• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Армија РБиХ бранила излазак из Сребренице!
Армија РБиХ бранила излазак из Сребренице! Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
уторак, 02 јул 2013 15:55

2. 07. 2013 | Press RS

Прес РС у поседу строго поверљивог документа бошњачке војске

Строго поверљиви документ са потписом команданта Другог корпуса тзв. Армије РБиХ Сеада Делића потврђује да су српске снаге дозвољавале да групе људи напусте Сребреницу и Жепу пре 11. јула, односно пре почетка акције Војске РС која је окончана уласком српских снага у ове две енклаве.

Из строго поверљивог документа, који поседује Прес РС, сасвим јасно се види да Сребреница није била демилитаризована зона, а прецизно се наводи да су српске снаге дозвољавале излазак из енклава, што још једном потврђује да Војска РС није имала "геноцидне намере".

У документу под бројем 02/1-658/1 од 19. јуна 1995. године, команди 28. дивизије и 285. лаке бригаде Армије РБиХ наређује се да спречи напуштање Сребренице, које свесно допуштају српске снаге и наводи се да су учестали доласци група из "Сребренице - Жепе на подручје Тузланско-подрињског кантона".


Пристигли са наоружањем

- У пристиглим групама дошли су и припадници Армије РБиХ на врло одговорним и деликатним дужностима у вашим јединицама, као што су, поред осталих, помоћник команданта бригаде за безбедност, помоћник команданта за обавештајне послове, два командира вода, осам припадника извиђачких јединица. Сви пристигли, сем цивила, су са личним наоружањем и муницијом - наводи се у документу.

Поред тога, у документу се наводи да војници који су стигли из Сребренице и сами знају "шта значи напуштање енклаве од способних лица за борбу и са оружјем и да четници желе иселити то и друга подручја и да зато дозвољавају пролазак група са тих подручја, иако са одређених објеката дуж читавог пута прате кретање група".


Мехољић: Алија издао Сребреничане!

Хакија Мехољић, ратни командант бошњачке полиције у Сребреници и један од протагониста филма "Сребреница - издани град", у којем је сведочио о морбидној понуди Алије Изетбеговића да се интервенција НАТО-а против Срба испровоцира покољем 5.000 сребреничких Бошњака, раније је признао за Прес РС да је у прошлости добијао "баснословне новчане понуде само да би држао језик за зубима"!

- У овој је*еној држави глава се губи и због много мањих ствари од оних које сам ја изрекао у шведском документарцу. Без обзира на све, и даље стојим иза сваке речи коју сам изговорио! Сребреничани су издани од стране тадашњег бошњачког руководства на челу с Алијом Изетбеговићем - рекао је Мехољић за Прес РС, признајући да је, након што је у поменутом документарцу изнео своју верзију трагичних догађаја из лета 1995. године, скоро свакодневно примао бројне претеће поруке од бошњачких екстремиста.

- Вршите редовно информисање команди и јединица, васпитно делујте и дајте до знања о успесима наших јединица у борбеним дејствима за ослобођење и да ће се територија енклаве ослободити и спојити са осталим делом Републике БиХ - наводи се у наређењу команданта Другог корпуса тзв. Армије РБиХ Сеада Делића.


Неодржива теза о геноциду

Председник НВО "Историјски пројекат - Сребреница" Стефан Каргановић, који годинама указује на то да су потпуно лажне и неодрживе тврдње да је ВРС у Сребреници починила геноцид, каже да има небројено много докумената који то потврђују.

- Постоје и документи по датирању много ближи 11. јулу, који недвосмислено показују да Сребреница није била никаква демилитаризована зона. Што се тиче лажних тврдњи о "геноцидним намерама" ВРС, за њих не постоји апсолутно ниједан доказ, а и сам војни вештак Хашког трибунала Ричард Батлер је јасно и прецизно рекао да није могао да склопи никакву слику о геноцидним намерама. Та слика је створена у главама хашких судија на основу најобичнијих индиција и без иједног доказа - објашњава Каргановић.

Он истиче да би за скоро 18 година, колико је прошло од злочина у Сребреници, у јавност изашао бар делић наводног плана и намере да се у Сребреници почини геноцид.

- Стрељање ратних заробљеника је тежак ратни злочин и то нико не спори, али теза о геноциду и намери да у потпуности затре становништво Сребренице је лажна и неодржива. То потврђује и документ о којем говоримо, у којем муслимански команданти признају да су Срби дозвољавали Бошњацима да напусте Сребреницу. Онај ко је имао геноцидне намере, то сигурно не би дозвољавао - каже Каргановић.

 

Дарко Момић


http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/40468/Armija+RBiH+branila+izlazak+iz+Srebrenice!.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску