• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини БиХ мека за екстремисте
БиХ мека за екстремисте Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС / Борис Кнежевић   
субота, 15 октобар 2011 00:00

ПРЕСС РС
Бањалука 13. 10. 2011.


ДРАСТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН

БиХ мека за екстремисте

У БиХ тренутно делује најмање 70 организованих екстремистичких група, у којима је активно ангажовано више од 4.000 људи! Саговорник нашег листа из Министарства безбедности БиХ открива да су милитантне групе углавном лоциране у ФБиХ и да су уско повезане с радикалним исламистичким покретима од којих су неки чак и званично забрањени од стране Савета безбедности УН.

Према речима наших извора, домаће обавештајно-безбедносне агенције регистровале су да је на територији БиХ и даље приметно снажно деловање четири, наводно, хуманитарне и невладине организације које су још средином 2008. од УН-ових стручњака за борбу против тероризма оцењене као изузетно опасне и тесно повезане с најрадикалнијим исламистичким покретима са Блиског истока.

 

Милитантни исламисти


Међу организацијама чије је деловање у БиХ означено као „безбедносно интересантно" посебно се издваја рад „Босанске идеалне футуре" која, како сазнајемо, представља директног наследника забрањене исламске фондације под називом „Беневоланце интернатионал фоундатион" (БИФ), чије је деловање УН забранио на изричито инсистирање САД због доказане умешаности у финансирање терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године.

- Осим „Босанске идеалне футуре", која окупља око 1.000 следбеника и бивших чланова забрањене фондације с којом их веже чак и идентична скраћеница „БИФ", у БиХ су још активне и организације „Таибах" у Хаџићима, „Ал Фуркан" са седиштем у Сарајеву и организација „Везир" у Травнику. Заједничка карактеристика свих ових покрета је да окупљају следбенике радикалног ислама, вехабије и селефије и да их је Комитет Савета безбедности УН ставио на листу изузетно опасних организација чије је деловање забрањено - кажу наши саговорници.

 

Васић: Доказе, и одмах хапсимо!


Директор полиције РС Гојко Васић тврди да надлежне безбедносне службе у Српској воде потпуно другачију и, како каже, много успешнију кампању у борби против екстремистичких група и организација од оне коју воде њихове колеге у ФБиХ.


- За разлику од других безбедносних служби наша полиција не евидентира потенцијално опасне групе и поједнице, већ их након помног праћења и прикупљања довољно доказа хапси. Не тврдим да у РС нема организованих група које би могле да представљају опасност по грађане, али одговорно тврдим да наша полиција ствари држи под контролом - каже Васић.

 

Они даље откривају да су СИПА и МУП ФБиХ пре неколико месеци надлежнима у Министарству безбедности доставили нови списак безбедносно интересантних лица која су, како се наводи у извештајима, чланови разних сумњивих организација и екстремистичких покрета.

- Када је директор ОБА Алмир Џуво почетком године изнео податке да у БиХ живи 3.000 потенцијалних терориста, федерални МУП је тај списак недавно допунио са још 400 имена, док је у документима СИПА додато још 700 лица! Међу њима се налазе и ликови као што су натурализовани „Босанац" алжирског порекла Хаџ Будела, који је оснивач и идејни вођа „Босанске идеалне футуре", и Сафет Дургути, председник НВО „Везир" и директор Исламског института у Травнику - откривају наши саговорници.

Да је БиХ постала права Мека за разне екстремистичке групе и покрете који би у највећем броју земаља били готово моментално забрањени, за Пресс РС потврђује и Предраг Ћеранић, бивши високи функционер Обавештајно-безбедносне агенције БиХ. Иако домаће безбедносне агенције баратају с бројем од око 4.000 лица која би могла да представљају потенцијалну опасност, Ћеранић тврди да та бројка није коначна и да, заправо, нико и не зна колико екстремистичких група делује у БиХ.

- Не верујем да ико води прецизну евиденцију о томе какви све покрети и организације вршљају по овој земљи. Многим организацијама толерише се пропагандна активност која се, најблаже речено, може назвати екстремистичком. Поред радикалних исламских покрета у ФБиХ делују и тзв. нове „Зелене беретке" и „Патриотска лига", али и бројна вехабијска и селефијска удружења и организације - каже Ћеранић.


Проусташке групе


Божидар Спасић, бивши радник српске СДБ, истиче да радикални исламсистички покрети нису једина претња безбедности грађана. Он подсећа да у БиХ делује и снажна проусташка организација „Хрватски револуционарни покрет", који је недавно претио постављањем бомби у херцеговачким кафићима где је требало да наступе српски певачи.

- Овај покрет у западној Херцеговини има око 2.500 регистрованих чланова и нема сумње да се ради о изузетно опасној терористичкој организацији. Већ дуго упозоравам да је ХРП озбиљна претња и да га треба забранити - каже Спасић.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да надлежне институције БиХ свесно одуговлаче изрицање забране деловања покретима и организацијама који су оцењени опасним чак и од стране највећег дела међународне заједнице.

- Главни проблем је у томе што су појединци из домаћих институција директни заштитници тих организација. Највиши бошњачки функционери, посебно они с ратним „бекграундом", отворено помажу покрете који би у свакој нормалној земљи били давно забрањени. Све док имају моћне политичке заштитнике екстремистичке организације нико неће истерати из БиХ - сматра Галијашевић

.

Борис Кнежевић

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/2044/BiH+meka+za+ekstremiste.html


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2011 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску