• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Вехабије и у Бањалуци
Вехабије и у Бањалуци Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
понедељак, 12 децембар 2011 00:00

Срна - 04.12.2011 18:35

БИЈЕЉИНА - МУП РС евидентирао је све учесталије, бројније и перманентније дјеловање вехабијског покрета у насељима 14 општина РС, као и да у посљедње вријеме масовно подижу ловачке куће на котама доминантним над неким битним објектима, гдје под окриљем лова и пчеларства врше обуке руковања ватреним оружјем.

Ријеч је о мјестима и локацијама у рубним општинама РС, гдје је до сада забиљежена највећа концентрација припадника вехабијског покрета - Кривдића брдо у општини Козарска Дубица, Урије и Видорија, те Благај у општини Нови Град, Козарац, Хамбарине, Раковчани, Чараково, Пухарска и Петрово, општина Приједор, као и Дубраве и Орахова у општини Градишка.


Вехабије су лоциране и у насељима Лишња и Доња Мравица у општини Прњавор, теслићком селу Каменица, Новоселији и Врбањи код Бањалуке, Шипрагама код Котор Вароша, Которском недалеко од Добоја, бијељинском насељу Јања, те у Локвањској Ријеци, Шепку, Зворничкој Каменици у општини Зворник, Коњевић Пољу, Глоговој и Церској у општини Братунац, сребреничком насељу Сућеска и у близини села Друм у општини Власеница, прецизирали су у МУП-у РС.

"Већина ових заједница се налази у близини магистралних путева па ће вјероватно у случају да се догоде одређени инциденти, ти магистрални путеви бити експлоатисани", наведено је у одговору МУП-а РС на питање посланика ДНС-а у Народне скупштине РС Ранкице Панић.

"Постоје оперативна сазнања да у посљедње вријеме асфалтирају и пресијецају нове путеве велике ширине на подручју општина Горажде, Фоча, Калиновик, на правцу тзв. зелене трансверзале која их повезује са Санџаком и Косовом", истиче се у информацији.

МУП РС у одговору на посланичко питање које се односило на безбједносна сазнања Министарства у смислу активности вехабијског покрета у рубним општинама РС наводи да се вехабије окупљају, осим на семинарима и љетним школама, у појединим џамијама, омладинским културним центрима и на неприступачним мјестима, као што су стари напуштени објекти, рубна подручја и ловачке куће.

У праћењу појаве вехабизма евидентно је битно изражен међународни елемент организованости и повезаности између вехабијске заједнице у БиХ са вехабијским заједницама у окружењу.

"Ту се окупљају све истакнутије регионалне вехабијске вође, те се под строго ограниченим условима приступа наведеним скуповима, договарају конкретне активности и правци дјеловања, који се накнадно преносе на локални ниво, у локалне вехабијске заједнице", наведено је у одговору који је потписао министар Станислав Чађо.

 

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Vehabije-i-u-Banjaluci-117845.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2011 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску