• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Брашно продавали само за злато!
Брашно продавали само за злато! Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
понедељак, 08 април 2013 23:42

06. 04. 2013. 00:00h | Ђ. Баровић - Вести


ЕКСКЛУЗИВНО ТАЈНИ МУСЛИМАНСКИ ДОКУМЕНТ О ШВЕРЦУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ У СРЕБРЕНИЦИ (1)

 
"Вести" дошле до полицијског извештаја о систему кријумчарења и шверца Насера Орића и његових најповерљивијих људи у Сребреници до јула 1995.

Хашки трибунал је одбацио је и други захтев Радована Караџића за издавање налога да Насер Орић сведочи у доказном поступку његове одбране.

Претресно веће је закључило да "нису испуњени услови за издавање субпоене у овом предмету" мада је бивши председник РС тражио да се Орић појави у судници сматрајући да тако може да докаже да је велика количина оружја и муниције шверцована у енклаву након што је хеликоптерима достављена на подручје у близини Жепе, а та "шверцерска рута" између енклава била је од суштинског значаја за наставак испоруке наоружања за Армију БиХ.
 

ПРОДАВАО ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ: Насер Орић са сарадницима
 
Ова информација се поклопила са готово невероватним извештајем Службе државне безбедности из Тузле до кога су "Вести" дошле пре само неколико дана.

Наиме, под ознаком "строго поверљиво", у извештају под бројем 7-1484, од 17. новембра 1995. године налази се до сада најдетаљнији опис свега оно што се догађало у Сребреници до јула 1995. године.

"Вести" ће у неколико наставака пренети најзанимљивије делове поверљивог извештаја о обиму и систему кријумчарења и шверца команданта одбране Насера Орића и његових најповерљивијих људи.

Посебно скандалозно је што се из овог документа јасно види да је највећи део хуманитарне помоћи цивилном становништву у овој енклави заправо завршавао на пијаци, и то продаван за десетоструко веће износе од реалних, а нека роба искључиво за злато.

Оперативни радник под шифром ЈК 258 из "Сектора Тузла" Државне безбедности, свој извештај је насловио као "пресек криминогених радњи лица из Сребренице у периоду од агресије до окупације", а очигледно је рађен у месецима после пада Сребренице, јула 1995. године.
 

"На основу сазнања до којих смо дошли у разговору са прогнаним лицима из Сребренице, регистровали смо бројне криминогене радње од стране припадника 28. дивизије и појединих челника општинских органа власти Сребренице. У ове криминогене радње била су укључена лица блиска напријед наведеним категоријама који су, између осталог била и једна од карика у ланцу шверца хуманитарном робом, препродаји оружја, шверцу нафтом и слично.

Документ Службе државне безбедности из Тузле
Документ Службе државне безбедности из Тузле

 

Сви регистровани случајеви у великој мјери довели су до дестабилизације односа и даљем погоршању безбједносне ситуације у 'заштићеној зони' Сребренице. Овакво стање у великој мјери одразило се на односе између војних и цивилних органа власти, гдје су доминантну улогу имали челници 28. дивизије који су у сваком погледу дискредитовали и спутавали, под присилом, рад цивилних органа (правосуђе, СЈБ и други органи управе)", наводи се на почетку овог извештаја у коме се таксативно набрајају сви осумњичени за шверц и криминал, али и особе које су све то откриле.


Први на тој листи је Насер Орић.

"1. ОРИЋ НАСЕР, син Џемала, стар око 27-30 година, рођен у Поточарима, општина Сребреница, полицајац, припадник Армије РБиХ у чину бригадира, тренутно пребивалиште у Тузли.

- После доласка у Тузлу Орићу је наводно из Швајцарске пристигло око 500.000 ДМ, прикупљање ових средстава су вршила лица криминогеног понашања: извјесни "Ал Цапоне" из Сребренице:

Извор: Бегић Садиук, син Јусуфа, р. 01. 01. 1946, г. у Лукама, Сребреница, сада се налази у Герсхафену, Њемачка.
- Хусић Рифет из Вољевице причао Салиховић Хаси да је Орић и од првог хуманитарног конвоја одвојио 3 т. брашна које су за њега продавали извјесни Еснаф и Манџић Мујо из Дугог Поља (брат Манџић Смаје и Ибрахима)".


Куповина жилета од "четника"

У извештају овог оперативца се наводи да је за Орића радила следећа "тројка".

"(Мухић Суад) зв. "Боки" из Вољевице, "Ћело" од К. Поља и "Шања" из Дрињаче (Мехмедовић Адил). Хасо Салиховић је од Турсуновић З. чуо да је извјесна жена и неки Циган из Поточара за Орића и Манџић Ибрахима куповали робу од четника у већим количинама истичући као примјер куповину 10.000 ком. жилета за 3.000 ДМ које су касније продавали - 1 жилет за 1 ДМ.

Извор: Менголић Хакија, син Хусеина, р. 1949. г. у Сребреници, запослен у ЦСБ Тузла", стоји на почетку овог поверљивог извештаја.
 

СУТРА: ОРИЋ ОД ШВЕРЦА "ТЕЖАК" МИЛИОН МАРАКА

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304275/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-1-Brasno-prodavali-samo-za-zlato

 

2.  Орићу милион марака

3. Орић украо 28 килограма злата?

4. Док је народ гладовао, коње су хранили житом

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску