• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Орићу милион марака Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
петак, 12 април 2013 17:06

07. 04. 2013. 13:10h | Ђ. Баровић - Вести

Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (2):

У строго поверљивом документу некадашње Државне безбедности БиХ, који "Вести" ексклузивно објављују, таксативно се наводе све криминалне активности некадашњег команданта "одбране" Сребренице Насера Орића и припадника његовог 28. корпуса Армије БиХ.

Богаство на туђој несрећи: Насер Орић

Оперативац под шифром ЈК 258, до у детаље описује у шта је све Орић био упетљан, од чега је, према процени самих учесника у шверцу, на крају био тежак милион тадашњих немачких марака.

"Орић је тежак преко милион ДМ, а то је зарадио, између осталог, и продајући робу по пијаци и то преко следећих лица: Мехмедовић Амир, зв. Гера, Ричи, Дуда и Миш (Омеровић Сафет). Осим наведених, робу за Орића продавали су Бего из Биљаче и Мујо Манџић, који је учествовао и у шверцу робе на Жутом мосту", стоји између осталог у тајном извештају Државне безбедности у коме се наводи да су муслиманске снаге и током најжешћих сукоба са Војском РС, уредно трговале са Србима.

"Јавно се причало да су Орић и Салиховић Фахрудин, звани Адем, развалили сеф предузећа 11. март, из којег су узели злато и сребро, те да се у Сребреници од народа откупљивало злато за Орића. Чуло се и да је Бектић Неџад из Сарајева у 9. месецу 1993. године донео 100.000 ДМ које је предао Орићу, а није му познато да је тај новац утрошен у корисне сврхе", такође пише у извештају некадашње Државне безбедности БиХ.

 
Топили злато

"Седећи у друштву са извесним младићем из Сребренице, дошао до података како су Орић и његови сарадници топили злато и сребро у посебним калупима, а потом преко њих превлачили неке племените метале", пише у извештају.

"Извесни Бајазит, признао је да је за Орића продавао хуманитарну робу за ДМ и злато. Трећег маја 1993. године Орићеви људи: Ћело (вероватно Мехмедовић), Авдић Бекир, зв. Брак из Зеленог Јадра и други отимали су робу од народа на пијаци. У народу се причало да се шверцована роба са четницима на Жутом мосту продавала за Орић Насера.

Манџић Мујо из Поточара, сувласник три кафића у Сребреници, радио је заједно са Орић Насером. Роба за кафиће је набављана од четника на Жутом мосту. Из хуманитарне помоћи већа количина робе издвајана је за војску коју су потом за Орића продавали на пијаци Салиховић Фахрудин, Фејзић Хамдија, Конаковић Суљо и др.

 

Тајни муслимански документ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Тајни муслимански документ

 

Орић је извесном Бајазиту из села Сасе дао 600 кг брашна за интервентни вод којим је наводно командовао Бајазит, а исти није био ни припадник Армије", стоји у овом поверљивом документу.

 
Продаја кафе

"У пролеће 1993. године Орић питао Алић Фахрудина, полицајца пред његовом (Орићевом) кућом у Поточарима: 'Имаш ли некога са свог краја да би могао продавати робу?', након чега је Алић питао шта има од робе, на шта је Орић одговорио да има веће количине кафе", стоји у извештају.

 

 
Сутра - Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (3): Где је завршило 28 килограма злата

 

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304490/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-2-Oricu-milion-maraka

 

1. Брашно продавали само за злато! 

3. Орић украо 28 килограма злата?

4. Док је народ гладовао, коње су хранили житом

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску