• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Подела БиХ
Туђман: Преговарам са Србима да подијелимо БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине/ РТРС   
уторак, 23 август 2016 16:28

23/08/2016 |  Независне новине | РТРС

Фрањо Туђман је почетком 1992. покушао убиједити САД да је у њиховом интересу да Срби и Хрвати подијеле БиХ, те је потврдио да је о томе разговарао не само са Слободаном Милошевићем, већ и са лидерима Срба у БиХ који Хрватима нуде договор, наведено је у депеши од фебруара 1992. године која је из америчке амбасаде у Београду упућена у Стејт департмент, а декласификована је прошлог мјесеца.

Како је истакнуто, Туђман је покушао доказати да ће муслимани довести пола милиона Турака, те да ће се преко Санџака и Косова повезати са Турском. Узимајући у обзир "високи наталитет муслимана", даље је истакнуто, муслиманска држава у Европи не би била у интересу ни Америке ни Европе.

У депеши је истакнуто да је амерички амбасадор Ворен Цимерман био шокиран овим тврдњама, уз напомену да је интерес за подјелу БиХ у Туђману вјероватно побудио Слободан Милошевић током разговора у Бриселу.

Опширније...
 
Изетбеговић није био за БиХ и Југославију, већ за исламску државу Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
недеља, 03 април 2016 18:25

БиХ је држава у којој се сваког априла, већ 24 године, изнова отварају полемике и износе "нове" историјске чињенице о узроцима почетка рата на просторима бивше Југославије, односно рата у БиХ или, како је то у овој несрећној земљи уобичајено рећи - почетку "агресије", "грађанског рата", "трагичног сукоба народа", "отаџбинског" и "домовинског рата"...

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. АПРИЛА /СРНА/ - Идеја бившег бошњачког лидера Алије Изетбеговића почетком деведестих година у БиХ, у суштини, није била ни БиХ ни Југославија, него успостављање исламског друштва, формирање исламске власти и стварање простора у дијелу БиХ и Југославије на којем је желио да прогласи исламску државу, оцјењује за Срну експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

"Без сумње је да су Алија Изетбеговић и његова политичка странка, уствари вјерски покрет у СДА, приредили Бошњацима највеће историјске поразе и највећу срамоту прихватајући идеју разбијања властите државе, бивше Југославије. Изетбеговић је још у априлу 1991. године, дакле годину дана прије почетка рата у БиХ, регрутовао и наоружао своје кадрове из СДА и посало их у Хрватску на обуку у кампове у Јастребарском и Ђакову", каже Галијашевић.

Опширније...
 
Жозе Кутиљеро: Рат могао бити спречен! Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости / БН ТВ   
понедељак, 23 фебруар 2015 20:36

Понедељак 23. Феб 2015 15:00

Бобра Алије Изетбеговића и његових ментора са Запада за унитарну босанску државу увела је земљу у крвави рат који је могао да буде спречен да је прихваћен мој план мирне поделе територије на три дела!

Ова изјава португалског дипломате Жозеа Кутиљера, творца мировног плана за БиХ, познатог као “Кутиљеров план”, актуелна је и данас, 23 године након што је пропао његов предлог мирне поделе Босне на бошњачку, српску и хрватску територију.

У Лисабону су 23. фебруара 1992. године на конференцији о БиХ, коју је организовао Кутиљеро, договорени принципи поделе Босне и Херцеговине. Потпис на “Кутиљеров план” 18. марта ставили су Радован Караџић, Алија Изетбеговић и Мате Бобан.

Међутим, Изетбеговић је касније, након разговора са америчким амбасадором у Југославији Вореном Цимерманом, одбацио план. Наводно је Цимерман тада обећао Изетбеговићу да ће САД признати БиХ ако одбаци овај план. Потом је уследио крвави рат, зверства, разарања и прогони...

У Српској и ФБиХ и данас многи жале због пропасти овог плана, јер сматрају да је план био добар и да је уважавао потребе свих конститутивних народа.

Опширније...
 
Кутиљеро: Изетбеговић је изазвао рат и масовне жртве Штампа Ел. пошта
Написао Правда / СРНА   
недеља, 22 фебруар 2015 20:47

Објављено: 22. фебруар 2015, 14:55

БИЈЕЉИНА – На данашњи дан 1992. године постављени су темељи такозваног Кутиљеровог плана који је могао да спречи рат у БиХ и који су потписале све три националне стране, али га је лидер СДА Алија Изетбеговић убрзо одбацио.

План је предвиђао стварање три конститутивне национале јединице у које би ушле већинске општине све три стране.

Муслиманској конститутивној јединици припало је 50 општина, односно 44 одсто територије.

Српској конститутивној јединици припало је 37 општина, односно 44 одсто територије (због величине општина и власништва у катастру).

Хрватској је припало 20 општина или 12 одсто територије БиХ.

Према том плану, БиХ би се састојала од три конститутивне јединице и свака од њих, као и централно тело БиХ, залагала би се за заштиту људских права и права мањина.

Скупштина би се састојала од два дома – дома грађана и дома конститутивних јединица.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 3

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2020 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску