• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Сребреница: У селу Сасе нова база муџахедина
Сребреница: У селу Сасе нова база муџахедина Штампа Ел. пошта
Написао Видовдан   
петак, 30 март 2012 00:00
30. март 2012. Вести

Која су "најсвежија" упоришта вехабијског покрета у Републици Српској. Радикални исламисти изградили 20 кућа близу манастира у општини Сребреница

БАЊАЛУКА - Ново упориште радикалног вехабијског покрета у Републици Српској је село Сасе у општини Сребреница, у близини истоименог православног манастира, потврђено је "Новостима" у безбедносно-обавештајним круговима.

Припадници вехабијског покрета, како сазнајемо, у овом селу су за кратко време изградили 20 кућа и формирали јаку базу. Реч је о веома важној локацији која се налази у близини Дрине на граници са Србијом. Утврђене су и руте према Горажду и другим местима у РС и ФБиХ, што им омогућава добру комуникацију са истомишљеницима широм земље и региона.

У Експертском тиму југоисточне Европе за борбу против тероризма наводе да имају информације о појачаним активностима вехабија у Српској и стварању нових база.

- Мештани Саса и оближњих места често виђају вехабије у групама. Имамо податке да се у забаченим подручјима обучавају за терористичке акције - каже за "Новости" члан овог тима Дарко Трифуновић.

МУП РС је лоцирао припаднике вехабијског покрета у 14 општина у Српској.

Према оперативним сазнањима, места и локације у рубним општинама Српске, где је до сада забележена највећа концентрација вехабија су Козарска Дубица (Кривдића брдо), Нови Град (Урије и Видорија, Благај), Приједор (Козарац, Хамбарине, Раковчани, Чараково, Пухарска, Петрово), Градишка (Дубраве, Орахова), Прњавор (Лишња и Доња Мравица), Теслић (Каменица), Бањалука (Новоселија и Врбања), Котор Варош (Шипраге), Добој (Которско), Бијељина (Јања), Зворник (Локвањска ријека, Шепак, Зворничка Каменица), Братунац (Коњевић Поље, Глогова, Церска), Сребреница (Сућеска), Власеница (у близини села Друм).

ЗЕЛЕНА ТРАНСВЕРЗАЛА ОБАВЕШТАЈНИ подаци говоре да вехабије у последње време асфалтирају и просецају нове путеве велике ширине на подручју општина Горажде, Фоча, Калиновик, на правцу такозване Зелене трансверзале, која их повезује са Санџаком и Косовом.

Већина ових заједница се налази у близини магистралних путева. Уочено је да су вехабије добро организоване и повезане са припадницима истог покрета у окружењу.

Једна од њихових активности је и придобијање нових чланова покрета и ширење тог начина веровања кроз јавне трибине.

Експерт за питања безбедности Предраг Ћеранић каже за "Новости" да је евидентна претња од нових теростичких напада у БиХ, али да нема политичке воље да се институције ефикасније обрачунају са радикалним исламистима.

Он каже да су за такву ситуацију, пре свега, одговорни бошњачки политички и верски званичници.

- Осим недостатка политичке воље, евидентни су и проблеми, политизација и некоординација у безбедносном сектору БиХ. Све то отежава борбу против тероризма, који је претња за све грађане ове земље - рекао је Ћеранић и додао да надлежне институције не смеју да минимизирају последњи терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву.

Стручњаци за безбедност сматрају да Народна скупштина РС треба да осуди све терористичке активности припадника вехабијског покрета и да се ове активности законом третирају као организовани криминал и тероризам.

Извор: Новости


http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=26913:2012-03-30-20-04-46&catid=48:vesti&Itemid=103

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 31

Помоћ за Републику Српску