• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Док је народ гладовао, коње су хранили житом
Док је народ гладовао, коње су хранили житом Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
понедељак, 15 април 2013 11:33

09. 04. 2013. 13:58h | Ђ. Баровић - Вести

Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (4)

У међународној јавности Сребреница је током читавог рата приказивана као место страдања невиног становништва од Војске Републике Српске. Према извештајима медија, становништво је морено глађу, а најгоре су пролазили болесни и рањени којима је недостајало свега: од лекова до најобичнијег санитетског материјала.

Да је истина сасвим другачија, сведочи и тајни документ тадашње Државне безбедности БиХ који су њени оперативци направили на основу сведочења становништва ове муслиманске енклаве.

У овом, последњем наставку, "Вести" преносе низ нових детаља о шверцу и криминалу који је владао овим градом све до јула 1995. године.

Међу онима који су у врху осумњичених да су се бавили криминалом, Државна безбедност је означила др Авду Хасановића, тадашњег начелника Ратне болнице у Сребреници.

"Лијекови у болници су продавани по цијени од 100 или 200 ДМ, што је имало за посљедицу умирање рањеника од најобичнијих рана. Као најтраженији лијек наводи се 'пеницилин'. Године 1993. један од бораца из јединице Алић Фахрудина умро је од задобијених повреда јер није имао да плати за неопходне лијекове. С тим у вези увелико се причало по Сребреници да др Хасановић за већину услуга узима дебеле паре у ДМ.

 
Марлборо 150 марака!

На списку одговорних за криминал и шверц налази се и Ибрахим Манџић, звани Мрки Манџа, командант 280. лаке бригаде 28. дивизије.

"Манџић је на почетку рата издао четницима људе који су имали оружје, а родом су са подручја Будака, Дугог Поља, Ђогара и Пећишта. Због овога је почетком рата био у затвору, али га је Орић ослободио, а потом именовао за команданта бригаде. Често је Манџић одлазио у Робну кућу и из магацина изузимао робе колико је хтио, а исту је касније продавао. У вријеме када је кутија цигарета 'марлборо' коштала 150 ДМ пушио је ову врсту цигарета", стоји у извештају муслиманских обавештајаца.

Између осталог, од рањеника и жена узимао је паре да би исти били транспортовани хеликоптером за Тузлу. Од Хасановић Јавре из Субине је узео 200 ДМ, а именована није транспортована хеликоптером. Он и још неки љекари вршили су абортусе и за ове услуге наплаћивали од 100 до 200 ДМ. Др Хасановић је за упућивање дјетета на обрезивање узимао 100 ДМ с тим да многи нису извршили овај обред јер нису располагали девизама. Обрезивање је вршено у амбуланти базе ХОЛБАТ-а у Сребреници. Један свједок је прогнаник из Сребренице", наводи некадашњи начелник полиције у Сребреници, Хакија Мехољић.

Факсимил обавештајног извештаја
Факсимил обавештајног извештаја

 
Међутим, у извештају се наводи да током рата и он није био "без путера на глави".

"Према ријечима свједока, Мехолић је продавао оружје у Жепу Авди Палићу, и то 150 до хиљаду марака за дуге цеви, зависно од модела оружја. Наводно је Мехољић је у Сребреници имао ергелу коња које је и у вријеме највеће несташице хранио житом и шећером. Такође је вршио препродају хуманитарне робе, а за њега је то највише радио шверцер звани 'Ширхан' који се сада налази на слободној територији", наводи се у документу до кога су "Вести" дошле.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304962/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-4-Dok-je-narod-gladovao-konje-su-hranili-zitom

 

1. Брашно продавали само за злато!

2. Орићу милион марака

3. Орић украо 28 килограма злата?

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску