• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Алија хтео да муслимани изгину
Алија хтео да муслимани изгину Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
субота, 08 фебруар 2014 22:24

08. 02. 2014. 12:02h | Ђ. Баровић - Вести

Најмање два дана пре него што ће снаге босанских Срба преузети контролу над Сребреницом, муслимански челници су упутили тајну депешу Алији Изетбеговићу и Расиму Делићу у којој их моле да хитно организује састанак са челницима Републике Српске како би се договорило безбедно извлачење становништва из ове енклаве.

Мада је овај апел сачињен у крајње драматичном тону, никада нису добили одговор што још једном покреће питање да ли је муслиманском руководству у Сарајеву било у интересу да у Сребреници дође до општег хаоса, а што је и главна теза већине историчара који оспоравају званичну верзију догађаја у овом граду 1995. године.

 ЦРНО НА БЕЛО: Факсимил дописаМинирање договора

"Вести" су дошле до тајне депеше ратног руководства Сребренице од 9. јула 1995. године, у чијем заглављу се наглашава да треба да се преда на руке председнику Председништва Алији Изетбеговићу и команданту Армије БиХ, армијском генералу Расиму Делићу.

У даљем тексту стоји да је реч о извештају са, касније се испоставило, последње седнице Председништва општине Сребренице, одржане 9. јула 1995. године, у 19 сати, односно само сат времена пошто је ВРС отпочела акцију Криваја, којом је заштићена зона УН требало да се стави под пуну контролу РС.

Депешу је потписао тадашњи председник Председништва Сребренице Осман Суљић, али ни он ни било ко из тадашњег руководства ове енклаве никада није добио одговор.

За Дарка Трифуновића, члана Комисије за ратне злочине РС и члана прве Комисије Владе РС која се бавила утврђивањем чињеница око Сребренице, ова депеша није никакво изненађење.
"Сви су знали да Војска РС планира улаз у Сребреницу - постигнут је договор да муслимани у замену за Сребреницу добију српска села око Сарајева која су већ била напуштена"
 
- Сви су знали да Војска РС планира улаз у Сребреницу зато што је постигнут договор да муслимани у замену за Сребреницу добију српска села око Сарајева која су већ била напуштена. Тај план је такође подразумевао и да српске снаге отворе коридор за пролаз муслиманских војника ка Тузли. Уосталом, све су то знали и припадници холандског батаљона, али и Насер Орић који је због тог договора и напустио Сребреницу - објашњава Трифуновић и додаје да је тај план кренуо "низбрдо" тек пошто је првих 3.500 муслиманских војника прошло унапред договореним коридором ка Тузли.

 
Подвала Изетбеговића

- Алија Изетбеговић је очигледно договарао једно, а планирао нешто сасвим друго, односно тражио начин да се српске снаге испровоцирају како би се остварио предлог Била Клинтона да по сваку цену дође до масакра муслимана како би се Америка умешала - истиче Трифуновић и додаје да је истрага те прве Комисије Владе РС утврдила да се на почетку чинило како договор о "размени територија" пролази у најбољем могућем реду, о чему су бринули и холандски војници.

- Жене и деца из Сребренице су увелико почели да се превозе аутобусима и камионима ка Тузли, а ускоро је у предграђе тог града стигла и прва тура од 3.500 муслиманских војника. Међутим, уместо да их споје са породицама, како им је и било обећано, подељено им је оружје и одмах су послати на Сарајевско ратиште да тамо отворе нови фронт. Када је генерал Младић схватио да ће ускоро око 10.000 бораца из Сребренице нагрнути ка Сарајевском ратишту и да ће се акција Криваја претворити у праву катастрофу, јер ће Срби изгубити већи део територије, наредио је хитно затварање коридора - тврди Дарко Трифуновић.

 

"Тражимо хитан одговор"

 Преносимо у целости апел тамошњег руководства политичком и војном врху у Сарајеву из чега се лако може закључити да Алија Изетбеговић заиста није желео ништа да учини како би помогао својим сународницима:

"Обавјест са сједнице Предсједништва општине Сребреница одржане дана 9. 7. 1995. године у 19.00 часова. Пошто је агресорска војска ушла у 18.00 сати у градско подручје из правца Зеленог Јадра (Учина Башча), а наша војна команда у распаду као и припадници 28. див. КоВ и више нису у могућности ништа подузети на даљњем спијечавању агресорских снага да уђу у сами град влада хаос и паника те је на цивилним органима власти остало последњи непопуларан корак на спасавању становништва а исти се да је ургентно на нивоу државних и војних органа Р БиХ под хитно аранжира састанак са Српском агресорском страном у циљу изналажења могућности отварања коридора за исељење становништва до прве слободне територије Р БиХ под контролом међународних фактора. ТРАЖИМО ХИТАН ОДГОВОР А НАЈКАСНИЈЕ ДО 24.00 ЧАСОВА".


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/380584/Alija-hteo-da-muslimani-izginu-

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску