• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Убиство на игралишту – подвала муслиманског руководства
Убиство на игралишту – подвала муслиманског руководства Штампа Ел. пошта
субота, 14 децембар 2013 22:55

Приредио: Миро ПЕЈИЋ

На питање Срне зашто нису наведена имена свих настрадалих одговорено је да "сви нису идентификовани", што је изазвало сумњу у тачност података о броју настрадалих као и да је ријеч о увеличавању броја жртава...

СРЕБРЕНИЦА, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/- У априлу 1993. године на игралишту у Сребреници страдала су дјеца док су играла фудбал, за шта је одмах оптужена српска страна, међутим, никада није објављен тачан списак страдалих, а сада се појавило и свједочење да иза свега стоји тадашње муслиманско руководство.

Бивши муслимански војник, као заштићени свједок пред Хашким судом, признао је да је тзв. армија БиХ у Сребреници испалила гранату на муслиманску дјецу која су играла фудбал, те да је злочин одмах приписан српским војницима.

Тај муслимански војник је на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу прецизирао да је то учињено пошто је из Сарајева, од муслиманског лидера Алије Изетбеговића, стигла депеша да се "нешто уради" да би се НАТО привукао на страну тзв. армије БиХ.

Ријеч се догађају од 12. априла 1993.године, који бошњачка удружења породица настрадалих обиљежавају полагањем цвијећа на игралишту код сребреничке основне школе. Прољетос је подигнута спомен-плоча на овом игралишту.

Тада је наведено да се спомен-плоча подиже за 74-оро погинулих и 100 рањених Бошњака, који су се, наводно, налазили на игралишту гдје се играо фудбалски турнир када су почеле падати гранате.

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Хамдија Фејзић, обраћајући се присутнима приликом откривања спомен-плоче, рекао је да је на том мјесту погинуло више од 70 лица, а онда саопштио да је у званичном извјештају УНПРОФОР-а, чији су припадници уклонили лешеве са игралишта, наведено да је погинуло 15 особа.

Прије три године, приликом обиљежавања овог датума, прочитан је списак са именима 55 погинулих.

На питање Срне зашто нису наведена имена свих настрадалих, тада је одговорено је да "сви нису идентификовани", што је изазвало сумњу у тачност података о броју настрадалих као и да је ријеч о увеличавању броја жртава.

Те, 1993. године, Сребрница је била под контролом тзв. армије БиХ и било је могуће идентификовати жртве, па је несхватљива разлика у броју настрадалих који је евидентирао УНПРОФОР и касније објављиваних цифара бошњачких удружења и медија о броју настрадалих и наводној немогућности идентификације свих погинулих.

Шефика Бегић, мајка једног од погинулих, приликом обиљежавања тог датума прије нешто више од три и по године, свједочила је да је била у близини када су почеле падати гранате.

"Било је пуно омладине на игралишту. Пале су три гранате и видјела сам, након гранатирања, 27 прекривених лешева поред школе, међу којима и свог сина", изјавила је тада Бегићева.

Ове контрадикторности изазивају сумњу да се и у овом случају преувеличава број настрадалих, као и у случају страдања сребреничких Бошњака у јулу 1995. године.

Срби су оптужени мада постоје јасне индиције, а сада и свједочења, да је то била подвала муслиманског руководства које је жртвовало своје сународнике да би изазвало реаговање НАТО савеза.


http://www.srna.rs/novosti/163170/ubistvo-na-igralistu---podvala-muslimanskog-rukovodstva.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2013 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску