• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Подела БиХ БиХ: Медаље убицама Срба
БиХ: Медаље убицама Срба Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
субота, 03 новембар 2012 00:00

С. МИШЉЕНОВИЋ | 02. новембар 2012. 21:00 |

 

Скандалозан предлог одлуке Федерације БиХ о додели признања познатим злочинцима. Празина, Делалић, Бајрамовић су хапсили и мучили Србе по Сарајеву

БАЊАЛУКА - Предлог одлуке да се Медаље отпора доделе Јусуфу Празини, Исмету Бајрамовићу, Рамизу Делалићу, Таибу Торлаковићу прст је у око српским жртвама на подручју Сарајева. Иако Министарство за питање бораца овај предлог тек треба да аминује, ову идеју, по којој би медаље требало да добију предратни сарајевски криминалци и ратни злочинци, осудили су представници српских удружења.

Бранислав Дукић, председник Савеза логораша РС, каже за „Новости“ да је на подручју Сарајева било 136 логора где су на најмонструозније начине мучени и убијани Срби.

- Празина, Делалић, Бајрамовић су људи који су хапсили и мучили Србе по Сарајеву. Уместо да се њихова имена налазе у кривичним процесима за злочине над Србима, они се награђују за злочине. Али, очигледно у Федерацији их сматрају херојима за етничко чишћење Срба из Сарајева и убиства и тако их третирају - истиче Дукић.

 

С друге стране, Сташа Кошарац, шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ, каже за „Новости“ да оваквим скандалозним предлогом Бошњаци потврђују да за њих рат у БиХ још траје.

- Очигледно да политички врх у Федерацији још велича ратне злочионце попут Цаце, Јуке Празине и Ћеле. Све док се овакве ствари буду дешавале у БиХ тешко се може говорити о правди за српске жртве и казне за починиоце тих злочина - истиче Кошарац.

 

НА СПИСКУ 124 “ЗЕЛЕНЕ БЕРЕТКЕ“

СПИСАК Комисије Владе ФБиХ за верификацију и утврђивање списка и статуса организатора „покретача отпора“ и добитника Споменице и Медаље је предат министру за питања бораца ФБиХ Зукану Хелезу. На њему се налазе имена 124 припадника „Зелених беретки“. Овде су се нашла имена познатих криминалаца и ратних злочинаца Исмета Бајрамовића Ћеле, Рамиза Делалића Ћеле, Нијаза Каркеље Ниске, Јусуфа Јуке Празине, Таиба Торлаковића.

 

Недељко Митровић, председник Републичке организације породица погинулих и несталих цивила и војника РС, каже да је одлука о додели медаља сарајевским крвницима само још једна потврда става Републике Српске да Бошњаци штите злочинце.

- У више наврата тражили смо да се покрену истраге око етничког чишћења у Сарајеву. Али, из правосуђа није било одговора. Уместо тога добијемо одлуку о додели медаља злочинцима. Оваква одлука показује да у Федерацији БиХ не желе да раде на помирењу народа него на распламсавању мржње и очиглдено ће наставитио да провоцирају српске жртве - истакао је Митровић.

Посебно су занимљиве биографије предложених за добијање медаља. Рамиз Делалић Ћело, био је оптужен за убиство српског свата Николе Гардовића код СПЦ на Башчаршији у марту 1992. године. Тај процес никада није окончан. У рату је био командант 9. брдске бригаде Првог корпуса Армије РБиХ познате по зверствима над сарајевским Србима. Звали су га „краљем бошњачког подземља“ и био је миљеник Алије Изетбеговића, који га је звао „сине“. Убијен је 2007. пред станом у Сарајеву.

Јука Празина, познати сарајевски „херој“, осуђиван и затваран више пута, осамдесетих се укључује у организовани криминал као добро познат члан подземља, водећи сопствену банду. У рату своју банду организује као војну јединицу названу „Јукини вукови“. Почетком 1993. бежи на подручје Херцеговине и прикључује се Хрватском вијећу одбране, где постаје командант посебних јединица Херцег-Босне. Пронађен је убијен у једном белгијском каналу на Нову годину 1994.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:404281-BiH-Medalje-ubicama-Srba

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску