• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Сребреница“ Сребреница- отворена истрага о крађи гласова
Сребреница- отворена истрага о крађи гласова Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
недеља, 25 новембар 2012 00:00

24/11/2012 | 11:09 | Глас Српске  

Централна изборна комисија БиХ у току поновне провјере навода из жалбе "Коалиције за Републику Српску" о махинацијама током избора у Сребреници, затражила је од Општинске изборне комисије да испита чланове бирачког одбора у Брежанима, гдје се сумња да се десила изборна крађа.

ЦИК је ово наложио, јер на овом бирачком списку постоје највеће нелогичности када се ради о броју потписа гласача и броју уписаних у изводу Централног бирачког списка, пише "Глас Српске".

Кандидат "Коалиције за Републику Српску" за начелника Сребренице Весна Кочевић очекује да ЦИК поштовањем Изборног закона и примјеном истих аршина за све општине донесе одлуку о поништавању избора у Сребреници.

 

 - Доста нам је другачијег гледања на Сребреницу и примјене двоструких аршина када су у питању Бошњаци и наметања одлука које нису у интересу људи који овдје заиста живе. За организовање нових избора у Сребреници довољна је само чињеница да је пред изборе регистровано 2.200 Бошњака, од којих се више од 500 одјавило за мање од мјесец - рекла је "Гласу Српске" Кочевићева, која је добила 3.663 гласа, а њен противкандидат Ћамил Дураковић 4.455.

- Више од 90 одсто мојих гласача живи у Сребреници, а за Дураковића је гласало 1.200 бирача у одсуству и око 2.000 фиктивно пријављених у овој општини, што потврђује да је Дураковић добио повјерење само хиљаду људи који овдје живе - закључила је Кочевићева.

У ЦИК-у БиХ су у петак казали да још није познато када ће бити донесена одлука о Сребреници.

- У току је провјера навода из жалби СНСД-а и "Коалиције за Републику Српску" и ово питање ће бити на дневном реду сједнице када се тај поступак заврши - изјавила је портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

Да би одлука о Сребреници могла још да сачека, показало је засједање ЦИК-а у петак, које је прекинуто, јер је дошло до недоумице ко треба до доноси одлуке - досадашњи чланови или нови које је у четвртак увече именовао Парламент БиХ.

За хрватског члана поновно је изабран Стјепан Микић, а из бошњачког народа Ахмет Шантић умјесто Ведрана Хаyовића. За српског члана именован је Новак Божичковић, умјесто Тихомира Вујичића.

Предсједник ЦИК-а Бранко Петрић казао је да ЦИК у овом тренутку не може доносити никакве одлуке, како актуелни тако и нови састав, док се не разријеши ово стање.

Чланица ЦИК-а Ирена Хаџиабдић казала је да ову ситуацију треба да ријеши Парламент БиХ и нема потребе да се одржавају сједнице ЦИК-а док се то не уради.

- Ми, а и други с нама бавимо се свим, а не нашим послом који је требало да завршимо. Изненађена сам да на овој сједници не говоримо о Сребреници. Прошло је 15 дана од када смо обећали да ћемо донијети одлуку. Колико још треба времена да то завршимо, а већ смо морали, јер јавност предуго очекује одговор - казала је Хаyиабдићева.

СНСД је 7. новембра упутио жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ на закључак ЦИК-а којим је захтјев ове странке и "Коалиције за Републику Српску" за поништавање избора у Сребреници одбачен као недопуштен.

Жалба је прихваћена, а одлука је враћена ЦИК-у на преиспитивање.

Члан ЦИК-а Ведран Хаџвић, коме је истекао мандат и није поновно изабран, рекао је да изборни процес за минуле локалне изборе још није завршен и да не схвата зашто је Представнички дом пожурио са својом одлуком.

- Сваку одлуку коју у сљедећем периоду донесе ЦИК, а ако не будем учествовао на тим сједницама, а док се не заврши комплетан изборни процес, оборићу на суду - рекао је Хаџвић.


Б.Т.     

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=74951

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску