• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Изетбеговић био глув на оптужбе против Орића
Изетбеговић био глув на оптужбе против Орића Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
петак, 03 јул 2015 14:37

БЕОГРАД, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Оптужбе на рачун Насера Орића за силовања, убиства, пљачку и криминал грађани Сребренице су више пута упућивали лично бошњачком ратном лидеру Алији Изетбеговићу, али су оне остале "мртво слово на папиру" јер је Орић очигледно био под његовом заштитом, пишу "Вечерње новости".

Лист на основу документације коју има на увид преноси дијелове писма групе грађана Сребренице од 5. октобра 1995. године у коме Изетбеговића информишу о околностима под којим су изашли из Сребренице у јулу те године и понашању бошњачког руководства са Орићем на челу.

"Сребреница је пала без борбе. Руководство се извлачило из града, а да народ готово није знао о чему је ријеч. На путу до Тузле у околностима стравичним за народ, власти су узеле елитни дио војске да их обезбјеђује. Преостали дио народа, по нашем мишљењу, намјерно је остављен у Каменицама код Коњевић Поља да тамо страда. Увјерени смо да је то намјерно учињено", наведено је у писму избјеглих Сребреничана упућеном Изетбеговићу.

У писму грађани поручују Изетбеговићу да су знали да ће се нешто такво догодити због ситуација која је била у Сребреници прије пада.

"Знали смо да ће се тако догодити. Гдје год се иде у силу Бога и гдје завлада криминал, безакоње, проституција и нерад - ту је катастрофа. Најжалосније што су ови наши зли људи, који су народу узели душу, а многима и живот, а и сада га узимају упорни да сав терет слома пада Сребренице и његову муку пребаце на терет Другог корпуса, СДА и самог предсједника", писали су Сребреничани.

Из текста писма, чији је потписник и мајор Хусо Салиховић, констатовано је да су каријеристи из Сребренице највеће зло народа.

"Праве патриоте, које су СДА изнијели на леђима убијени су као обични пси, а до данашњег дана њихове породице се тероришу. Крију се по Тузли како би сачували главу, док профитери ходају уздигнуте главе. Најбољи људи, на које се народ заиста ослањао, не смију никуда да макну", упозорен је Изетбеговић.

Сам мајор Салиховић у закључном дијелу писма наводи да он пред народ Сребренице може да изађе свијетла образа и да њему неће звиждати као сребреничким властима и војним и цивилним.

"Ко год је покушао да упозори на одговорност команде 28. корпуса којим је руководио Орић, етикетиран је као издајник. Приписивано му је да ради за Београд, међународну заједницу, односно снаге УНПРОФОР, називани су чак и Фикретовцима /синоним за издају/", упозорио је Салиховић.

"Новости" из обимног материјала о Орићевим злодјелима над бошњачким народом издвајају појединачно свједочење Садика Бегића, чије мишљење и понашање није било у сагласности са господарем Сребренице - Орићем, због чега му је јавно суђено и замало је избјегао егзекуцију.

"Сучелио сам се са Орићем. Најприје полако - вербално, потом смо се спорјечкали. Рекао сам му - реци овом народу гдје су твоји осим тебе и шта тренутно раде. Он је остао затечен, али ми је преко рамена добацио `овдје неће бити тебе или мене`", свједочио је Бегић.

Он је нагласио да је на јавном суђењу Орић лично читао оптужницу против њега, али се маса људи у Коњевић Пољу побунила против оптужби и они који су смјели викали су да он није крив.

Бегић је нагласио да је истовјетно суђење било организовано и за мајора Нурифа Ризвановића, коме се након суђења изгубио сваки траг.

 


http://www.srna.rs/novosti/318491/izetbegovic-bio-gluv-na-sve-optuzbe-protiv-orica.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2015 >
н п у с ч п с
      1 2 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску