• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Истину о Сребреници платио животом?!
Истину о Сребреници платио животом?! Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
недеља, 12 јануар 2014 09:12

12. 01. 2014. 01:10h | Ђ. Баровић - Вести

Аутор више студија које побијају званичну верзију о догађајима у Сребреници јула 1995. године, независни истраживач из Швајцарске Александар Дорин, уверен је да постоји видео-материјал који непобитно може да поткрепи његове тезе, али да се такви снимци и даље - плаћају животом.
 
Дорин наводи да је коаутор његове последње књиге "Сребреница - како се заиста збило" објављење 2012. године у Лајпцигу, Зоран Јовановић умро 13. јула прошле године, само десетак часова пошто му је јавио да је успео да откупи два снимка који у знатној мери руше мит о Сребреници.


Претње "сачекушом"

Александар Дорин је пре мање од месец дана у "Вестима" објавио сензационалну тврдњу да је између 3.000 и 4.000 муслимана током јула 1995. године пребегло у Србију. После тог текста, овај Швајцарац тврди да су се удвостручиле претње смрћу преко интернета.

- Обично ми се прети преко такозваних гоуст мејлова преко којих особе које прете остају анонимне. Обећавају ми да ће ме киднаповати, мучити, убити, а преко једног познаника ми је пре само пар дана поручено да ми неки муслимани из Базела припремају "сачекушу" - каже Дорин.

- Јовановић је за време рата био начелник Информативне службе Дринског корпуса Војске РС, али и одлично упућен у све догађаје из рата. Чули смо се телефоном пре него што је из Власенице отишао да се нађе на тајној локацији са човеком који је био спреман да прода те сминке, а онда ме је, 12. јула прошле године звао на швајцарски број мобилног телефона да ми каже како их је преузео и да се спрема да се врати у Власеницу. Дан касније ми је јављено да је умро у Србији, и то од последице срчаног удара, али нити је извршена аутопсија, нити су ти снимци пронађени код њега. Од тог тренутка сам добио више упозорења да поведем рачуна о својој безбедности уз објашњење да "прича није нимало наивна" - каже за "Вести" Дорин.

Јовановић је прошле године сведочио и на суђењу Радовану Караџићу као сведок одбране, а у својој ратној архиви је имао више докумената који су побијали тезе о бруталним убиствима Војске РС у зони одговорности Дринског корпуса. Александар Дорин каже да, чим су сазнали о постојању још необелодањених видео-снимака из Сребренице, он и Јовановић су одлучили да покушају да их откупе.

- Преговори су трајали неколико година, а на крају смо се договорили да за почетак платимо 1.000 евра за два краћа видео-фајла, после чега је требало да разговарамо и о другим материјалима. Јовановић ми је јавио телефоном да се срео са тим човеком, да је пажљиво прегледао сминке и да ће преспавати код рођака како ноћу не би путовао за Власеницу. Ујутро га је тај рођак пронашао мртвог, а и његова супруга и кћерка су ми касније рекли да у његовим личним стварима нису пронашли те видео-снимке, али ни најмањи траг у ком је то месту у Србији откупио видео-записе. Не могу да тврдим ништа, али је јако чудно да смо се претходно чули телефоном, да је Зоран био потпуно здрав, а преминуо од срца и да тих снимака нема, као и да ми је неколико пута рекао да ће га ангажман о истини о Сребреници највероватније "једног дана коштати главом" - каже Дорин.

Према његовим речима, први видео-записа је део снимка који су муслимани из Сребренице снимили 1994. године, а на коме неки од муслиманских бораца причају да их је у тој енклави неколико хиљада и да су сви жељни да "кољу што више Срба". Други снимак је требало да буде нешто дужи и представљао је сведочење холандских војника који су обезбеђивали ову енклаву.

- Први снимак који наводно у оригиналу траје чак 40 минута недвосмислено показује како Сребреница не само да није била демилитаризована, већ стециште специјалних одреда који су чинили стравичне злочине. Други снимак је заправо потврда изјава холандских војника да је евакуација муслиманских цивила спроведена коректно и без инцидента, што побија тезу о убиствима - објашњава овај истраживач који је неколико месеци раније већ повео рачуна о својој безбедности.

- Неки бивши борци Републике Српске, који данас живе у Паризу, ставили су ми до знања да су сазнали од неких муслимана да због докумената које објављујем о Сребреници морам добро да се припазим. Послушао сам их - каже на крају овај аутор.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/373784/Istinu-o-Srebrenici--platio-zivotom

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску