орићевим злоупотребама, попут оног гдје је 28 килограма злата и када ће их вратити у фабрику "14. март" у Сребреници, као и шта је са више стотина хиљада марака које је Влада из Сарајева упутила команди 28. дивизије којом је он командовао.

Из транскрипта емисије види се да су избјегли Сребреничани оптужили Орића за злоупотребу хуманитарне помоћи и за то што је вршио притисак на тужилаштво и суд да његови најближи сарадници, који су починили најтежа кривична дјела, буду пуштени на слободу.

Лист подсјећа да је у Орићевом мандату Сребреница етнички очишћена од Срба, а тамошња православна црква претворена у шталу, као и да му је Хаг као олакшавајућу околност прихватио надмоћ Срба у окружењу, кајање, сарадњу са судом и младост.

"Тако није одговарао ни за један конкретан злочин. Утврђена је само једна отежавајућа околност - рањивост жртве", закључује лист.

 


http://www.srna.rs/novosti1/319175/u-enklavu-stizalo-najsavremenije-raketno-naoruzanje.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2015 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску