• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Подела БиХ Академик Филиповић на ОБН-у открио детаље из 1993. године: Алија и Харис су пристали на подјелу Босне
Академик Филиповић на ОБН-у открио детаље из 1993. године: Алија и Харис су пристали на подјелу Босне Штампа Ел. пошта
Написао Дневни аваз   
четвртак, 22 март 2012 00:00

Изетбеговић потписао споразум којим се прихвата устројство БиХ као уније три различите државе

Аутор М. ГУШИЋ | Објављено 20.03.2012. у 06:14

Филиповић: Покушавали створити муслиманску државицу

Кад је рахметли Алија Изетбеговић потписао споразум у Женеви, уљето 1993. године, којим се прихвата приједлог међународне заједнице о устројству Босне и Херцеговине као уније три различите државе, тражио сам од њега да понуди оставку на мјесто предсједника БиХ, рекао је на прошлоседмичном гостовању у емисији "Телеринг" академик Мухамед Филиповић.

Према његовим ријечима, овим потписом унутар БиХ би се створила муслиманска државица, што је, како је рекао, и био циљ тадашњих владајућих институција.

 


Ратни злочинац


- Чим се рахметли Изетбеговић вратио у БиХ, тражио сам да се направи сједница на којој сам тражио да због злоупотребе положаја и прекорачења границе уставних овлаштења понуди своју оставку. Он, наиме, није обавијестио ни чланове Предсједништва нити остатак државне делегације о свом поступку - рекао је Филиповић.

Изетбеговићеву одлуку, како наводи Филиповић, бранио је тада осуђени ратни злочинац Фикрет Абдић, а рахметли Дураковић је смирио ситуацију рекавши да "преспавају по овом питању и да одлуку донесу сутра".

- Те вечери Алија ме позвао код себе у собу, гдје ми је рекао да је погријешио и тражио од мене савјет како да се та ситуација превазиђе. Ја сам му рекао "сад ћемо написати једно писмо Овену (Оwен) и Столтенбергу у којем ћеш им рећи да ти није јасно да ли ће таква унија бити јединствен државноправни и међународни субјект и да зато поништаваш свој потпис" - рекао је Филиповић.

Како је академик Филиповић истакнуо, ускоро је наступило његово искључење из делегације и премјештен је на позицију амбасадора БиХ у Швицарској.

- Тим потезом сам у цијелости неутрализиран. Ускоро сам позван на Бошњачки сабор, уз објашњење да је усвојен мој захтјев о преименовању Муслимана у Бошњаке. Међутим, Сабор је одржан да би се разматрала одлука о његовом проглашењу за уставотворну скупштину и доношењу устава новостворене бошњачке државе као и именовању Алије Изетбеговића за њеног првог предсједника - устврдио је Филиповић.


Подрум хотела


Навео је и да се све то дешавало у тајности, у подруму хотела "Холидаy Инн" и да је међу најгорљивијим присталицама ове идеје био Харис Силајџић.

- На своје сам уши слушао Силајџића како објашњава да су међународни увјети такви да је могућа бошњачка држава, а да међународна заједница као и Србија и Хрватска неће имати ништа против тога. Реагирао сам и рекао, "ако је то тако, зашто се ради иза леђа људима и борцима требамо рећи да се, онда, престану борити за јединствену БиХ". Доста људи ме тада подржало и успјели смо онемогућити ту авантуру - закључује Филиповић и додаје да због те идеје о бошњачкој држави неке особе и данас фигурирају веома високо у бошњачкој политици, но да је таква идеја неизводљива.

СДА и ХДЗ немају легитимитет


Филиповић се у свом излагању дотакнуо и статуса Мостара, наглашавајући да Сулејман Тихић и Драган Човић немају легитимитет да разговарају о мостарском проблему.

- Ако у Мостару дође до мајоризације Бошњака, егзил овог народа је извјестан, што значи да више нема БиХ. Вође СДА и ХДЗ-а поготово не могу учествовати у овоме, јер је једна странка била носилац деструкције Мостара, а друга је то прихватила. Како могу СДА и ХДЗ одлучивати о Мостару кад иза себе имају хисторију катастрофе за овај град - наглашава Филиповић.http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/85834-akademik-filipovic-na-obn-u-otkrio-detalje-iz-1993-godine-alija-i-haris-su-pristali-na-podjelu-bosne.html
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску