• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Орић украо 28 килограма злата?
Орић украо 28 килограма злата? Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
субота, 13 април 2013 17:20

08. 04. 2013. 15:33h | Ђ. Баровић - Вести

Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (3):

 

У поверљивом извештају некадашње Државне безбедности БиХ обелодањени су бројни докази о богаћењу ратног команданта Сребренице Насера Орића и његових људи, који су зарад профита продавали и хуманитарну помоћ намењену Бошњацима.

У извештају се помиње и 28 килограма злата украденог из фабрике 11. март за које се не зна где је завршило. Међутим, то је према оперативним подацима сачињеним новембра 1995. године у Тузли, само врх леденог брега у разноразним махинацијама Насера Орића.

"Негде у септембру 1994. године Орић је из хуманитарне помоћи изузео 2.000 л нафте од чега је 600 л дао Турсуновићу, док је 1.400 литара оставио за себе у кући у Поточарима. У народу се причало да је Орић намеравао правити хиподром, али да га је од тога одвратио Турсуновић. Орић и Салиховић Фахрудин, начелник општине, су на почетку рата из фабрике 11. март узели око 28 кг злата. О овоме, наводно, зна Аљкановић Бехаија (Насеров саветник). О напред наведеним активностима требали би да знају Машић Нијаз, ПК за морал, Зулфо Турсуновић и Кадрић Рамо, зв. Хљебара", наводи се у документу.

 

Свадба са музиком уживо

Док је светској јавности представљано да народ у Сребреници умире од глади, дотле су повлашћени уживали у животу. У извештају Државне безбедности се описује и свадба Неџада Бектића у хотелу Домовија.

"На свадби је било око 200 званица, 30 аутомобила и музика уживо. Његов брат је трактором возио брашно у пекару да се пече хлеб, испечено доста меса, попијено око 150 л ракије, наводно се правиле и торте.

Извор за ову тврдњу су Омеровић Селахудин и Адемовић Бехадил, Менољић Хакија, а сведоци: Алић Фахрудин, полицајац, Бећировић Рамиз, припадник 28. дивизије, и Менољић Хакија, припадник ЦСБ Тузла", стоји у тајном документу Државне безбедности МУП БиХ.
 
Међутим, није само Насер Орић означен као искључиви кривац за шверц и кријумчарење хуманитарне помоћи.  У овом извештају је наведено још десетак најодговорнијих, а "Вести" ће изнети податке само за оне крупне рибе у овом ланцу криминала.

Први на том списку је Суљо Хасановић, командант штаба Територијалне одбране Сребренице.

 

Тајни муслимански документ о шверцу хуманитарне помоћи у Сребреници
Тајни муслимански документ о шверцу хуманитарне помоћи у Сребреници


"Хасановић је узимао храну и остале прехрамбене артикле из магацина хуманитарне робе, од којих је пекао ракију, а наводно су артикле за њега и продавала непозната лица. Такође је са Фејзић Х. за робу из хуманитарне помоћи од мештана куповао стоку. Тако је и Хасановић од Османовић Арифа купио јаре за три кг соли, а извесном Алији из Сушњара нудио је за овцу пет кг соли, пет кг шећера и три пара обуће, када је дошло до свађе јер се Алија интересовао за порекло робе. Након овога Хасановић је за исту робу купио овцу од Бегићевог шуре Хасана (сл. забелешка Бегић Адем). Такође, цехове у кафани Хасановић је плаћао робом из хуманитарне помоћи", наводи се у овом тајном документу.

Следићи на списку је Неџад Бектић, бивши потпуковник за безбедност 28. дивизије.


"Он је узимао шећер и брашно из магацина и мењао за ракију и остале артикле које су му биле потребне за свадбу. Салиховић Хусо је чуо од Мехољић Хакије и Делић Велида из Сребренице, да је Бектић 92/93. године продавао пшеницу у Жепи која је била ратни плен или ју је народ дао за потребе војске.

У то време 100 кг пшенице коштало је 2.000 ДМ. По казивању Салиховића, Бектић је са својом полицијом разоружавао Жепљаке приликом њихових долазака по храну, а касније је исто наоружање продавао у Жепу. Салиховићу је познато да је Смајловић Суад, зв. Шошон, у присуству Алић Фахрудина упознао Орића и Бећировић Рамиза, да је Бектић 1993. г. пред женидбу продао ПМ-84 у Жепу", стоји у овом извештају.


 
Сутра - Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (4): Док народ гладује, коња хранили житом


 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304717/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-3-Oric-ukrao-28-kilograma-zlata

 

1.  Брашно продавали само за злато!

2. Орићу милион марака

4. Док је народ гладовао, коње су хранили житом

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску