• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Подела БиХ Харланд: Турска и Иран наоружавали муслимане
Харланд: Турска и Иран наоружавали муслимане Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 17 јул 2012 16:38

Е. Р. | 16. јул 2012. 11:20 > 19:52

Дејвид Харланд завршио сведочење у Хашком трибуналу у процесу против генерала Ратка Младића


ДА су муслиманске земље снабдевале муслимане у БиХ оружјем упркос ембаргу, Унпрофор је знао, али то није могао да спречи пошто за тако нешто није имао мандант. То је изјавио у Хашком трибуналу Дејвид Харланд, завршавајући своје сведочење на суђењу ратном команданту ВРС Ратку Младићу.

- Иран, Турска и још неке земље снабдевале су оружјем муслимане у БиХ - рекао је Харланд, који је током рата био официр Унпрофора за цивилна питања и политички саветник.

- Иран је достављао оружје преко Хрватске, што су знале САД и друге земље. Оно је прелазило кроз Хрватску уз одређени данак.


По његовим речима, то није био једини начин на који су муслимани долазили до оружја. Турска га је достављала авионима у ниском лету. За то није било никаквих препрека упркос томе што су Уједињене нације 1991. године увеле ембарго на снабдевање оружја земаља бивше Југославије.

Харланд је као други сведок тужилаштва потврдио да је Жепа, према споразуму о демилитаризацији, требало да буде демилитаризована зона, али да то у стварности није било тако.

- Раније сте изјавили да је међународна заједница имала симпатија за муслиманску страну - питао је сведока Младићев бранилац Бранко Лукић. - Да ли сте можда познавали Торвалда Столтенберга?

- Нисам сигуран да сам рекао баш тако - одговорио му је Харланд. - Нисам ли рекао да су мишљења у међународној заједници била подељена? Али, да, познавао сам Столтенберга. Али, никада нисам разговарао са њим очи у очи до после рата.

Тужилац Дермот Грум затражио је на крају додатног испитивања од Харланда да појасни тврдњу да су Срби држали 70 одсто територија током рата у БиХ. Бивши официр Унпрофора објаснио је да је још пре почетка рата било озбиљних предлога да се БиХ подели на кантоне за Србе, муслимане и Хрвате.

- Изетбеговић ми је рекао да му је жао што је одбио за муслимане 44 одсто, а одбио је и Овен-Столтенбергов план, који му је нудио 33 одсто територије - испричао је Харланд.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:388623-Harland-Turci-naoruzavali-muslimane-u-BiH

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску