• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Подела БиХ "Аваз" на тапету Савета за штампу
"Аваз" на тапету Савета за штампу Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
понедељак, 10 децембар 2012 17:57

Бањалука 05. 12. 2012 |ПРЕС РС
НАПАД НА "ИЗДАЈНИКЕ БОШЊАШТВА" ЗАСЛУЖУЈЕ КАЗНУ

 

Жалбена комисија Савета за штампу БиХ расправљаће на следећој седници о скандалозном тексту "Дневног аваза", у ком је објављена листа Бошњака, бивших припадника Војске Републике Српске, које је овај сарајевски лист оптужио за "издају" и "учествовање у стварању велике Србије".

 
БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ У РС "Авазов текст" са именима Бошњака бивших бораца ВРС

Члан Жалбене комисије Миодраг Живановић потврдио је, наиме, за наш лист да ће се "Авазов" последњи "лов на вештице", сличан оном с почетка године када су исте новине покренуле невиђену хајку против 11 Срба, произвољно етикетираних као ратни злочинци који су учествовали у убиствима Бошњака у Љуточкој долини, наћи на дневном реду Жалбене комисије Савета за штампу.

- Текст у ком се прозивају и етикетирају људи само због тога што су били припадници неке од легитимних оружаних формација свакако да заслужује да се нађе под лупом Жалбене комисије Савета за штампу БиХ. Најгоре од свега је што "Дневном авазу" ово није први пут да објављује сличне текстове. Жалбена комисија ће пажљиво анализирати спорни текст и после тога донети одговарајуће одлуке - каже Живановић.

 

Не сме проћи некажњено

Подсетимо, "Дневни аваз" је у недељу објавио текст под насловом "Бошњаци с кокардама на главама", у ком је директно оптужио неколико стотина Бошњака да су у протеклом грађанском рату радили на "стварању велике Србије". Објављивање имена, а у појединим случајевима чак и кућних адреса "Бошњака-четника", изазвало је праву лавину болесних коментара на "Авазовом" порталу у којима огорчене "бх. патриоте" отворено позивају на ликвидацију "изрода".


Коментари достојни лудака

Из мора морбидних коментара, који су на порталу "Дневног аваза" постављени након објављивања текста у ком се наводе имена Бошњака "с кокардама на главама", издвајамо само неке из категорије "најболеснији".

Извесни читалац "Аваза", који се потписао као Адмир Мујачић, поручио је да са "издајницима треба по кратком поступку. Уза зид и метак у чело"! И потписник Алмир Јахић, као већина дискутаната, такође сматра да "стоку треба побити".


Коментар психичког болесника, који се потписао као Сафет Кадрић, преносимо у целости: "Пу, гамади једна, мамицу вам је.ем! Дабогда вам Бог судио, али видећете ви шта значи Алах. Мамицу вам је.ем у гробу, је.ем вам све по првом реду у гробу, све! Издајице! Бог, Босна, Бошњаци! Ви нисте Срби, ви нисте Хрвати, ви сте Бошњаци који су се посрбили и похрватили. Мамицу вам издајничку, крваву, кокардашку! Је.ем вам земљу где легнете!"

На листи оних које је "Аваз" прокужио као "издајнике", између осталих, нашли су се и актуелни председник Скупштине општине Брод Исмет Ђухерић, иначе први командант бригаде ВРС "Меша Селимовић", затим ратни командант 3. семберске бригаде Пашага Халиловић, који данас обавља функцију председника УО предузећа "Дуван" из Бијељине, директор Туристичке организације у Рогатици Химзо Голић и његов брат Изет, кога су новинари "Аваза" прозвали да и "данас на глави носи шајкачу с кокардом", као и још неколико десетина Бошњака, бивших припадника ВРС из Бањалуке, Приједора, Шамца, Источног Сарајева, Бијељине, Кнежева, Илијаша...

Члан Скупштине БОРС-а Михајло Парађина за Прес РС каже да је запрепашћен још једним ратнохушкачим чланком "Дневног аваза" који, како истиче, озбиљно прети безбедности прозваних људи и њихових породица.

- Очигледно је да је главни циљ аутора тог текста управо и било сејање страха међу Бошњацима који су за време протеклог рата носили униформу Војске РС. Прозваним борцима, који су часно и поштено бранили своје кућне прагове и српске комшије од Алијиних бојовника и муџахедина, Борачка организација РС пружиће сваку врсту подршке. Да је ово нормална земља, новинама које константно објављује такве и сличне бљувотине било би забрањено да излазе - каже Парађина.


Кривична за текстописца

Коментар о постављању његовог имена на "Авазовој" "листи за одстрел" јуче смо успели да добијемо и од директора Туристичке организације Рогатица Химзе Голића. Истичући да заједно са својим братом Изетом, који се такође нашао на списку "бошњачких издајника", најозбиљније размишља о подношењу тужбе против сарајевског листа, Голић додаје да се "ни најмање не стиди своје ратне прошлости".

- Откуд неком новинару право да одређује моје национално, верско или политичко опредељење?! У рату сам се часно понашао, нисам починио ниједан злочин и заиста је невероватно да се моје име повлачи по новинама у таквом контексту. Бојим се да ћу због оваквих "новинара" имати нових проблема с будалама за које рат, очигледно, још није завршен. Посебно из разлога што сам пре неколико година због сличних ствари већ доживео жестоки вербални напад у центру Сарајева од неког залуђеног "босанског патриоте". Изгледа да ми не преостаје ништа друго већ да заједно са братом, кога су такође прозивали у поменутом тексту, поднесем кривичну пријаву против оних који озбиљно угрожавају моју личну безбедност, као и безбедност моје породице - поручује Голић.


Борис Кнежевић


http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/28468/%22Avaz%22+na+tapetu+Saveta+za+%C5%A1tampu.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску