• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Сарајево се решило незгодног сведока
Сарајево се решило незгодног сведока Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
петак, 14 октобар 2011 00:00

БАЊАЛУКА 12. 10. 2011  | ПРЕСС РС

 

РЕАКЦИЈЕ - БУРА ПОСЛЕ ДЕПОРТАЦИЈЕ АБУ ХАМЗЕ


Депортацијом Тунишанина Караја Камела бин Алија институције БиХ покушавају да прикрију злочине над Србима, оценили су јуче званичници из Републике Српске.


Шеф Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је Бин Али, алијас Абу Хамза, који је робијао за разна кривична дела, депортацијом практично награђен за ратне услуге које је чинио Бошњацима и њиховим ратним вођама.

- „Алахови ратници", које су почетком деведесетих година 20. века у БиХ довели Алија Изетбеговић и Харис Силајџић, неће одговарати за монструозне злочине које су починили над заробљеним српским цивилима и борцима, јер то није у интересу оних који у Сарајеву и данас спроводе њихову политику - рекао је Кошарац.

 


Срамотна пресуда


Он сматра да није прихватљиво да се за ритуална убиства и стравична мучења заробљених српских бораца и цивила, пре свега 1995. године на Озрену, срамотно малом затворском казном од три године затвора казни бошњачки генерал Расим Делић, док се, с друге стране, извршиоци злочина склањају из БиХ под фирмом да су претња њеној безбедности.

- Карај Камелу бин Алију, као и вођи муџахедина Имаду ал Хусину, који се тренутно налази у Имиграционом центру у Источном Сарајеву, требало би и морало бити суђено у БиХ. На овим суђењима сасвим сигурно би се чуло много тога што не одговара актуелној бошњачкој власти. Правду је избегао и Теуфик ал Харби, који је у септембру 1995. године, у месту Гудавац код Босанске Крупе, убио заробљеног српског војника Раду Рогића из Санског Моста. Ал Харби је одмах након рата напустио БиХ, а Рогићеви посмртни остаци ни до данас нису пронађени - подсетио је Кошарац.

Директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић каже да депортација муџахедина из БиХ представља избегавање суочавања са злочинима које су они починили над Србима у протеклом рату у БиХ.

- Велика је штета што сви муџахедини у БиХ нису процесуирани за ратне злочине које су починили над Србима у БиХ, било индивидуално, у јединицама, или наредбодавно. Депортација Абу Хамзе је један од примера како се избегава суочавање с правдом. Након екстрадиције у Тунис више га нико неће позвати на одговорност - рекао је Велимировић.
Прикривање злочина

Руководилац Оперативног тима РС за тражење несталих Горан Крчмар сматра да депортовање Абу Хамзе из БиХ у матичну државу представља класично прикривање злочина. Он сматра да су институције БиХ главни кривци за такав потез.

- Институције БиХ само су још једном аболирале злочин почињен над српским народом. У пресуди команданту Армије БиХ Расиму Делићу у Хагу јасно се наводи да су припадници одреда „Ел муџахид", у којем је био и Абу Хамза, починили злочине над Србима на Озрену. На основу те чињенице постављам принципијелно питање Тужилаштву БиХ - да ли је Абу Хамза требало да буде процесуиран и да одговара за тај злочин или да буде депортован у Тунис. Ко ће одговарати за злочине над српским народом у БиХ? Боље би било да није напустио БиХ и да је дочекао лице правде, него да га за пет година опет тражимо и враћамо - навео је Крчмар.


Е. П. - Аг.http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/1972/Sarajevo+se+re%C5%A1ilo+nezgodnog+svedoka.html

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2011 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску