• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Подела БиХ Бошњачки сабор: Изетбеговић: Већина људи била би спремна прихватити муслиманску државу!
Бошњачки сабор: Изетбеговић: Већина људи била би спремна прихватити муслиманску државу! Штампа Ел. пошта
Написао Дневни аваз   
понедељак, 16 април 2012 00:00

У новом концепту БиХ, као једне уније, муслиманске територије биле би под контролом бх. власти

Аутор Фарук ВЕЛЕ | Објављено 11.04.2012. у 06:12 (Дневни аваз)

Засједање Бошњачког сабора: Авантура стварања муслиманске државице значила је одустајање од јединствене БиХ

Став некадашњег потпредсједника Владе РБиХ и члана Извршног одбора СДА Едиба Буквића, који је на Бошњачком сабору одржаном 27. и 28. септембра 1993. године у сарајевском хотелу „Холидаy Инн“ казао да је досадашња „БиХ с три народа између Уне и Дрине постала нереална и немогућа те да Бошњаци треба да дефинирају своју националну државу“, неизравно је у свом обраћању подржао и први предсједник Предсједништва РБиХ рахметли Алија Изетбеговић.

Женевски документи


Потврђују то и транскрипти говора које су 2008. године објавили сарајевски „Дани“. Тиме је, такођер, потврђено да је Бошњачки сабор сазван управо ради припреме изјашњавања Бошњака БиХ о предложеном мировном споразуму Дејвида Овена  и Торвалда Столтенберга“, који је подразумијевао стварање три етнички засноване републике, што је био увод у подјелу државе.


- Ми смо процијенили да је одбијање најчешће било мотивирано тиме што се нису вратиле територије. Рецимо да се врате територије... Да ли је тада прихватљива формула? За онога за кога ни тада није прихватљива формула, он може да заокружи одговор „Не“. Ми сматрамо да је велика већина људи овдје била мотивирана тиме што је видјела овакву карту. Не вјерујем да је та карта била правично састављена, да је она обухватила муслиманске (територије), да би овдје било (такво) изјашњавање.

Било би људи који би тада, из носталгије за ранијом БиХ, како је изгледала, заједничка држава муслиманско-српскохрватска, можда би и тада било људи који би то одбили, али након свега што се догодило, мислим да би већина људи, барем у муслиманском народу, била спремна прихватити нови концепт БиХ, као једне уније, у којој би муслиманске територије биле под контролом босанскохерцеговачке власти - казао је Изетбеговић, како су га цитирали „Дани“.

Тадашњи предсједник тражио је од саборника да се изјасне да ли је водство државе погријешило у процјени о спремности да се прихвати практична подјела земље.

Иако је 2006. године добио власт на платформи о „100 посто“ БиХ, челник СБиХ и бивши државни премијер Харис Силајџић сматрао је да концепт стварања муслиманске државице неће имати никакав утјецај на позицију БиХ у свијету.

- Пошто су до сада три-четири говорника споменула питање међународног субјективитета, континуитета и тако даље... Ево, ово је објашњење правника: „С међународноправног становишта, Савјет безбједности УН-а је (на наш потицај, дакле) Резолуцијом 859 недвосмислено потврдио да промјена назива и унутрашњег уставног уређења нема никаквог утјецаја нити доводи у сумњу међународноправни субјективитет и континуитет државе БиХ, као ни њеног чланства у Организацији УН-а.

Женевски документи то у цијелости, дакле, прихватају. Права и обавезе БиХ, из свих међународних уговора, остају неспорни, као и континуитет успостављених дипломатских односа и чланства у бројним међународним организацијама. Њен уговорни капацитет овиме је модифициран, али није ничим умањен. Унија задржава вањске међународно признате државне границе - тврдио је Силајџић.

Било је оних који су на Сабору отворено подржали подјелу земље и за то добили аплауз. Такав је Исмаил Хатаб из Требиња, који је рекао да, напросто, није за цјеловиту БиХ.

- Нисам ја за цјеловиту БиХ! Овдје живи 44 посто Муслимана. Нама припада 44 посто. БиХ не може бити комплет муслиманска, то је моје мишљење. (...) Хоћу да вам кажем, ја сам за мир. Ово 30 посто није битно како ће се она звати, али за мене то је држава муслиманског народа. (аплауз) У уставу те државе треба да буде да је она држава муслиманског народа - нагласио је Хатаб.


Средство и циљ


Бивши посланик Скупштине РБиХ из Бихаћа Ејуб Топић цитирао је Алију Изетбеговића и нагласио да је „БиХ средство, а не циљ“.

- То нам је било врло тешко прихватити. Наш циљ је опстанак муслиманског народа на овим просторима. Ако БиХ, срцолика, оквирна, међународно призната, ако борба за њу води у пропаст муслимански народ и немогућност опстанка, онда ми то не смијемо дозволити. На аргументе за потпис ја ћу додати сљедеће: с потписом се дефинитивно добива међународно признати простор за муслимански народ. Колики је толики је, какав је такав је - нагласио је Топић.

Дозу разума у „набријану“ атмосферу покушао је унијети познати професор Филозофског факултета у Сарајеву и бивши предсједник „Препорода“ проф. др. Муниб Маглајић тражећи да се „понуђени папири одбију“.

- Из једноставног разлога што чак и када би били дословно примијењени, онако како то у њима стоји, не осигуравају могућност да преживимо на простору који нам се нуди као оквир за државу. Не ради се, дакле, о часној понуди, него о свјесној уцјени чија би реализација значила признавање и међународноправну верификацију резултата етничког чишћења којему су и на једној и на другој страни претходили и данас се чине организирани злочини над бошњачким становништвом - одговорно је поручио професор Маглајлић.

На сличан начин је на опасност идеје о стварању муслиманске државице, која би при томе била окружена агресорским дивовима, упозорио и рахметли проф. др. Нијаз Дураковић питајући колико је врх државе уопће сигуран у дате гаранције да ће опстати муслиманска државица.

- Неће ли управо тај захтјев за мир под сваку цијену, мир уз понижење, мир уз неправду, мир уз даљње етничко чишћење, мир уз прогоне и убијања, мир уз губитак двије трећине хисторијске територије државе БиХ, хиљадугодишње државе, двије трећине дефинитивно дајемо. Ако потпишемо, сигурни будите да их више нико неће вратити. То су илузије. Хоће ли то, дакле, бити потпис за нови рат. Наравно, можда не рат, ако војници наше армије нису спремни да ратују овако као што су до сада, јер смо исцрпљени и знамо сви с којим ограничењима и уз какве тешкоће и уз какву лошу логистику - покушавао је усијане главе охладити Дураковић.


Пљачка територија


Упозорио је да се из једнога може ући у још погубнији рат и „по наш народ и по читав овај простор“, рат „стравичним тероризмом и другим видом освете“.

- Превећ тога, ми све дајемо и губимо и већ сада смо изгубили. Ово није етничка подјела, како многи кажу. Нажалост, у овој ситуацији, чак и нажалост. Она јесте наметнута, диктирана, војном силом продуцирана, али ово је подјела, ово је, заправо, пљачка територија државе БиХ. Ово је борба, прије свега, за територије. Јер, да је етничка подјела, онда, господо, не бисмо се тако лако одрекли ни Зворника, ни Братунца, ни Власенице, ни Вишеграда, ни Фоче, ни Рогатице, ни Приједора, ни Санског Моста, ни Добоја, ни Јајца, и тако даље. То су све градови у којима су Муслимани према посљедњем попису били већина - тврдио је Дураковић.

У наставку сједнице, која је била отворена за јавност, саопћени су резултати гласања саборника. За прихватање плана Овена и Столтенберга била су 53 саборника, против их је 78 или 22,30 посто, док је 218 гласова или 62,46 посто било за прихватање плана, али уз увјет враћања силом освојених територија.

Идеја о бошњачкој држави је жива


Академик Филиповић у свом недавном интервјуу за ОБН навео је да је тадашњи Бошњачки сабор одржан да би се разматрала одлука о његовом проглашењу за уставотворну скупштину, доношењу устава новостворене бошњачке државе, као и именовању Алије Изетбеговића за њеног првог предсједника.

- На своје сам уши слушао Силајџића како објашњава да су међународни увјети такви да је могућа бошњачка држава, а да међународна заједница, као и Србија и Хрватска, неће имати ништа против тога. Реагирао сам и рекао: „Ако је то тако, зашто се ради иза леђа, људима и борцима требамо рећи да се, онда, престану борити за јединствену БиХ.“ Доста људи тада ме подржало и успјели смо онемогућити ту авантуру закључио је Филиповић и додао да због те идеје о бошњачкој држави неке особе и данас фигурирају веома високо у бошњачкој политици, али да је таква идеја неизведива.

Хаџић: Клањајмо истихара-намаз!


Хаџић: Преламање дилеме

Савјетник наибу-реиса за шеријатска питања Мехмедалија Хаџић тражио је да Бошњаци прије одлуке поступе као посланик Мухаммед, а. с., и његови асхаби.

- Ја сам, сходно свом звању, обавезан да вас подсјетим шта су Мухаммед, а. с., и асхаби чинили уочи свог Лејлету-л-Бедра и у сличним приликама. Све би добро договорили, све би снаге упрегли у шуром, као што је овај наш сабор, договорени циљ, све би добро испланирали, а онда би клањали истихара-намаз послије обавезних намаза у посљедњој трећини ноћи, негдје пред сабах, око сехура, овај нафила-намаз од два рекјата ће и нама помоћи да своју дилему преломимо, а одлуку, каква год она била, оснажимо Аллаховом милошћу и вођењем. Овако поступају вјерници.http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/89668-sta-se-govorilo-na-bosnjackom-saboru-u-sarajevu-alija-izetbegovic-vecina-ljudi-bila-bi-spremna-prihvatiti-muslimansku-drzavu.html 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску